Polgárőr Akadémia VIII. (+fotók)

2016. május 07. 23:45
Polgárőr Akadémia VIII. (+fotók)
A jogi, gazdasági és rendészeti ismeretek mellett másodjára kaptak hasznos információkat az Ifjú Polgárőrök toborzásáról és képzéséről a VIII. Polgárőr Akadémia résztvevői május 2-6-a között Pilisszentkereszten, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központjában.
Ismét „iskolapadba” ült 25 önkéntes bűnmegelőző, hogy szélesítse az egyesületek vezetéséhez szükséges ismereteit. A tartalmas öt nap persze nem csak a tanulásról, hanem a barátságról és a hasznos tapasztalat cseréről is szólt.
A képzés során Zámbó Pétertől, az OPSZ szakmai alelnökétől a polgárőrség szervezeti felépítésébe és az országos vezetés stratégiájába kaphattak bepillantást a résztvevők. Baracskainé dr. Boór Judit közgazdásztól az egyesületek gazdasági elszámolásához kaptak rendkívül hasznos ismereteket. Dr. Tihanyi Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a jog világába kalauzolta el a hallgatókat, külön kitérve a büntetőjogi felelősségre az intézkedő polgárőr részéről. Emellett azokról – a főként közterületi – bűncselekményekről is szó esett, amelyeket az önkéntes bűnmegelőzőknek fel kell tudni ismerniük. Az önkormányzati rendészet, illetve a magán biztonsági szférával való együttműködés lehetőségeiről dr. Kovács Sándor egyetemi oktató és dr. Christián László PhD., a Polgárőr Akadémia igazgatója, tanszékvezető egyetemi docens tartott informatív előadást. Az ifjú polgárőrök toborzási módszereiről és képzésükről Lőrincz Kornél osztott meg hasznos módszereket immár második alkalommal. Az akadémia legnépszerűbb kurzusa ezúttal is a bűnmegelőzési kommunikációs tréning volt, amelyet dr. Molnár Katalin és Oláh László vezetett.
A képzés utolsó napján elérkezett a számadás ideje. A részt vevő 25 polgárőrnek fél órája volt a 26 feladat helyes megoldására. A dolgozatok kiértékelése során sajnos kiderült: egy részt vevő számára nem sikerült sem írásban, sem a lehetőségként kapott szóbeli javítás során teljesíteni a vizsgát, így végül 24 polgárőr kapott tanúsítványt az akadémia sikeres elvégzéséről Major Róbert r. alezredestől.
– Annak ellenére, hogy nehéz feladat egy hétre elszakadni a munkától és a családtól, elismerésre méltó, hogy minden alkalommal ilyen sokan vállalják – összegezte a nyolcadik Polgárőr Akadémiát Major Róbert, tanszékvezető. – A képzés öt napja rendkívül sűrű, de úgy gondolom éppen elégséges az OPSZ és a tanszék által kidolgozott ismeretanyag elsajátítására. Az akadémia indulása óta először most mégis előfordult, hogy valakinek nem sikerült a vizsgája, ami azt mutatja, hogy a résztvevők nem automatikusan kapják meg a tanúsítványt, hanem valóban megkövetelünk egy bizonyos tudásszintet. Ettől a sajnálatos esettől függetlenül az informális és formális visszajelzések alapján ezúttal is jó hangulatban eltelt kurzus van a hátunk mögött.
A kommunikációs tréning, mint minden alkalommal, ezúttal is sokak kedvence volt.
– Úgynevezett Police Café keretében a bűnmegelőzési stratégia különböző problémáit vettük górcső alá – árulta el Fényi Imréné Éva, a Pocsaj Polgárőr Bűnmegelőzési Egyesület tagja. – Négy csoportra osztottak minket és mindenhol volt egy-egy témafelelős. Nekem a polgárőr szolgálat ellátás problémáit kellett megvitatnom a többiekkel. Minden asztalánál más aspektusból közelítették meg a témát, ami kifejezetten széles probléma feltárást és megoldási javaslatokat eredményezett. Habár az előadások is nagyon jók voltak, nekem hiányzott a több gyakorlati példákon keresztül bemutatott helyzet és tapasztalati óra.
– Rendkívül hasznos volt ez az elmúlt öt nap, mivel számos dologról kiderült, nem egészen úgy van, ahogy mi tudtuk – erősítette meg az akadémia létjogosultságát Cseh László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke. – Nagyon hasznos dolgokat hallottunk az oktatóktól, akik mindnyájan közérthetően és kimerítően adták elő a tananyagot. Persze a tanulás nem ért véget délután: éjszakába nyúló beszélgetések és tapasztalatcserék folytak a résztvevők között. Mivel volt köztünk idősebb-fiatalabb, egy-két éve és évtizedek óta polgárőrként tevékenykedő, különböző nézőpontokat ismerhettünk meg.
Tóth Melinda, a Pásztói Polgárőrség elnöke is csak két éve lépett be az önkéntes bűnmegelőzők táborába.
– Mivel teljesen civilként kerültem ebbe a közegbe, nem volt semmiféle rendészeti ismeretem – mondta Tóth Melinda. – Azt gondoltam nem lesz nehéz az egyesület vezetése, de mint kiderült, nagyon összetett és komoly feladat. Ehhez itt sok segítséget és információt kaptam mind az oktatóktól, mind a polgárőr társaimtól. A gazdasági ismeretekről előadást tartó Baracskainé dr. Boór Judit egyszerűen fantasztikus volt, olyan, a civil életben is hasznosítható tudást kaptunk tőle, ami az egyesületek hatékony működtetéséhez nélkülözhetetlen.

Szöveg Ferentzi Tünde, Fotó: Sebestyén Jenő
További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek idekattintva