Koszorúzás Dr. Kopácsi Sándor sírjánál

2021. október 21. 19:40

Nemzeti ünnepünk, Október 23-a alkalmából a kegyelet és a megemlékezés koszorúit helyezte el az OPSZ első elnöke, Dr. Kopácsi Sándor ny. r. altábornagy és felesége sírjánál a Polgárőrség alapítói, vezetősége és az egyesületek nevében: Dr. Túrós András, Cseh István, Márton Zoltán, Farkas György, Deák Imre, Markos György és Kolozsi József.

20211021-kopacsiAz Országos Polgárőr Szövetség jelenlegi elnöke, Dr. Túrós András Budapesten, az Új Köztemető 301-es parcellájában lévő sírnál emlékeztetett arra, hogy Dr. Kopácsi Sándor 1956-ban Budapest rendőrfőkapitányaként a népfelkelés kitörésekor nem hajtotta végre az utasításokat és az elsők között állt át a forradalmárok oldalára, a Király Béla által létrehozott Nemzetőrség helyettes főparancsnoka lett. A forradalom leverése után emiatt a Nagy Imre perben életfogytiglani büntetésre ítéltek, 1963-as szabadulása után Kanadába emigrált, ahonnan a rendszerváltáskor hazatért és az akkor létrehozott Polgárőrség élére állt.

Dr. Túrós András felidézte, hogy amikor Dr. Kopácsi Sándor 1989-ben hazatért, belügyminiszter-helyettesként neki kellett fogadnia. Kopácsiban egy végtelenül humánus, udvarias, szelíd embert ismert meg, akinek nem mellesleg nagyon jó humora volt.

-Két évvel később az ő vezetésével kezdte meg a működését az akkor megalapított Polgárőrség. Erre már Markos György, az alapítók egyike emlékeztetett, aki úgy vélte, Kopácsi tekintélyének köszönhető, hogy a Polgárőrség nyugodt körülmények között ereszthetett gyökeret a magyar társadalomban és indulhatott el a szervezet fejlődése, ami a mai napig, még 30 év elteltével is töretlenül tart.

Tekintse meg az esemény képgalériáját a fotóra kattintva!

szöveg: Bakonyi Ágnes
fotó: Sebestyén Jenő