Összekovácsolódott Ifjú Polgárőrök (+ fotók)

2016. augusztus 06. 21:40
Összekovácsolódott Ifjú Polgárőrök (+ fotók)
Az idén már 14. alkalommal szervezte meg az Országos Polgárőr Szövetség a fiatalok hagyományos táborozását, az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábort. Első alkalommal történt viszont, hogy „kettéválasztották” a résztvevőket. Az első, augusztus 1-6. közötti turnusban a 14-18 év közötti Ifjú Polgárőrök vettek részt, míg az ezt követő héten a 18-30 év közötti ifjak táboroztak.

Nem véletlenül voltunk kíváncsiak arra, hogyan sikerült az „újítás”, az Ifjú Polgárőrök mennyire érezték át ennek az együttlétnek a jelentőségét, mit adott nekik a tábor, s maradt-e bennük hiányérzet az öt napos együttlét után. Ezért is augusztus 4-én, a sportnapon meglátogattuk a résztvevőket, s érdeklődtünk tőlük és a tábor szervezőitől, választ várva kérdéseinkre. A sportnapon a tábornak helyt adó Tulipán Motellel szemközti területen került sor, ahol egy kör futást követően akadályokat – kúszófolyosó, autógumik közötti futás, rönkcipelés és sebesült szállítása – kellett leküzdeni a három csoport induló csapatainak. Ez egyben egyfajta főpróbája is volt az augusztus 12-én esedékes Országos Polgárőr Terepfutó Bajnokságnak.

Süle Dorottya: rendőr szeretnék lenni, úgy gondoltam, ehhez a Polgárőrség is jó ajánlólevélNem sokkal a célba érkezés után szólítottuk meg Süle Dorottyát, a Jászalsószentgyörgyi Polgárőr Egyesület Ifjú Polgárőrét, érdeklődve arról, hogy érzi magát a táborban, s miért is lett fiatalon polgárőr? A versenytől még fáradtan, kissé lihegve válaszolta:
- Jászberénybe, rendészeti szakos középiskolába járok, most leszek XI. évfolyamos hallgató. S mert rendőr szeretnék lenni, úgy gondoltam, ehhez a Polgárőrség is jó „ajánlólevél”, ezért is léptem be az önkéntes bűnmegelőzők sorába. És persze ezért jelentkeztem e táborba is, ahol igen sok, számunkra fontos elméleti anyagot kaptunk, a gyakorlatról már nem is beszélve. Imádom a sportot, így örültem annak, hogy önvédelmi képzést kaptunk – nagy élmény volt, amikor a gyakorláson az oktatót is sikerült földre „vinnem” –, miként az is, amikor a remek honvédelmi nap keretében a lőkiképzés elméletével, majd gyakorlatával is találkozhattunk. Végig intenzív elméleti és gyakorlati foglalkozások voltak, de persze sok idő jutott arra is, hogy fürödjünk a Balatonban, megismerjük táborunk gyönyörű környezetét. Ha lehetne, még maradnék, s az is biztos: jövőre is itt leszek – már ha bekerülök a résztvevők közé.


Még csak ismerkedik a Polgárőrséggel Rácz Dávid, a 18 esztendős Nyírbátorból érkezett fiatal, aki nem rejtette véka alá: az 50 órás kötelező közösségi szolgálat letöltése miatt jelentkezett a helyi polgárőr egyesületnél. Onnan ajánlották a táborba, s nem bánta meg, hogy eljött Gyenesdiásra.
Rácz Dávid: Mindannyian igyekszünk kihozni magunkból a maximumot- Annak ellenére, hogy kisebb hullámvölggyel indult a hét, mára remekül összekovácsolódtunk, szerintem nagyon jó csapatot alkotunk. Ami azért is van, mert mindannyian igyekszünk kihozni magunkból a maximumot. Kiválóak a körülmények, s olyan „kiképzőink” vannak, akik miatt sem lehet lazsálni. Arra ott van a délután, amikor meglátogathatjuk a magyar tengert, vagy éppen valamilyen sportnak hódolhatunk. A tábor vezetésének is köszönhetően remekül érezzük magunkat – azt hiszem, ezt mindnyájunk nevében mondhatom…

