Jól halad az Országos Polgárőr Nap előkészítése

2021. június 21. 11:27

Rendben haladnak az augusztusi Országos Polgárőr Nap előkészületei - állapították meg a kihelyezett elnökségi ülés résztvevői Mórahalmon. A helyszíni tájékozódáson túl a testület jóváhagyta a „Polgárőr Város”, „Polgárőr Község”, „Fővárosi Polgárőr Kerület” cím odaítélésére vonatkozó javaslatot, valamint döntött arról, kik részesülnek a 30 éves évforduló alkalmából Szent László éremben és Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendben.


 

 

20210621-elnokseimh
Az elnökség tagjai megtárgyalták és jóváhagyták a „Polgárőr Város”, „Polgárőr Község”, „Fővárosi Polgárőr Kerület” cím odaítélésére vonatkozó javaslatot. A pályázat nyertesei, akik 100 ezer forintos működési támogatásban és oklevélben részesülnek, a díjat 2021. augusztus 14-én, az Országos Polgárőr Napon vehetik át.
Az elnökség jelen lévő tagjai egyetértettek a kitüntetésekről szóló előterjesztéssel is, így döntöttek arról, kik részesülnek idén, a 30 éves évforduló alkalmából Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendben és kik Szent László éremben. A kitüntetéseket a július 3-i Küldöttgyűlésen, valamint az Országos Polgárőr napon adja át az OPSZ elnöke.
Idén egyébként „duplázás” van, hiszen az elnökség jóváhagyásával – módosítva a Kitüntetési és Jutalmazási Szabályzatot – júliusban és augusztusban a 30. évfordulóhoz kapcsolódóan adják át az elismeréseket, de a szokásoknak megfelelően, ősszel is sor kerül tíz-tíz kitüntetés átadására.
Még egy tavalyi döntés értelmében, a 2021. évet a Balesetmegelőzés évének nyilvánította az OPSZ elnöksége. A Polgárőrség pályázat útján idén is hozzájutott a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) 50 millió forintos támogatásához, ezzel kapcsolatban Dr. Túrós András azt kérte, hogy a program megvalósítása képzéssel kezdődjön.
„Azt javaslom, hogy az oktatási tervünkkel összhangban, több megyében is szervezzünk polgárőr vezetők részére kifejezetten a közlekedésbiztonsággal, balesetmegelőzéssel kapcsolatban előadásokat. Mutassuk be Magyarország közbiztonságát a megyei főkapitányok segítségével, emellett az oktatásokon adjunk tájékoztatást a Polgárőrség aktuális helyzetéről, valamint az előttünk álló feladatokról” - hangsúlyozta az ülés résztvevői előtt az OPSZ elnöke. A testület a javaslatot, valamint hosszas vita után az összeg felosztásáról szóló előterjesztést elfogadta.
Ugyancsak jóváhagyásukat adták az elnökség tagjai az Agrárminisztériumtól érkezett támogatás miatt szükségessé vált költségvetés-módosításra is.
A június 18-án, Mórahalmon megtartott elnökségi ülésen végül az OPSZ vezetősége meghallgatta Nógrádi Zoltánt, Mórahalom polgármesterét és Batiz Istvánt a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökét, az Országos Polgárőr Nap előkészületeiről. A beszámolókból kitűnik, hogy a belügyminiszter fővédnöksége mellett megtartandó rendezvény szervezése jó ütemben halad. Erről egyébként - a bejárás alkalmával - az elnökség jelen lévő tagjai maguk is meggyőződhettek.
A jelenleg hatályban lévő szabályok szerint a rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, a kézfertőtlenítésre több ponton is lehetőség lesz. Az ülésen az öltözettel kapcsolatban elhangzott, hogy a vezetőség a sportosan elegáns öltözetet javasolja. A tisztségviselők, elnökségi tagok, a kitüntetésben részesülők, valamint az esküt tevő ifjú polgárőrök is egységesen, Polgárőrség feliratú, fehér színű galléros pólót viselnek majd. A programok helyszíne a fedett lovarda lesz, ahol még rossz idő esetén is 1200-1300 embert le lehet ültetni. A lovardában elhangzó beszédeket és a kulturális programot az egész téren hallani lehet majd, így a megyék és a tagozatok külön sátraiban is. Van azonban, amit nem csak hallani, hanem látni is érdemes lesz, például a különböző táncosokat, a tagozatok és a rendvédelmi szervek bemutatóit, vagy a Nemzeti Lovas Színház művészeinek előadását.
 


szöveg: Bakonyi Ágnes
fotó: Sebestyén Jenő

A képgaléria a fotóra kattinva érhető el!