Lónak és lovasnak is hasznos volt a képzés

2016. május 25. 14:56
Lónak és lovasnak is hasznos volt a képzés
2016. május hó 20-22. napjai között ismét gyakorlati képzést tartott a Lovas Tagozat, most Kisbéren. 15 lovas 16 lóval vett részt az oktatáson. Valamennyi lovas sikeres járőrvezetői vizsgát tett, míg a lovak közül 15 járőr ló I. minősítést ért el, így ők a jövőben rendezvények biztosításában is részt vehetnek. Egy patásnak még csiszolni kell türelmét és tudását, addig is a portyaszolgálatban jeleskedhet tovább.
A kisbéri lovas polgárőr képzés és vizsga tapasztalatairól Szakály István kisbéri lovas polgárőr csoportvezető elmondta, hogy minden lovas nyitott és befogadó volt az új ismeretekre, a kiképzők által elvárt fegyelmezett, korrekt lovas viselkedést tanúsítottak, nagyon jól, csapatban működtek együtt. Magas színvonalú kiképzőktől volt alkalmuk tanulni a lovasoknak.Polgárőr és lova vizsgázik a Kisbéren megtartott képzés után A lóval való kommunikációs gyakorlatokat a Dunaharasztiból érkező lovas polgárőr, Nádai Nagy Kamilla lovas oktató mutatta be, amely feladatok a lovasok helyzetét nagyban megkönnyítik a ló-lovas bizalom elmélyítése révén. A klasszikus lovardai valamint a huszár csapatmozgásoknak megfelelő elméleti és gyakorlati tudást Domoszlai Dániel nyugalmazott rendőr alezredestől, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának volt vezetőjétől és Pénzes Gábortól, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnökségi tagjától tanulhatták a részt vevők. A modern kornak megfelelően az extrém hatások a való életből vett helyzeteket Nádai Nagy Péter western lovas oktató és lókiképző segítségével szimulálták, mely tapasztalatokat a járőrözés során lehet hasznosítani. Azok a szabadidős lovasok, akik nem tartoznak egyesülethez, nincs edzői segítségük, nagyon nagy hasznát látták a mostani oktatásnak. A gyakorlott lovasok is merítettek azonban belőle, csiszolhatták tudásukat, új információkkal is gazdagodtak, kipróbálhatták lovaik képességeit extrém hatások közepette is.
A lovasok és oktatók, valamint a lovasok egymás közötti közös együttműködése olyan hasznos tapasztalatokat érlelt ki, amelyekre a lovas szolgálatok ellátása során építkezni lehet.

Szakály István kisbéri lovas polgárőr csoportvezető azzal zárta beszámolóját, hogy mindenki pozitív, jó élményekkel távozott, a lovas polgárőrök sokkal motiváltabbak lettek a lovas járőrszolgálatok minőségi csapatmunkában történő ellátása tekintetében.