Biztonságban a nyári szünetben is!

2021. június 16. 14:24
A nyári szünet a pihenésről, a kikapcsolódásról szól mindenkinek. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy számos szabályt be kell tartanunk ahhoz, hogy megelőzzünk veszélyes helyzeteket, baleseteket! Most ezekre hívjuk fel a figyelmet.
Megérkezett a vakáció, illetve a nyár. A már sokszor elviselhetetlen melegben igen sokan kilátogatnak a strandfürdőkbe, illetve a települések mellett található szabadvizekhez. Az utóbbi helyszíneken történő fürdőzés igen nagy veszélyt is jelenthet a fiatalok számára. Az eseménymentes szünidő élvezetes eltöltése érdekében kérjük, hogy az alábbiak betartására kiemelt figyelmet fordítsatok:
 • Magyarországon csak a strandrésszel rendelkező és hatóságilag felügyelt szabadvizekben megengedett a fürdőzés. Más vízterületeken, csatornákban, bányatavakban, öntözőtavakban/medencékben, folyókban, halastavakban, víztározókban tilos a fürdés. Legtöbb helyen tábla is tiltja.
 • Idegen, ismeretlen helyen – elsősorban szabadvíz esetében - sohase ne ugorj a vízbe, mert nem tudhatod, mi van a vízfelszín alatt. (fatörzs, kiálló fémrészek, betondarab, stb.)
 • Mindig a kijelölt fürdőhelyen javasolt és legbiztonságosabb a fürdés!
 • A strandokon a mélyvízben (tábla is jelzi) csak a biztonságosan úszni tudók merészkedjenek be.
 • Úszni nem tudó 10 év alatti gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet és a vízparton sem szabad felügyelet nélkül hagyni.
 • Étkezés után nem tanácsos azonnal fürdeni, 10-20 perc játék után menjetek a vízbe.
 • Felhevült testtel sohase ugorj a vízbe, mert nagyon könnyen tragédiához vezethet.
 • Mielőtt „csobbannál” a karod belső oldalaira, a mellrészedre tegyél vizet, így lehűtheted a testedet.
 • Hidegebb vízhőfok esetén fokozatosan haladva menjetek be a vízbe.
 • Ügyeljetek arra, hogy a vízben történő játék sohase durvuljon el, mert társaitokban akár komoly félelmet is kelthettek, ami esetleg rosszul sülhet el.
 • Strandokon és szabadvizekben egyaránt a túlzott magabiztosság, netán a nagyképűség könnyen megbosszulhatja magát.
 • A víztől félni nem kell, de tisztelni igen.

20210616-furd


A közlekedés is számos kihívást tartogat és nagy odafigyelést igényel!

Gyalogosan minden esetben a kijelölt járdán közlekedj. Ha nincs gyalogos közlekedésre alkalmas kijelölt út, úgy az úttest közvetlen szélén, egymás után egy sorban és egymás mögött „libasorban” haladjatok, hogy ne akadályozzátok a gépjárművel mozgását.
 
Lakott területen kívül mindig a forgalommal szemben, vagyis a menetirány szerinti ball oldalon gyalogolhattok a füves útpadkán, ha az nem járható – de csak akkor – szorosan az úttest szélén, egymás mögött, egy sorban. Ha teherautó vagy kamion érkezik szemben, amíg elhaladnak mellettünk, biztonságosabb lelépni az útpadkától és megvárni még elmennek.
 
Gyalogosan se feledkezz meg a „Látni és látszani” elvről. Nappali és az éjszaki órákban egyaránt viseljetek láthatósági mellényt. Ennek viselete nagyban elősegíti a gépkocsivezetőket, hogy időben észleljék a velük szemben közlekedő gyalogosokat.
 
6 éven aluli gyermek főútvonalon nem maradhat felügyelet nélkül gyalogosan sem.
 
Kerékpárral a kijelölt kerékpárúton közlekedjetek, 12 évet be nem töltött személy főútvonalon önállóan nem kerékpározhat.
 
Gördeszkával, görkorcsolyával, egyéb ilyen jellegű sporteszközökkel csak a kijelölt helyszíneken, játszótereken használjátok.
 
Gyalogátkelőhelyen, mielőtt lelépsz a járdáról, nézz körbe, még zöld jelzés mellett is. Könnyen előfordulhat, hogy a nagy sebességgel érkező gépjármű esetleg már nem tud biztonságosan megállni. Körültekintő áthaladással megelőzhetsz egy közlekedési baleset.
 
Gyalogátkelőhely nélküli útkereszteződésekben a merőlegesen betorkoló utca meghosszabbított vonalán haladva juthatsz át legbiztonságosabban a másik oldalra.

20210616-kozl

összeállította: CSCSMPSZ