A nagycsaládos polgárőröket köszöntötték Szerencsen

2021. december 23. 21:33

A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum aulájában rendezték meg december 21-én, az Országos Polgárőr Szövetség Regionális karácsonyi ünnepségét.

20211223-szerencsAz Országos Polgárőr Szövetség minden évben karácsony előtt köszönti a nagycsaládos polgárőröket, és egy kis ajándékkal kedveskedik a gyermekeknek. A mai napon Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagycsaládos polgárőreit köszöntötték.
Az eseményen megjelent Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, Kovács Béla r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese., Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere, Jakab Tamás a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója, Boros Viktor a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Somogyi János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.
Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere köszöntötte elsőként a megjelent polgárőröket és családtagjait. Mint elmondta, a karácsony üzenete eljutott ma erre az ünnepi rendezvényre, mert ilyenkor tele van az ember szíve szeretettel, s a mai nap sokan kapnak ajándékot. Jó kapni és jó adni is egy ilyen csodálatos helyszínen, ahol egyébként az Polgárőr Ifjúsági Centrum is van. Maga az épület 1968-ban épült, egy világos, átlátható szép épület, amelyben még pedagógusként is tevékenykedtem – mondta el Szerencs polgármestere. A Rendészeti képzés elsőként került bevezetésre a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumban. A megyében elsőként itt alapították meg a Polgárőr Ifjúsági Centrumot. Bízok benne, hogy ezek a gyerekek, akik itt tanulnak, eljutnak oda, hogy a közösséget szolgálják és tegyenek érte valamit, legyen az hivatásból, vagy éppen önkéntességből. Így a befektetett energia ötven, vagy akár száz év elteltével is azt fogja üzenni a társadalomnak, hogy bravó, ez egy jó döntés volt.
 
Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében elmondta, hogy az Országos Polgárőr Szövetségnél már hagyománya van annak, hogy karácsony előtt összegyűjtik a nagycsaládos polgárőröket, s idén közel 30 polgárőr nagycsalád került kiválasztásra, körülbelül 100 gyereknek tudtunk egy kis ajándékkal kedveskedni, s ezzel is hozzájárulni ahhoz, hogy boldogabb legyen a karácsonyuk.
„Ezzel a kis figyelmességgel próbálunk hozzájárulni, megköszönni, hogy társadalmi, közösségi, közbiztonsági munkát végeznek a szülők. Három nap múlva szenteste lesz. A karácsony mindig a békéről, a szeretetről, a nyugalomról, a pihenésről, az ajándékozásról szól. A Polgárőrség, a polgárőrök hordozzák azokat a karácsonyi üzeneteket, amelyeket büszkén vállalunk és hirdetünk. Hordozzuk a békét, a békességet, nyugalmat, a biztonságot, a szolidaritást, a segítségnyújtást, a karitatív tevékenységet. A Polgárőrség összeségében egy nagy család. Több mint kétezer egyesület, egy kis hasonlattal élve ez több mint kétezer kisebb-nagyobb család, amelyek egy olyan közösség, amelyet családok építenek föl.
Nagyon boldog áldott karácsonyt kívánok Magyarország valamennyi polgárőrének, valamennyi polgárőr családjának.”
Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő elmondta, hogy különösen öröm számára, hogy a Bocskai István Gimnáziumban köszöntheti a polgárőröket, mert ő maga is a gimnázium tanulója volt. A Polgárőrség egy nagyon különös dolog, mert ők a szabadidejüket áldozzák fel, hogy segítsék a környezetüket, hogy a településük biztonságos legyen.
„Nagyon büszke vagyok a polgárőrökre, s úgy gondolom, hogy mai társadalmunkban nagyon fontos szerepet töltenek be, azt is mondhatnám, hogy a polgárőrség egy Hungarikum, hiszen más országban nincs ilyen. Elnök úr gondolatát folytatva, maga a szolidaritás nagyon az előtérbe került az elmúlt időszakban, hisz a járványhelyzet alatt a Polgárőrség nagyon sokat tett az emberekért. Például időseknek vásároltak be, s ez a jó cselekedet végig jellemezte a polgárőröket a covid időszaka alatt.”
Külön öröm számára, hogy nagycsaládos polgárőrökre is odafigyel a Polgárőrség, hiszen ennyi gyermek mellett még pluszban, önkéntesen a közösséget is szolgálják.
A beszédek végén Dr. Túrós András és Dr. Koncz Zsófia átadták az ajándékokat a gyerekeknek, akik közül már többen az átadás után ki is csomagolták a kis meglepetéseket.