Az ünnep maradjon ünnep!

2016. március 21. 23:15
Az ünnep maradjon ünnep!
A Húsvét közeledtével információs kampányt indít az Országos Polgárőr Szövetség Közlekedési tagozata a kulturált alkoholfogyasztás fontosságának felhívására.
Az ittas vezetés az egyik legkomolyabb baleseti veszélytényező egyike világszerte, és úgy tűnik, amíg emberek vezetnek járművet mindig is visszatérő probléma marad. Ezt igazolják a statisztikai adatok is, annak ellenére, hogy ugyan a tavalyi évben az ittasan okozott balesetek aránya az összesen belül a 10 % alá esett, de ezzel az értékkel még mindig lemaradunk az európai „élvonaltól”, s így nem lehetünk elégedettek.
Különösen fontos és kiemelt időszak a Húsvéti ünnepek, hisz ekkor sokkal nagyobb a hajlandóság a járművezetőkben, hogy néhány pohár szeszesital elfogyasztását követően járműbe vagy járműre üljenek.
A Rendőrség is kiemelten kezeli ezt az időszakot, ellenőrzései valamint kampányai fókuszában rendszeresen megjelenik a Húsvét.
A Polgárőrség főleg a megelőzés területén tud hatékonyan besegíteni ebbe a munkába, s a felvilágosítás nagyon fontos lehet az Ünnepek előtti időszakban. A „kulturált alkoholfogyasztás” jegyében az Országos Polgárőr Szövetség információs kampányt tart, ami a járművezetők tájékoztatását célozza meg az alkoholfogyasztás vezetésre gyakorolt negatív hatásairól, és az emberi szervezet számára az alkohol lebomlásához szükséges időtartamról. A kampány fontos eleme, hogy ezek az információk valóban eljussanak, s időben eljussanak a járművezetőkhöz. A polgárőrök a járőrszolgálatuk során országos szinten képesek eljuttatni a szóróanyagot a közlekedők számára.

A kampányt mindenképpen a rendőrséggel közösen, összehangoltan kell végrehajtani. Időrendileg a Polgárőrség indítaná kampányt azzal – akár egy sajtótájékoztatón történő bejelentést követően -, hogy a Húsvétot megelőző egy héttel elkezdi a kampány tájékoztatási elemét a szóróanyagok terítésével, s utána következhet ennek a „negatív megerősítési” szakasza, mely a rendőri ellenőrzések szokásos bevezetésében nyilvánul meg.

 
Szórólap itt.

Jó, Ha Tudja
 Az alkohol általános lebomlási, kiürülési időtartama*:
1 dl pezsgő, vermut               2 óra
2 dl asztali bor                       2 óra
1 dl desszert bor                    2-3 óra
5 dl sör                                 3 óra
5 cl likör                                2-3 óra
1 koktél                                 2-4 óra
5 cl konyak                            2-3 óra
5 cl pálinka                            2-4 óra
5 cl vodka                              2-3 óra
5 cl whisky                             2-3 óra
5 cl gin                                  2-3 óra
5 cl erős rum                         3-4 óra
5 cl extra erős rum                 4-6 óra.

* Az adatok csak tájékoztató jellegűek, sok tényező befolyásolhatja a lebomlási, kiürülési időt (pl: nem, testsúly, életkor, fáradékonyság, stb.)