Sikerrel zárult a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny

2012. október 08. 10:15
Sikerrel zárult a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny
Az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Baleset-megelőzési Bizottság felkérésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság - Fővárosi Baleset-megelőzési Bizottság - az Országos Polgárőr Szövetség Közlekedési Tagozatával együttműködve - október 6-án a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában rendezte meg a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékversenyt, a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyének országos döntőjét.
Veszprém megye kivételével a többi megyéből és Budapestről érkeztek a területi versenyek legjobb párosai, hogy elméleti és gyakorlati tudásukat összemérve döntsék el a legjobbak sorrendjét.

A Ludrovszky Gyula Emlékverseny megnyitóján részt vett Kucsik János r. ezredes, Óberling József r. ezredes és Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke

A VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny megnyitója

Az ünnepélyes megnyitón dr. Kuczik János r. ezredes, a BRFK közrendvédelmi igazgatója köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket, majd Óberling József r. ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője szólt arról, hogy a KRESZ változásai a polgárőröktől is megkövetelik a naprakészséget, amit itt elméletben és gyakorlatban is bizonyíthatnak majd. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke azt emelte ki: üzenet értéke van ennek a versenynek, hiszen ismét hangsúlyt kap az a tény, hogy ezer szállal kötődünk a rendőrséghez. Sokat kell tenni és teszünk is annak érdekében, hogy a közlekedésbiztonság is javuljon, hogy a polgárőrség közlekedési tagozata is „felkapaszkodjon" arra a sikervonatra, amely a baleset-megelőzésnek köszönhetően világszínvonalúvá vált. Végezetül megemlékezett a verseny névadójáról, aki alapítója volt e vetélkedésnek.

A VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny résztvevői elméleti teszten is részt vettek

Elméleti teszt - VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny

A megnyitót követően a 19 versenyzőpáros tagjai előbb elméleti teszten vettek részt. Részint polgárőr ismeretekből, részint KRESZ tudásukról kellett írásban számot adniuk. Míg ők a kérdések megválaszolásával foglalatoskodtak, kísérőik - minden csapatot a megye egy rendőre és a megyei polgárőr szövetség egy vezetője kísért el - közlekedésbiztonsági fórumon vettek részt. Ezen egyebek mellett elhangzott: Magyarországon ma minden területen - a kórházaktól a katonaságig - önkénteseket keresnek. Nagy valószínűséggel a kipróbált polgárőrségtől „szipkázzák el" ezeket az embereket. Erkölcsi kötelességünk stratégiai partnerünkkel, a rendőrséggel közösen megakadályozni ezt a folyamatot. S mert a közlekedés rendészeti területen a polgárőrségnek még van mit fejlődnie, szeretnénk tudni, mi kell ahhoz, hogy ezen a téren is partnerekké válhassunk.

A Magyar Autóklub Berda József utcai vezetéstechnikai pályája

A versenynek a Magyar Autóklub Berda József utcai vezetéstechnikai pályája adott otthont

Többen kifejtették abbéli véleményüket: nem az a lényeg, hogy a polgárőrség létszáma 50, avagy 85 ezres, sokkal inkább az, mit és mennyit tesz a közbiztonság, a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Hangsúlyozták: néha a kevesebb több, mert akik polgárőrök maradnak, azok tenni is akarnak. Kiemelték a hozzászólók a személyes kapcsolatok fontosságát, azt, hogy a kistelepüléseken a polgárőrök érkeznek jobbára elsőként a baleset, a bűneset helyszínére, s sok múlhat rajtuk a későbbi felderítésben is. Nem tömegeket kell mozgatni - a kényszeredett munka sok kívánnivalót hagy maga után -, sokkal inkább azokat kell megtartanunk, akiknek affinitása van az ilyen önként vállalt tevékenységhez. Határozott, jól felkészült polgárőrökre van szükség, s a felkészítésben elengedhetetlen a rendőrség segítsége. Amire a jelenlévő közlekedésrendészeti vezetőktől ígéretet is kaptak a polgárőrök, miként arra is, hogy tovább javítják az információáramlást a két szervezet között.

A vizes versenypályán való megfelelés is a Ludrovszky Gyula Emlékverseny részét képezte

A VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny résztvevőinek vizes pályán is meg kellett állniuk a helyüket

Miután a versenyzők végeztek a tesztekkel, a gyakorlatban is bizonyíthatták jártasságukat. Két feladat várt itt is rájuk: részben az ügyességi pályán mutathatták be, hogyan tudnak szlalomozni, garázsba betolatni, Y-fordulót végrehajtani, illetve pallón átkelni, másrészt az úgynevezett vizes pályán kellett csúszásveszélyes helyzeteket kivédeniük. Az előbbi feladatsor állította nagyobb nehézség elé a résztvevőket, s ez meglátszott az eredményekben is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye végzett az élen összetettben a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékversenyen

A VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny összetett győztese a Jász-Nagykun-Szolnok megyei csapat lett

Végül a verseny legjobb összetett eredményét a békési Pljesovszki János érte el, az ügyességi pályán a csongrádi Dobó Gábor, a vizesen a zalai Izer Tamás végzett az élen, míg a tesztfeladatokat a hajdúsági Both János Imre oldotta meg a legjobban. Csapatban Jász-Nagykun-Szolnok megye /Erős Zoltán, Kecse László/ végzett az élen, megelőzve Békés és Csongrád megye együttesét.

Eredményhirdetés Szécsi Tibor r. alezredes, az FBB titkára és Pető Ernő az OPSZ alelnökének részvételével

Szécsi Tibor r. alezredes, az FBB titkára és Pető Ernő az OPSZ alelnöke gratulál a verseny legjobb elméleti eredményét elérő Békés megyei Pljesovszki Jánosnak

Szöveg és kép: Tóth Zoltán