Kihelyezett elnökségi ülés a CBA-nál (+ fotók)

2016. január 30. 17:16
Kihelyezett elnökségi ülés a CBA-nál (+ fotók)

Ahogyan az már egy évtizede megszokott, január végén a CBA Kereskedelmi Kft. Alsónémediben lévő logisztikai központjában tartja kihelyezett ülését az OPSZ Elnöksége. Így történt ez január 29-én is, amikor a testület előbb szűk körben vitatta meg aktuális feladatait, majd a vendéglátók és újabb vendégek érkezése után a CBA elmúlt évéről, a Rendőrség 2015-ös teljesítményéről hallhattak a jelenvoltak.

A grénium a napirendek előtt dr. Túrós András elnök tájékoztatóját hallgatta meg arról: az OPSZ Felügyelő és Ellenőrző Bizottságának tagjai átfogó ellenőrzéseket tartottak valamennyi megyei és a fővárosi szövetségnél, mintegy tükröt tartva eléjük gazdálkodásukról. Összességében elmondható: számos olyan kisebb hiányosságot feltártak, amelyeket mielőbb ki kell javítani, de súlyos bűncselekményre utaló jelet sehol nem találtak. Ezt követően dr. Fekecs Dénes, az OPSZ gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese előterjesztésében vitatták meg az OPSZ belső ellenőrzési rendszerének fejlesztésére készült javaslatot, amely szerint három belső ellenőri csoportot alakítanának ki egy-egy belső ellenőr vezetésével 3-3 társadalmi ellenőrrel. Utóbbiakat pályázat alapján választják ki. A belső ellenőri csoportok a Gazdasági és Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság felügyelete alatt tevékenykednek, e bizottság vezetésére dr. Korondán Katalint kérte fel az OPSZ elnöke. Az elnökség tartalmas vita után egyhangúan fogadta el az igen alapos munkával készült előterjesztést, s a bizottság elnökét is. Ugyancsak egyhangú volt a fogadtatása a munkaszervezet módosítására tett javaslatnak is.

