Határtalan lehetőségek az együttműködésért (+ fotók)

2019. június 23. 22:01
Határtalan lehetőségek az együttműködésért (+ fotók)

Hatalmas szakmai sikerként könyvelhető el a II. Határon Túli Polgárőrök Bűnmegelőzési Fóruma, amelyet Balatonföldváron tartottak több száz hazai és határon túli polgárőr részvételével.

 

A jó szakmai tapasztalatok megosztása, valamint az elmúlt egy év eredményeinek bemutatása volt a célja a II. bűnmegelőzési fórumnak. Számos határon túli szervezet képviseltette magát, amelyek már működő polgárőr szervezeteket indítottak el, illetve a jövőben szeretnének elindulni a polgárőrség útján. Az esemény házigazdája Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke volt, aki könnyed hangvételű köszöntőjében összefoglalta az elmúlt évek történéseit, eseményeit, amelyek előremozdították a határainkon kívül tevékenykedő polgárőrökkel való együttműködést. Ezt követően átadta a szót az OPSZ elnökének, dr. Túrós Andrásnak.
További képek itt, illetve a Fotóalbumban– Történelmi szerencsének érzem, hogy 1990-ben rendőri vezetőként részese lehettem a rendszerváltozás eseményeinek, illetve ugyanezt érzem most is, hiszen részt vehettek az Országos Polgárőr Szövetség vezetőjeként egy, a magyar nemzet számára igen fontos feladatban, a határon túli honfitársaink segítésében – fogalmazott nyitó beszédében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. – Úgy gondolom igen fontos feladat ez mindannyiunk számára, de a 30 éves magyar polgárőrség minden lehetőséget megragad arra, hogy segítse a határon túli egyesületek munkáját, megossza munkatapasztalatait, a társszervekkel való együttműködés lehetőségeit, jó példáit. Minden környező országban más-más törvényi lehetőségek állnak rendelkezésre, ennek figyelembevételével kell a polgárőrök önkéntes munkáját megszervezni. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a mindenkori kormány teljes támogatását élvezi a polgárőrség. Sőt, hogy ma itt lehetünk Balatonföldváron a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetjük. Ehhez azonban az kellett, hogy a polgárőrség a bűnmegelőzés egyik zászlóshajójává nőlje ki magát, szorosan együttműködve a rendőrséggel – fogalmazott az elnök, aki kiemelte, a polgárőrségben megjelent egyfajta hivatástudat, amely szakmaiságot, elhivatottságot és fegyelmet is tükröz.
Dr. Túrós András bevezető gondolatait követően Kardos Pál alelnök előadásában bemutatta a fórum vendégeinek a polgárőrség működésének alapjait, a polgárőrség feladatköreit, kapcsolatrendszerét.
További képek itt, illetve a Fotóalbumban– Szerencsésnek érzem magam – mondta – hiszen ott lehettem a polgárőrség megalakulásánál, és most is, amikor a határainkon átívelő kapcsolatok nyílnak, amikor a szakmaiság mellett barátságok is köttetnek. A polgárőrség egy közös megoldást jelent a települések közbiztonságának megteremtéséhez, biztosításához – fogalmazott Kardos Pál. Az alelnök kiemelte, a polgárőrség működésének alapja a közterületi jelenlét, a járőrszolgálatok, amely nagyban elősegíti az emberek szubjektív közbiztonságérzetének javulását, valamint a bűncselekmények számának csökkenését. Emellett természetesen olyan különleges feladatokat is el kell látni, mint az illegális migráció megakadályozása, vagy a vizeink védelme.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanA polgárőrség munkáját, illetve a stratégiai partnerség eredményeit hangsúlyozta dr. Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes. – A polgárőrség egységet sugároz, amelyen nem csak a formaruha meglétét jelenti, hanem a közös célt, a közös gondolkodást is. Az elmúlt évtizedek alatt hatalmas fejlődésen ment át a polgárőrség, amelynek köszönhetően napjainkra rengeteg pozitív elismerést kapnak a polgárőrök, mint szakmai, mind emberi szinten.  Úgy is lehet fogalmazni, hogy a polgárőrség egy társadalmi válasz a közbiztonság kérdéseire. A hatékony munka eredménye, hogy a polgárőrség a rendőrséggel együttműködve hatalmas lépéseket tett a regisztrált bűncselekmények visszaszorítása érdekében, amely 56,5 százalékkal csökkent 2010-hez mérten – mondta dr. Töreki Sándor.

