1956 méter futás 1956 tiszteletére

2016. október 22. 19:23
1956 méter futás 1956 tiszteletére
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére futóversenyt szervezett az Országos Polgárőr Szövetség Sportegyesülete, melyre az ország számos pontjáról érkeztek futók.

2016. október 22-én, az ország több pontjáról, például Zala illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is érkeztek polgárőrök Százhalombattára, hogy a Városi Szabadidőközpont sportpályáján lefussanak 1956 métert, ezzel is tisztelegve az 56-os hősök emléke előtt.
Fontos a sportolás, mondja dr. Túrós András, aki 70 év felett is naponta sportolA megjelenteket először Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy a város életében kiemelten fontos szerepet tölt be a sport, ennek kapcsán örömmel adtak otthont a polgárőrök emlékfutásának. Megjegyezte azt is, hogy fontos a sportolás és az 1956-os forradalmárokra való emlékezés, így remek ötletnek tartja a kettő esemény összekovácsolását. A polgármester felidézte az 1956-os eseményeket, majd párhuzamokat vont az egykori és a mai fiatalok közt.

Ép testbe ép lélek! – hívta fel a figyelmet az örökérvényű megállapításra dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki örömének adott hangot, hogy az OPSZ sportegyesülete bontogatja szárnyait, és más programok mellett megszervezték az emlékfutást is.  Elmondta, hogy a Polgárőrség több szálon kapcsolódik az 1956-os eseményekhez. Az egyik szál közvetlenül Kopácsi Sándorhoz kapcsolódik, aki 1956-ban Budapest rendőr-főkapitánya volt, 56-os hős, akit a megtorlások alatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, és mikor visszatért Magyarországra, 1991-ben ő lett az Országos Polgárőr Szövetség első elnöke. 

Szabolcsi ifjú polgárőr az 1956 méteres emlékfutáson

„A másik ilyen szál a Nemzetőrséghez kapcsolódik, hisz Kopácsi Sándor a Nemzetőrség parancsnokának helyettese volt 1956-ban, és a Nemzetőrség hasonlóan működött, mint most a Polgárőrség – mondta dr. Túrós András, aki még hozzátette – Mi, akik ide eljöttünk erre az emlékfutásra, közösen emlékezzünk az 56-os hősökre, és az összes 56-os hősnek ajánljuk a mai futásunkat.”
„Százharminc futó nevezett erre a versenyre, hogy így emlékezzünk az 1956-os hősökre – mondta Szél Pál, az OPSZ Sportegyesület elnöke. – Ez egy új rendezvény, ilyen még nem volt a Polgárőrség történelmében, és szeretném, ha ebből hagyomány lenne.” Szél Pál még hozzátette: Ez az emlékfutás ugyan verseny, hisz vannak helyezettek, de azt gondolom, hogy elsősorban a tömegek megmozgatása a cél. 

Gyermekek és idősek egyaránt futottakAz emlékfutásom szinte minden korosztály képviseltette magát, mégis a legnagyobb közönségsikert a 14 év alattiak, illetve a 65 év felettiek részvétele hozott. Külön érdekessége lett a versenynek, hogy az 1956 méteres távot sikerrel teljesítette dr. Túrós András is, sőt a 65 év feletti indulók között kategória első lett.
Folytatás jövőre.

(Szöveg, fotó: Lőwinger)