Korántsem volt ilyen fogadtatása annak a beszámolónak, amelyet Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese terjesztett elő az OPSZ sajtókommunikációs tevékenységéről. Az elnökhelyettes minden területen – Polgárőr Magazin, OPSZ honlap, Polgárőr Rádió – változásokat sürgetett, mi több, megkérdőjelezte a Polgárőr Rádió szükségességét. Ez utóbbit természetesen nem tudta elfogadni a rádió főszerkesztője, Hladon Sándor, aki tényekkel igazolta, miként jöttek ki a hullámvölgyből, hogyan emelkedett hallgatóságuk. A tartalmas vita végén elhangzott: időszerűbbé kell tenni a belső kommunikációt, ám mert fontos kérdések maradtak megválaszolatlanul, a megyei elnökök egy tanácskozásán hosszabb időt szánnak majd arra, hogy tisztába tegyék a lehetőségeket és az elvárásokat.
Burger Ottó és dr. Túrós AndrásA rövid szünetben érkeztek meg a vendéglátók – Burger Ottó, a CBA vezérigazgatója és Majdanics Iván biztonsági igazgató – valamint a kihelyezett elnökségi ülés újabb vendégei: Papp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője és dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. A velük kiegészülve folytatódó ülésen Burger Ottó szólt róla: jelentős változások következtek be a CBA vezetésében. Baldauf László elnök – aki Tiszteletbeli Polgárőr is – nyugállományba vonult, utódja Lázár Vilmos lett. Az OPSZ Lovas Tagozatának elnökségi tagjai külföldi útja miatt maradt távol, de a vezérigazgatóval megüzente: továbbra is számíthat az OPSZ a gyümölcsöző együttműködésre a CBA-val. S hogy e szavakat igazolja, Burger Ottó elmondta: kiválóan működik az a rendszer, miszerint a polgárőr egyesületek a településeiken beiktatták a járőrútvonalakba a CBA egységeit is, ennek köszönhetően kiemelt figyelmet kapnak a Magyar Üzletlánc egységei. A hálózatot ért, vagy az üzletekben elkövetett bűncselekmények száma ennek is köszönhetően évről évre csökken. Hatékonynak és sikeresnek ítélte a Rendőrséggel és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közös akciójukat, a Police Coffee-t is, amelynek keretében a vásárlók egy kávé mellett mondhatnak véleményt a közrendről, közbiztonságról, beszélhetik meg a rendőrökkel és a polgárőrökkel ezzel kapcsolatos kérdéseiket. S elárulta azt is: bár nem volt egyszerű az elmúlt év – ésszerűsítés miatt átszervezésre is sor került – pozitív szaldóval zárták 2015-öt. Nem rejtette véka alá azt sem: életpálya modellel szeretnék megtartani dolgozóikat.
„Egyedül nem megy!” – idézte a szlogent Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke válaszbeszédében, aki az együttműködés üzenet jellegét is kiemelte. Külön is megköszönte, hogy a CBA a „Police” Magyar Közbiztonsági Alapítvánnyal közösen segítette a déli határ mentén tevékenykedő polgárőröket a migrációs hullám időszakában, amikor a Rendőrség és a Honvédség segítésére siettek az önkéntes bűnmegelőzők.
Burger Ottó, dr. Túrós andrás és Papp KárolyEzt a tevékenységet külön is kiemelte hozzászólásában Papp Károly főkapitány, aki Magyarország összes polgárőrének köszönetet mondott azért, hogy a nagy nyomás, a migrációs hullám ellenére is sikerült biztosítani az ország kiegyensúlyozott közrendjét, közbiztonságát. A polgárőröknek köszönhető az is – emelte ki az elsőszámú rendőri vezető – hogy a rendőri elvezénylések ellenére az ország egyetlen területén sem volt közbiztonsági deficit. Abban, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma 13 százalékkal csökkent, s kevesebb volt a tulajdon elleni szabálysértés is, a rendőrök mellett a polgárőröknek is köszönhető! Összehangolt tevékenységünk, a Rendőrség, a Polgárőrség, az Önkormányzatok és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös munkájának köszönhető mindez. S persze azoknak a közös programjainknak – a 250x100 Biztonság projekttől és Külterületek biztonságáig – amelyek sikeres végrehajtásához eddig is minden segítséget megadtunk, s így lesz ez 2016-ban is. Van azonban egy terület, a közlekedésbiztonság, ahol messze nem azok az eredmények születtek, amilyenekre számítottunk! Polgárőr barátainkkal közösen tennünk kell azért, hogy a gyalogosok és kerékpárosok biztonságosabb közlekedése érdekében tegyünk a jövőben még többet! Őrizzük meg és növeljük annak a 102 településnek a számát, ahol nem történt bűncselekmény 2015-ben. Bővítsük 300x100 Biztonságra közös bűnmegelőzési projektünket, s cseréljük le azokat a településeket, amelyek bekerültek ugyan, de nem alakult meg náluk a polgárőr egyesület. Mindezekhez a Rendőrség ismét 50 millió forintos támogatást biztosít erkölcsi és szakmai segítsége mellett – jelentette be Papp Károly, aki azzal fejezte be mondandóját: „Isten éltesse a 25 éves Polgárőrséget és a polgárőröket!”

Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország közbiztonságának ilyetén alakulásához mi is hozzájárulunk! Bebizonyosodott, hogy a Rendőrséggel, a rendészeti szervekkel és a Polgárőrséggel sikerülhet tovább csökkenteni a bűncselekmények számát, ami 2010 tájban „rászakadt” az országra. Ehhez képest gyökeres változás történt, s a Polgárőrség 2016-ban is mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország lakosságának szubjektív biztonságérzete ilyen jó maradjon! – emelte ki válaszában az OPSZ elnöke.

Végezetül dr. Hatala József szólt arról: hihetetlenül nagy kihívásokkal kellett szembesülnie a rendészeti szerveknek – benne az önkéntes bűnmegelőzőknek is – az elmúlt évben. Hogy csak egy kiemelt példát említsek, az idegenforgalom a kilencvenes években mélyponton volt. Tavaly már óriási sikerekről számoltak be az utazásszervezők – azt azonban elfeledték megemlíteni: a sikerben jelentős szerepe volt a közbiztonság megteremtőinek, a Rendőrségnek, a Polgárőrségnek, az önkormányzatoknak és az NBT-nek. Úgymond berobbantunk a köztudatba a Police Coffee rendezvénysorozattal, ez is növelte a lakossági bizalmat, amit mindenképpen meg kell tartanunk!

Zárszóként ehhez tette hozzá dr. Túrós András: ha az önkormányzatok is nagyobb számban bekapcsolódnak ebbe a munkába, a siker biztosított lesz!


(Írás: Tóth Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő)

A rendezvényen készült képeket megnézheti a Fotóalbumban