25 éves a Polgárőrség (+ fotók)

2016. április 30. 11:37
25 éves a Polgárőrség (+ fotók)

Az ország legnagyobb, legszervezettebb és legelismertebb civil szervezete, az Országos Polgárőr Szövetség – amely a rendészeti szervek nagy családjának tagjaként jelentős mértékben hozzájárult Magyarország szilárd közrendjéhez, közbiztonságához – ezekben a napokban ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját. Köszönet ezért az alapítóknak, külön is Kopácsi Sándornak, Budapest 1956-ban volt rendőrfőkapitányának, az OPSZ alapító elnökének és a ma 56 ezres önkéntes bűnmegelőzői csapatnak – mondta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, pénteken a szövetség alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen.

Amelyen jelen volt Papp Károly r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke és dr. Bánfi Ferenc ny. r. vezérőrnagy, az Európai Rendőr Akadémia /CEPOL/ igazgatója, a Polgárőrség több, 25 évvel ezelőtti alapító tagja, a megyei szövetségek vezetői, Ifjú Polgárőrök és a polgárőr szervezetek képviselői.
Dr. Túrós AndrásAz OPSZ elnöke ünnepi köszöntőjének további részében azt emelte ki: a rendszerváltás időszakában népi, lakossági kezdeményezésre, a közbiztonságot féltő lakosok hozták létre az önvédelmi szervezeteket, amelyek elfogadtatásához hiteles emberre volt szükség. Kopácsi Sándor személyében találták meg a később Polgárőrséggé lett szövetség elnökét, akinek, és Boros Péter akkori belügyminiszternek köszönhetően a Rendőrség is felismerte az önkéntes bűnmegelőzők fontos szerepét. Alapítóink sem gondolták, hogy ilyen hosszú ideig, s ilyen sikeresen fennmarad ez az önkéntes szervezet. Mára a polgárőr tevékenység kiteljesedett – hangoztatta dr. Túrós András –, az önkéntes bűnmegelőzőkre mindenütt számíthatnak, ahol az emberek biztonságáról van szó. Magyarország Kormánya, Belügyminisztériuma és Rendőrsége elismeri polgárőreink áldozatos munkáját, amit állami támogatás mellett technikai felszerelések adományozásával hálál meg az önkéntes bűnmegelőzőknek. Büszke vagyok arra, hogy az ország legnépszerűbb civil szervezetének tagja lehetek – fejezte be gondolatait Túrós András.
Markos GyörgyA továbbiakban Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese visszaemlékezése hangzott el az elmúlt negyedszázadról, aki egyebek mellett azt emelte ki: negyedszázada gyalog, esetleg saját motorral, gépkocsival járőröztek, s álmukban sem gondolták, hogy ilyen fejlődésen megy át az önvédelmi szervezetként alakult civil mozgalom. A Polgárőrség mára csúcsra érkezett, olyan szintre, ahol már minőségi Polgárőrségről beszélhetünk, amelynek határainkon túl is sok irigye. Erdős Viktória a Polgárőrség korabeli és mai külső és belső kommunikációjáról szólva egyebek mellett elmondta: anno az országos sajtót kevéssé, a helyit annál inkább érdekelte a 25 éve létrejött Polgárőrség. Amikor azután az állam és a Rendőrség is elfogadta a polgárőröket, megváltozott ez a hozzáállás, s mára szinte mindennaposak a polgárőrök tevékenységét bemutató cikkek, híradások.
Zámbó PéterZámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke a jogi környezet változásairól szólva arról beszélt: a Polgárőrség országos hálózatának kialakulása társadalmi termék. Kiemelte az 1991-es BM utasítás meghatározó szerepét a kezdeti időszakban, az 1994. évi XXXIV. Törvényt, amely engedélyezte a közös rendőr-polgárőri szolgálatot, a Büntető Törvénykönyv 1999-es módosítását, amely szerint közfeladatot ellátó személy jogi védelmét kapta meg a polgárőr. Az első mérföldkövet a 2006-ban kihirdetett LII. Törvény a Polgárőrségről jelentette, hiszen az akkor 15 éves Polgárőrség tevékenységét elismerve szabályozta a polgárőrök jogállását, s nevesítette ez irányú közfeladataik tartalmát. Öt esztendővel később az Országgyűlés megalkotta – az OPSZ kezdeményezésére – a Polgárőrségről és a polgárőri tevékenységről szóló CLXV. Törvényt. Amelyet – az OPSZ kezdeményezését befogadva – 2015-ben módosított azzal, hogy befogadta az Ifjú Polgárőr intézményét, megerősítette a területi szövetségek feladatrendszerét és jogosultságait, s kiegészítette a szolgálati és etikai szabályszegések során alkalmazható intézkedéseket. Végezetül Kopácsi Sándor közvetlen munkatársa, az OPSZ alapító Farkas György emlékezett és emlékeztetett az alapító elnökre, kiemelve emberi nagyságát abban is, hogy az OPSZ elnöki tisztéről való lemondása után is alapítványokon keresztül igyekezett anyagi támogatást nyújtani az egyre fejlődő önkéntes bűnmegelőző mozgalomnak.
Jutalomátadás
A díszünnepség végén dr. Túrós Andrástól, Papp Károlytól és dr. Hatala Józseftől elismeréseket vehettek át a polgárőr mozgalomban kiemelkedő tevékenységet végzettek. Az OPSZ Elnöksége a Polgárőrségért végzett áldozatkész, példamutató munkája elismeréseként Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend kitüntetésben részesítette Ikladi Endre polgárőrt /Budapest/, Lankovics Emil polgárőrt /Baranya/, Somodi Sándor Lajos polgárőrt /Bács-Kiskun/, Sárosi Tibor István polgárőrt /Borsod-Abaúj-Zemplén/, Pintér László polgárőrt /Fejér/, Víg József Attila polgárőrt /Győr-Moson-Sopron/ Rajna Kálmán polgárőrt /Heves/, Orosz Tibor polgárőrt /Jász-Nagykun-Szolnok/, Gárdi György polgárőrt /Tolna/ és Gátvölgyi József polgárőrt /Zala/.
Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Borbély Sándor polgárőrt /Békés/, Bangó Péter polgárőrt /Csongrád/, Dr. Hatala JózsefPető Sándor polgárőrt /Hajdú-Bihar/, Fehérvári Zoltán polgárőrt /Komárom-Esztergom/, Dudás Sándorné polgárőrt /Nógrád/, Gyenes István polgárőrt /Pest/, Horváth Ferenc polgárőrt /Somogy/, László Csaba polgárőrt /Szabolcs-Szatmár-Bereg/ és Kiss Jánosné polgárőrt /Vas/.

A díszünnepséget követő fogadáson pohárköszöntőjében dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke méltatta a polgárőrök tevékenységét, kiemelve: Magyarország sokat köszönhet az önkéntes bűnmegelőzőknek, akik bizonyították, hogy helyük van a rendészet nagy családjában. Megtiszteltetés számomra, hogy hosszú éveken át, több tisztséget betöltve is ennek a remek csapatnak a tagja lehettem lehetek!

Szöveg: Tóth Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő
Az eseményen készült további képek megtekinthetők a Fotóalbumban, vagy ide kattintva
Az eseményen készült továbbik képek megtekinthetők a Fotóalbumban, vagy ide kattintva