EDR használata és az e-learning oktatás fontossága

2020. november 17. 19:01
EDR használata és az e-learning oktatás fontossága
Az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezetei az elmúlt évtől kezdődően használják az a magyarországi készenléti szervek számára rendelkezésre álló EDR (Egységes Digitális Rádiótávközlő) rendszert.
Első alkalommal 1000 darab EDR készüléket kaptak szervezeteink, melyet az OPSZ Elnöksége döntése alapján kaptak meg a megyei szövetségek. Az EDR rendszer alkalmazásának egyik célja, hogy polgárőreink szolgálat teljesít során egymással, illetve a többi polgárőr egyesület tagjával valós idejű beszéd kapcsolat létesíthessenek. Hasznos ez egy közös rendezvény biztosítás vagy a akár mindennapi szolgálatok során.
 
Fontos célként jelenik meg, hogy a polgárőrség legfontosabb stratégiai partnere számára elérhetővé váljanak polgárőreink, és a polgárőrök számára is egyszerűbben elérhetővé váljon a rendőrség. Így a közterületi járőrszolgálatok hatékonyabban teljesíthetőek, mivel az információk valós időben érnek el az arra jogosult és érdekelt felé. Így a közterületi bűnmegelőzés eredményessége is növekszik, az erő-eszköz kihasználtság hatékonyabbá válik, a polgárőri szolgálatok segítő jellege markánsabban megjelenik.
 
A 2020. év nagy eredménye, hogy Magyarország Kormányának, az AIRBUS magyarországi fióktelepének, és a PRO-M Professzionális Mobilrádió Zrt.-nek köszönhetően további 500 EDR készülékkel bővül a polgárőr szervezetek által használható berendezések száma. 
 
Az 500 darab EDR készülék igényléséhez az Országos Polgárőr Szövetség belső pályázatot írt ki. A tagegyesületek részéről több százas nagyságrendben érkezett be érvényes pályázat. Az elérni kívánt cél az volt, hogy a készülékek a közterületi szolgálatot ellátó állományhoz kerüljenek, ezért a bíráló testület ennek megfelelően hozta meg döntését. 
 
Fontos tudni, hogy az EDR készülékek használata vizsgához kötött, melyet e-learning formában biztosít a szolgáltató.
 
Ahhoz, hogy a lehető legtöbb polgárőr használhassa ki -szakszerűen és biztonságosan-, szolgálat teljesítés során az EDR rendszerből adódó előnyöket, kötelező minden felhasználónak e-learning alapú oktatásban részt vennie és vizsgát tennie. Az e-learning rendszer nagyon egyszerűen és közérthetően biztosítja minden polgárőr számára az ismeretek elsajátítását, majd ugyanilyen módon a vizsgát is meg tudják csinálni.  
 
Az e-learning rendszerhez történő csatlakozás menete egy egyszerű regisztrációval kezdődik, majd a további lépésekről elektronikus úton érkezik tájékoztatás. 
 
A regisztrációs folyamat elkezdéséhez kérjük a polgárőröket, hogy e-mailben jelentkezzenek az edr@opsz.hu email címen.

szöveg: Ikladi Endre