A számok tükrében mindez azt jelenti, hogy a legtöbb vagyon elleni bűncselekmény esetében 30-50 százalékos visszaesés tapasztalható. Az életellenes cselekmények esetében Magyarországon nem maradt emberölés felderítetlen. 2019 első negyedévében több, mint 14 ezer alkalommal teljesítettek közös szolgálatot a rendőrök a polgárőrökkel, amely elismerésre méltó eredmény – hangsúlyozta a rendőri vezető kiemelve a határvédelmi feladatokban betöltött szerepre is. A konferencián egy igen érdekes áttekintést adott Prof. Finszter Géza, az MTA doktora, aki összefoglalta azokat a társadalmi mechanizmusokat, amelyek a több ezer éves múltból indulva eljutott a polgárőrség jelenéig. Előadásában kiemelte, az emberek önvédelmi képessége, igénye a biztonságra most a polgárőr mozgalomban testesül meg.

További képek itt, illetve a FotóalbumbanA fórum keretében több magyarországi szervezet is bemutatkozott, akik aktívan segítik a határon túli magyarokat, így a Rákóczi Szövetség is, akik támogatásukról biztosították a külhoni polgárőr egyesületeket. Az erdélyi polgárőrök képviseletében a zetelaki egyesület vezetője, Gergely István osztotta meg tapasztalatait a fórum keretében. Többek között kiemelte, hogy az anyaország támogatása – mind az eszközök, mind szakmai tekintetben – hatalmas segítséget jelent az Erdélyben, Székelyföldön működő polgárőr csapatoknak. – Fiatal a polgárőrség Romániában, hiszen 2015-ben keltettük életre a mozgalmunkat. Azóta nagyon sokat fejlődtünk, eredményesen vagyunk képesek ellátni a feladatainkat, amelyben a magyarországi OPSZ-nek hatalmas szerepe van. Ezúton is köszönöm a támogatást. Nálunk, Romániában nincs törvényes lehetőség a polgárőrség működtetésére, így önkéntes alapon végezzük bűnmegelőzési munkánkat, amelyet már a rendőrség is elismer. Számos szinten felismerték azt, mennyire is hasznos az a munka, amelyet végzünk, aminek következményeként támogatóink is lettek. Bízom benne, hogy néhány év múlva mi is olyan sikeresek lehetünk, mint az Országos Polgárőr Szövetség – zárta szavait Gergely István, hozzátéve, hogy szeretnék tovább mélyíteni a szakmai kapcsolatokat az anyaországgal. Hasonlóan erdélyi kollégájához, Mester András is beszámolt a Kárpátalján működő egyesületek munkájáról. További képek itt, illetve a FotóalbumbanEz alapján elmondható, hogy Ukrajnában minden törvényes háttér rendelkezésre áll a polgárőrség működéséhez, mégis eltérő lehetőségeik vannak a magyarországi polgárőrséghez képest. – Nálunk sokkal szélesebb jogosultságokat biztosítanak a polgárőröknek, ennek ellenére mi, Kárpátalján vagyunk az úttörői ennek a civil kezdeményezésnek. Számos magyarok lakta településen alakultak egyesületek, amelynek hatására szinte nullára csökkent az ott elkövetett bűncselekmények száma. Ennek ellenére sok falba ütközünk, amelyekre megoldást kell találnunk. Bízunk abban, hogy az OPSZ-szel való együttműködésünk meghozza majd a várt eredményeket – mondta Mester András.
Olyan országok is képviseltették magukat – mint Szlovákia, Szlovénia, Szerbia – ahol még csak most indultak el a polgárőrség megalakításának első mozzanatai. A delegáltak beszámoltak az indulás körülményeiről és kérték az OPSZ  szakmai közreműködését a jövőbeni munkához.

A konferencia zárásaként dr. Túrós András elnök foglalta össze a nap eseményeit, aki eredményesnek és sikeresnek mondta a fórumot, hiszen a cél a szakmai tapasztalatcsere mellett a kapcsolatépítés is volt. Erre pedig lehetőséget kínált a fórumot követő ebéd, illetve a Balatonföldváron megszervezett Országos Polgárőr Nap.

(Erdős Csaba)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban