A parlagfű elleni védekezés népszerűsítéséért

2016. szeptember 12. 08:40
A parlagfű elleni védekezés népszerűsítéséért
A földtulajdonosok és földhasználók kötelessége a földjeik parlagfű-­mentesítése, amely még most, a parlagfű­-szezon közepén is hatásos. Aki a védekezési kötelezettségét elmulasztja, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható – mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-­helyettese a Dunakeszi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

A hatóságok július 1-­je óta több mint hárommillió hektár területet ellenőriztek, melyből háromezer volt parlagfűvel fertőzött, a kiszabott bírság összege eléri a 12 millió forintot – tájékoztatott Szalkai Gábor, aki kifejtette: a földtulajdonosok és földhasználók jogkövető magatartása, a hatóság felderítő tevékenysége mellett a civil összefogás, az Országos Polgárőr Szövetség szemléletformáló kampánya is rendkívül fontos a parlagfű elleni küzdelemben.
A védekezésre évente többször is szükség van, azok a földhasználók, akik kötelezettségüknek még nem tettek eleget, a hatóság felderítéséig még megtehetik. Ez annál is fontosabb, mert egy növényről több tízezer, 20­-40 évig csíraképes mag jut a földbe. Az FM és a Belügyminisztérium együttműködésében rendőrségi helikopterek segítik a parlagfű elleni hatósági munkát. Helikopterről olyan helyszíneken is fel tudják mérni a fertőzöttséget, ahová gépjárművel, vagy gyalogosan igen nehéz eljutni, így nagyobb lehet a felderítési arány.
Jordán László, a NÉBIH növény­, talaj­ és erdővédelmi elnökhelyettese elmondta, hogy míg az amerikai kontinensről származó gyomnövény rendkívül jól érzi magát a Kárpát-­medence éghajlati viszonyai között, addig a parlagfű természetes ellenségei nem érkeztek meg a távoli kontinensről, egyetlen ellensége van, mi, emberek. A parlagfű nem csak a mezőgazdaságnak és a növényvédelemnek okoz károkat, de jelentős közegészségügyi hatása is van, amely okok miatt kötelező ellene védekezni. A hatóságok felderítik, bemérik a fertőzött területeket, a tulajdonost vagy földhasználót kötelezik a mentesítésre, szükség esetén bírságolnak, és közérdekű védekezést rendelnek el.
A NÉBIH nagyon fontosnak tartja a felvilágosító munkát, ezért a társadalom minden tagját próbálják megszólítani és tudatosítani mindenkiben a parlagfű okozta problémát. Játékos ismeretterjesztő kiadvánnyal hívják fel a kisiskolások figyelmét, a termelők számára pedig képzéseket szerveznek a hatékony megelőzés érdekében. Jordán László véleménye szerint a parlagfű okozta problémán csakis a széles körű összefogás segíthet, ezért is üdvözlendő az Országos Polgárőr Szövetséggel való 2015­ben indult együttműködés.

Az 56.000 fős tagsággal rendelkező Országos Polgárőr Szövetség „Polgárőrök a Parlagfű-mentes Településekért” címmel szemléletformáló kampányt hirdetett, melynek népszerűsítésébe több fiatal, sikeres sportolót is bevont – tájékoztatott Erdős Viktória, a Szövetség környezetvédelmi alelnöke. Mint mondta, az ifjú polgárőrökkel együtt ők is segítenek a szemléletformáló, ismeretterjesztő anyagok kiosztásában, személyes beszélgetésekkel hívják fel a figyelmet a parlagfű­-mentesítés fontosságára. Egyikük, a sajtótájékoztatón is jelen lévő, fiatal kora ellenére számos nemzetközi sporteredménnyel – köztük ifjúsági olimpiai bajnoki cím, világcsúcs, világkupa – büszkélkedő Péni István olimpikon sportlövő, aki családi és baráti érintettsége nyomán is szívesen segít a felvilágosító, megelőző munkában.

(FM Sajtóiroda)