A biztonságban nélkülözhetetlen a Polgárőrség

2016. február 24. 13:36
A biztonságban nélkülözhetetlen a Polgárőrség
A Magyar Rendészettudományi Társaság, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége és a Biztonság.hu Kft. közös szervezésében idén harmadszor rendezték a Rendőrségi Igazgatási Központ aulájában és auditóriumában a Biztonságpiac 2016 Konferenciát és Kiállítást február 23-24-én. Amelynek ünnepélyes megnyitóját követően az állami intézmények, a biztonságban meghatározó szerepet játszó szervezetek, hazánk hadi- illetve védelmi iparának legfontosabb szereplői tíz pódiumbeszélgetés keretében összegezték, vitatták meg az egyes szakterületek sikereit, problémáit, terveit.

 Biztonságpiac 2016 KonferenciánA rövid megnyitón dr. Janza Frigyes, a Magyar Rendészettudományi Társaság elnöke köszöntő szavai után Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szólt arról: soha nem volt annyira időszerű e fórum az együttgondolkodás, mint napjainkban. Mert most egyetlen biztonsági kockázatot sem szabad elbagatelizálni, mert az beláthatatlan következményekkel járhat. Fel kell készülnünk a korábbiaknál is erősebb fenyegetésekre, s erre megfelelő választ kell tudnunk adni.
Magyarország szilárd közbiztonsága annak az összefogásnak köszönhető, amely megnyilvánul a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Polgárőrség kiemelt együttműködésében. Ez a konferencia arra is jó, hogy a magánbiztonság is megtalálja helyét és szerepét ebben a csapatban – hangoztatta Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. A magánbiztonságnak meg kell újulnia – tette hozzá, - mert nekik is részt kell vállalniuk a közbiztonság alakításában, s ez lenne a fő értelme ennek a fórumnak!
 Biztonságpiac 2016 KonferenciánA megnyitót követően kezdődtek meg a pódiumbeszélgetések. A második ilyenen dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Hatala József, a NBT elnöke, dr. Farkas László r. dandártábornok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat igazgatója, dr. Horváth Jenő tű. ezredes, a BM OKF képviselője, dr. Christián László, a NKE tanszékvezető egyetemi docense és Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára „A biztonság új típusú megközelítése” címszó alatt válaszolták Koltai Júlia moderátor kérdéseire. Mint elhangzott, négy pilléren nyugszik Magyarország biztonsága: a Rendőrség, a Polgárőrség, az önkormányzatok és a magánbiztonság. Partneri viszony, aktív együttműködés – ettől lehet még jobb hazánk közrendje, közbiztonsága – vélekedett dr. Christián László.
Az utóbbi két évtized legjobb közbiztonsági mutatói 2015-ben voltak, s ebben a Rendőrség kiváló munkája mellett a Polgárőrség tevékenysége is szerepet játszott – vezette be gondolatait dr. Túrós András. Az OPSZ elnöke a továbbiakban azzal is bizonyította ezt: a polgárőrök 8 millió szolgálati órát teljesítettek a közterületeken – ebből 1.5 milliót a rendőrökkel közösen –, s bár a „társadalmi” munka szerepe leértékelődött, az önkéntes bűnmegelőzők mindezt ingyenesen vállalták. Aminek komoly üzenete van a lakosság és a politika felé is. Arról már nem is beszélve: helyileg milyen kohéziót jelent, milyen közösségépítő szerepe van a Polgárőrségnek. Amely – bár 1991-ben nem hittük volna – idén lesz 25 éves!
 Biztonságpiac 2016 KonferenciánA későbbiekben az OPSZ elnöke azt fejtegette: Magyarország ma biztonságos ország, az állampolgárok szubjektív biztonságérzete – ami a meghatározó – erre utal. Hogy még inkább ez legyen, annak érdekében a Polgárőrség a Rendőrséggel közösen meghirdeti a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot, s a korábbi 250 helyett háromszázra emeli azon települések számát, ahol jelentősen javítani kívánják a közrendet, a közbiztonságot. E programokban is szerepe lesz az Ifjú Polgárőröknek, akiknek számát a jelenlegi 400 körüliről az év végére négyezerre kívánják növelni.
Elhangzott még a pódiumbeszélgetésen, hogy a lakosság körében végzett felmérések szerint a Polgárőrség bizalmi indexe 83 százalékos, míg a magánbiztonsági szféráé 37 százalék körüli, ami vitathatatlan üzenetet hordoz magában. Van tehát tennivaló bőven annak érdekében, hogy a közbiztonság alakításában részt vállalók még többet hozzátehessenek a biztonságosabb Magyarország kialakításához.

Tóth Zoltán