Egyhangú elismerés minden polgárőrnek

2016. június 01. 10:00
Egyhangú elismerés minden polgárőrnek
Köszönöm a bizottság nevében Magyarország minden polgárőrének azt az áldozatos, önkéntes munkát, amellyel hozzájárulnak a közrend, a közbiztonság fenntartásához. Az önkormányzatok képtelenek lennének rendezvényeiket olyan színvonalon megtartani, ha nem lennének az önkéntes bűnmegelőzők! Arról már nem is beszélve, hogy a Rendőrség is teljes mértékben támaszkodhat a bűn- és baleset-megelőzésben a polgárőrökre!

E szavakkal nyitotta meg az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága május 31-ei ülésének 5. napirendjét az elnök, Kósa Lajos, amelyen tájékoztató hangzott el az Országos Polgárőr Szövetség 2015. évi tevékenységéről. A napirend tárgyalásán a Polgárőrséget dr. Túrós András elnök, dr. Barnucz Szilvia igazgatási elnökhelyettes, Markos György külkapcsolati elnökhelyettes és Zámbó Péter szakmai alelnök képviselte.
Az írásban előre megküldött szóbeli kiegészítés előtt dr. Túrós András meghívta a bizottság tagjait június 18-ára Sopronba, az Országos Polgárőr Napra. A továbbiakban az OPSZ elnöke kiemelte: országosan 83 százalékos a Polgárőrség bizalmi indexe, a polgárőrök a legsikeresebbnek tekinthető 2015-ös évben 8.2 millió szolgálati órát teljesítettek, ami 5 ezer rendőr éves szolgálatával egyenértékű! Hangsúlyozottan szólt a 250x100 Biztonság kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramról, amelynek köszönhetően az érintett negyedezer településen 30 százalékkal csökkent a bűnözés. Megújult a Polgárőrség, az egységes formaruha mellett 600 új járművet nyertek pályázaton, s folyamatban van 33 ezer láthatósági mellény beszerzése. Nem kendőzte a negatívumokat sem, megemlítve: két megyében – Vasban, Jász-Nagykun-Szolnokon – büntető eljárás folyik. Az OPSZ felépítette belső ellenőrzési rendszerét, s kezdeményezik a Polgárőrségről szóló Törvény módosítását is annak érdekében, hogy még erősebb felügyelete legyen a szövetségek és egyesületek gazdálkodásának. Végül a generációváltás szükségességét megemlítve szólt arról: mára több mint 600 Ifjú Polgárőr teljesít szolgálatot az egyesületekben.
A bizottság elnöke és tagjai több kérdést tettek fel, elismerve a polgárőrök áldozatkész munkáját. Érdekelte őket, miért sikertelen a polgárőr egyesületek szervezése a nagyvárosokban – különösen a fővárosban –, szó esett arról is, hogy talán több jogosítvánnyal kellene felruházni a polgárőröket, kérdésként merült fel, miért nem támogatják nagyobb arányban az önkormányzatok a polgárőr egyesületeket, miként az is szóba került: az új járművekbe milyen pénzből kerül üzemanyag.
Az OPSZ elnöke válaszában kifejtette: a kistelepüléseken nagyobb a kohézió, jobban ismerik egymást az emberek, könnyebb a polgárőr egyesületek szervezése. A nagyvárosokban és Budapesten viszont rendkívül nehéz az embereket rábírni az önkéntes munkára. Éppen e gondok orvoslására hirdette meg idén az OPSZ a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot. Talán, ha a megyei városok és kerületek polgármesterei figyelmét ráirányítanák, miért is hasznos a Polgárőrség, többre mennénk. Arról már nem is beszélve, milyen sokszínű a támogatás. Van, ahol milliós nagyságrendű évente az összeg, máshol csak „megtűrt” civil szervezet a Polgárőrség. Amelynek tagjai ne kapjanak hatósági jogkört – érvelt az OPSZ elnöke – hiszen úgymond nagybetűs civil szervezet vagyunk. Éppen azért képezzük rendszeresen polgárőreinket, hogy szükség esetén meg tudják védeni magukat, s ehhez önvédelmi eszközként gáz sprayt is kaptak. Szólt arról is, hogy évente az állami támogatás egy jelentős része cégautó adóra megy el, az üzemelés és karbantartás összege így az egyesületekre hárul.
Az OPSZ elnöke által elmondottakat Zámbó Péter és dr. Barnucz Szilvia egészítették ki, majd Kósa Lajos elnök szavaztatta meg a bizottságot, amelynek tagjai egyhangúan fogadták el az OPSZ tájékoztatóját, s fejezték ki köszönetüket és elismerésüket a több mint 56 ezer polgárőrnek!

Tóth Zoltán