Tízedszer is Ifi nap Vas megyében

2014. augusztus 14. 10:33
Tízedszer is Ifi nap Vas megyében

2014. augusztus 9-én rendezte meg a X. Jubileumi Ifjúsági Polgárőr Napot és Versenyt Szentgotthárdon, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség (VMPSZ) Ifjúsági Tagozata. Az ifjú polgárőrök összesen két kategóriában teszt kitöltésével, lövészeten, elsősegély-nyújtási, katasztrófavédelmi feladatok teljesítésében, akadálypályán, kerékpáros ügyességi pályákon, valamint tesztlapok kitöltésével mérhették össze tudásukat.

A verseny kezdete előtt elsőként Huszár Gábor, Szentgotthárd Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és méltatta a polgárőrök munkáját. Ezután Krug Gusztáv, a VMPSZ elnöke beszélt a szép számban összegyűlt fiatalokhoz. Legfőképp annak örült, hogy ismét együtt lehetnek azokkal a fiatalokkal, akikben látják jótékony munkájuk jövőjét. Az elnök kitért arra a törvényi változásra is, melyben rögzítették, hogy csak 18 év felettiek lehetnek polgárőrök. Hozzáfűzte: reméli, hogy a soron következő módosításnál ezen változtatnak, és ismét fogadhatják azokat a fiatalokat, akik ki szeretnék venni a részüket a segítségnyújtásból. Kiemelte, szeretne minél több fiatalt látni a polgárőr egyesületek soraiban, mert nagy szükség van rájuk.
Kerékpáros ügyességét bizonyítja egy fiatal a Vas megyei ifjúsági polgárőr napon (fotó: Joó Tamás)
Kerékpáros ügyességét bizonyítja egy fiatal a Vas megyei ifjúsági polgárőr napon (fotó: Joó Tamás)

Ezután Kiss Viktória, az OPSZ IT és a VMPSZ IT elnöke beszélt a kezdetekről. Elmondta, hogy az első ifjúsági versenyt - ami akkor még csak megyei volt - Körmenden rendezték meg. A rendezvény azóta regionálissá nőtte ki magát Vas, Zala és Győr- Moson- Sopron megyék részvételével. Beszéde végén mindenkinek megköszönte az elmúlt tíz évben nyújtott önzetlen segítséget és támogatást, majd emléktárgyat adott át Krug Gusztáv elnöknek.
Ezután kezdődtek meg a versenyek az iskola területén felállított pályákon. „10 év 10 akadály" volt a mottó. A nemes küzdelemben a 18-30 évesek közt az immár 10 éve veretlen Körmendi Polgárőr Egyesület csapata szerezte meg az első helyet. A 18 év alattiak versenyében a magyarszombatfaiak voltak a favoritok. A kispályás labdarúgó bajnokságot a szombathelyi Claudius Polgárőr Egyesület csapata nyerte.
A verseny után a kultúráé volt a főszerep. Az iskola sportcsarnokában fellépet Kiss Árpád musical énekes, és az ENJOY TSE táncosai, valamint egy helyi gyermekekből álló csoport.

A vasi elnökség tagjai ebéd után megtartották soron következő ülésüket a Szentgotthárdi Városháza Robert Leeds termében. Az ülés kezdetén megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Gangl Andrásról, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökéről, aki szoros kapcsolatot ápolt a vasiakkal. Az elnök és elnökhelyettesek beszámoltak a két ülés közt eltelt időszakról, értékelték a Vasegerszegen lezajlott megyei polgárőr napot, megtárgyalták a szeptemberi „bűnmegelőzési hónap" feladatait, és elfogadták a 2014. II. félév munkatervét.


(Joó Tamás)