Ha már táborvezetés, az OPIT szervezője és vezetője hosszú évek óta Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív elnökhelyettese, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Aki érdeklődésünkre elmondta:
- Igyekeztünk ötvözni az elméletet, a gyakorlatot és persze figyelembe vettük azt is, hogy nyár van, a szünidőt „áldozzák” fel a fiatalok e táborozásért. Ezért is az intenzív képzést választottuk, s arra törekedtünk, hogy a három csoportba osztott nyolcvan résztvevő mindegyike egy célért tevékenykedjen. A mai kor követelményeinek megfelelő szakmai, elméleti polgárőr képzés – ezt Csóra György, az OPSZ oktatási és általános elnökhelyettese és Zámbó Péter szakmai alelnök tartotta –, mellett napjaink aktualitása adta, hogy a terrorveszély felismerése, megelőzése mellett az esetleges bekövetkezés esetén az életmentésre is felkészültek legyenek fiataljaink. 

Horváth Róbert és Bán Gábor táborvezetők

Akiknek önvédelmi oktatásáról a honvédség két kommandósa gondoskodott nap, mint nap, akik a Rei Jitsu rejtelmeibe is bevezették a táborlakókat, így fizikálisan is felkészítettük őket a polgárőri feladatokra. Így, ha megmaradnak önkéntes bűnmegelőzőknek, s alkalmasint rendőrrel mennek majd anno járőrözni, biztosan nem vallanak szégyent.


A táborban nem csak termete miatt van tekintélye a Tiszadobról érkezett Bán Gábornak. Ő lett ugyanis az OPSZ Ifjú Polgárőr Tagozat elnöke, aki mindjárt tovább is fűzte a táborvezető gondolatait:
- Az eddig elhangzottakból is kitűnik: ezen a héten a legszükségesebb elméleti ismeretek mellett a gyakorlaté volt a fő hangsúly. Egyfajta hazafias, honvédelmi nevelést kaptak a résztvevők. Ehhez kapcsolódva el kell mondanom: csütörtökön Honvédelmi Nap volt, amikor a Zala Megyei Hadkiegészítési Parancsnokság szakemberei a katonai toborzás rejtelmeibe avatták be a táborlakókat, majd az ország egyik legszebb sportlövő centrumában – ahol néhány napja még olimpikonjaink edzettek – lőelméleti képzést kaptak, majd légfegyverrel célba is lőhettek a táborlakók. Mint érdekességet megemlíteném: a lányok között nagyobb volt az érdeklődés a Honvédség iránt, mint a fiúk részéről. Úgy érzem, akik részesei voltak az egy hetes OPIT-nak, felkészülten mennek majd haza Gyenesdiásról.

Dr. Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója válaszol a fiatalok kérdésére Ahol augusztus 5-én két „váratlan” látogató is megfordult. Dr. Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója és Nemcsek Szandra, az OPSZ mb. gazdasági igazgatója Fórumon válaszolt a fiatalok érdeklődő kérdéseire. Oldandó az ilyenkor szokásos drukkot, a főigazgató mindjárt interaktívvá tette a beszélgetést, részben Ő kérdezte a fiatalokat, másrészt a táborozók tehettek fel kérdéseket, amelyekre nem ritkán közülük érkezett a válasz is. A jelenlévők dicsérték a tábor programját, az elhelyezést, az étkezést, legtöbben még maradtak volna… Mi több, már megfogalmazódott az is: legyen jövőre két hetes az együttlét. Feladták hát a leckét az OPSZ vezetésének, s különösen a gazdasági igazgatónak, hogyan tervezze a jövő évi költségvetést. Bár kemények voltak a reggeli és délutáni önvédelmi edzések-képzések, nem hogy bírálták volna ezt, de a többség azt jelezte: hazatérve is folytatja az önképzést. S hogy a találkozás is elnyerte tetszésüket, azt jól jelezte a Fórum végén a nagy taps.

Szöveg: T. Z.
Fotók: Horváth Róbert és Sebestyén Jenő

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
 További képek itt, illetve a Fotóalbumban