Világtalálkozón bizonyítottak a polgárőrök

2016. július 15. 10:33
Világtalálkozón bizonyítottak a polgárőrök
2016. július 8-a és 10-e között tartották Jászárokszálláson a XXII. Jász Világtalálkozót, ahol a polgárőrök nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a három napos rendezvénysorozaton készvevő többezres vendégsereg biztonságban tudjon pihenni, szórakozni.

Közel húsz év után ismét Jászberény adhat otthont a jászok évente megrendezett világtalálkozójának. A jászkun redemptio, azaz a jászkun önmegváltás 250. évfordulója alkalmából először 1995-ben jöttek össze Jászberényben az elszármazott jászok, hogy méltóképpen emlékezzenek őseikre. Azokra a jász atyafiakra, akik saját erejükből összefogva, a maguk részét megvásárolva, visszaszerezték 1745-ben a maguk szabadságát. Az ősök előtti tisztelgés mellett a rendezvény célul tűzte ki a jászok történelmi hagyományainak ápolását, a jász kultúra megőrzését, a Jászság településeinek bemutatását, valamint a jász tudat megerősítését és megismertetését. A programok között szerepelt főpapi szentmise, jászkapitány beiktatása, a jász települések díszes felvonulása, jász művészeti csoportok és kézművesek bemutatkozása, az elszármazottak közötti tapasztalatcsere, kiállítások, koncertek rendezése.
A három napos rendezvény biztosítását a rendőrség mellett a Polgárőrség is segítette. Ráadásul jelentős összefogással, hisz a biztosításban a jászsági térségből 18, a megyéből még további 4 és a szomszédos Heves megyéből is plusz kettő település polgárőr szervezeteiből összesen 267 polgárőr vett részt. A 3 nap alatt majdnem 500 fővel, több mint kétezer óra szolgálatot adtak az önkéntes bűnmegelőzők.

A sokhelyszínes rendezvény, a nagy létszámú tömeg illetve a város központjának lezárása miatt sokszor kialakult torlódások ellenére a jól helytálló polgárőröknek köszönhetően sikeresen lezajlott az eseménysorozat – mondta Kisbódi Gáspár, a Jászjákóhalma Polgárőrség elnöke, aki rendezvény biztosításánál a polgárőrök irányítója volt. – A szolgálatok teljesítése soron rendkívüli esemény nem történt, csupán egy intézkedés vált szükségessé szombat éjjel, miután egy rászoruló személyt elsősegélybe kellett részesíteni. Miután elláttuk, a hozzá kiérkező mentőszolgálatnak további ápolásért átadtuk.
A polgárőr elnök még hozzátette: Néhány esetet leszámítva a szolgálatok ellátásában hiányt nem tapasztaltam, a polgárőrök a rájuk bízott feladatokat az elvárható módon, fegyelmezetten, határozottan és biztonságosan teljesítették. A polgárőrök ismételten megmutatták, hogy közös összefogással és akarattal a nagy rendezvényeket is sikeresen tudják biztosítani.