Fokozott szolgálattal készül a tanévkezdésre a Polgárőrség

2021. augusztus 27. 18:28
Kiemelt figyelmet fordít a tanévkezdés biztonságára az Országos Polgárőr Szövetség, ezért a polgárőrök a reggeli és a délutáni órákban fokozottan ellenőrzik az iskolák és óvodák környékét – hangzott el az OPSZ augusztus 27-én, online megtartott elnökségi ülésén. A testület egyebek közt döntött arról is, hogy november 15-ig két, erre a feladatra létrehozott bizottságnak kell minősítenie és értékelnie minden, nagymotorral szolgálatot ellátó motoros polgárőrt.
20210514-elnoksegi1Mint minden évben, így idén is kiemelt figyelmet fordít a tanévkezdés biztonságára az Országos Polgárőr Szövetség. Az online megtartott elnökségi ülésen Szabó Zoltán szakmai elnökhelyettes minden egyesületet arra kért, hogy a rendőrséggel együttműködve fokozottan ellenőrizzék az óvodák, iskolák környékét. A reggeli és délutáni órákban a polgárőrök segítsenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítsék a drogprevenciós járőrszolgálataikat.

Szabó Zoltán szólt azon települések polgárőreihez is, ahol nincs oktatás. Az itt működő egyesületektől azt kérte, hogy a polgárőrök fokozottan figyeljék a tömegközlekedési eszközök megállóit az iskolába induló, vagy onnan érkező gyermekek biztonsága érdekében.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke mindehhez hozzátette, az iskolák és óvodák környékén az intenzív jelenlétet legalább egy hónapig fenn kell tartani, ezért minden polgárőrt arra kér, érezze kötelességének a gyermekek biztonságos iskolakezdését.

 

A Polgárőrség elnöksége döntött arról is, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt nézeteltérések és negatív példák miatt, november 15-ig két, erre a feladatra létrehozott bizottságnak kell minősítenie, és értékelnie azt a 120 motoros polgárőrt, akik nagymotorral (F3 35 kw-ot meghaladó teljesítményű motorokkal) látják el szolgálatukat. A vezetőtestület döntése értelmében, a bizottságok tagjai a személyes találkozókon vizsgálni fogják a motoros polgárőr Polgárőrséghez fűződő emberi és erkölcsi viszonyát, a hatályos jogszabályok betartását és a polgárőr eddigi tevékenységét is. Az elfogadott előterjesztés szerint, a bizottság a vizsgálatot követően minden F3-as kategóriába sorolt motorral rendelkező motoros polgárőrt A, B, illetve C engedélyezési osztályba javasol.

„A” kategória: a motoros az egyesülete területén láthat el motoros szolgálatot,

„B” kategória: a motoros a megyei szövetség területén láthat el motoros szolgálatot,

„C” kategória: a motoros regionális illetve országos feladatot láthat el.

Az engedélyeket az OPSZ elnöke adja ki, amelyet bármikor indokolás nélkül visszavonhat.

Dr. Túrós András, a Szövetség elnöke emellett bejelentette, hogy az OPSZ Motoros Tagozatának felügyeletét ideiglenesen saját hatáskörébe vonta, a napokban lemondott tagozatvezető feladatait pedig, ugyancsak ideiglenesen, Cseh László a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke veszi át.

 

Az elnökség tagjai határozatban ismerték el és köszönték meg a Mórahalmon augusztus 14-én megrendezett Országos Polgárőr Nap szervezőinek munkáját, valamint a város polgármesterének és önkormányzatának anyagi és erkölcsi támogatását. A minden szempontból sikeres rendezvény - amelyen mintegy 3000 polgárőr vett részt - méltó emléket állított az idén 30 éves Polgárőrségnek.

 

Az ülésen elhangzott beszámolók szerint, idén nyáron minden, az OPSZ tagozatai által rendezett tematikus tábor sikerrel zárult, csakúgy, mint a megyékben megtartott gyermek -és ifjúsági táborok. Az OPSZ elnöke még intenzívebb munkára bíztatta a táborok szervezőit, annak érdekében, hogy minél több fiatal ismerhesse meg a Polgárőrséget és a polgárőrök feladatait.

A Szövetség elnöke az ülés végén beszámolt arról, hogy a pandémia közeledő negyedik hulláma elleni védekezés érdekében a Belügyminisztérium 150 ezer darab maszkot biztosított a polgárőröknek. Ugyanakkor a várható migrációs nyomás miatt az egyesületek a Porsche Hungáriától kedvező feltételekkel bérelhetnek terepjárókat – hangsúlyozta Dr. Túrós András.

szöveg: Bakonyi Ágnes
fotó: Sebestyén Jenő