Polgárőr elismerések Október 23-a alkalmából (+ fotók)

2016. október 14. 21:28
Polgárőr elismerések Október 23-a alkalmából (+ fotók)

Rendhagyó módon emlékezett az Országos Polgárőr Szövetség az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nagy tanácstermében október 14-én.

Ahol a megjelent mintegy kétszáz önkéntes bűnmegelőzőt – akik között ott volt Firtl Mátyás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke, Papp Károly r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Csóti András bv. altábornagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője, dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mb. főigazgatója, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, valamint az együttműködő szervezetek képviselői – Brunner Márta színművész, az ünnepség narrátora köszöntötte.
Az ünnepség kitüntetések, elismerések átadásával kezdődött. Papp Károly országos rendőrfőkapitány Főkapitányi Dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Csóra Györgyöt, az OPSZ általános és oktatási elnökhelyettesét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, Keppert Gergőt, a Pécsváradi PE elnökét, Kaszás Mihályt, a Hercegszántói Polgárőrség elnökét és Bangó Pétert, a Csengelei PE. elnökét.
Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy  veszi át elismerését dr. Túrós AndrástólDr. Góra Zoltán Főigazgatói ajándéktárgyban részesítette Flick Ádámot, az Erzsébetvárosi Közbiztonsági PE tagját a Katasztrófavédelem munkájának segítése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.
Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke az OPSZ Elnöksége által adományozott Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet – a Polgárőrség legmagasabb kitüntetését –  adta át Firtl Mátyásnak, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága alelnökének, Csóti András bv. altábornagynak, a Büntetés végrehajtás országos parancsnokának, dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagynak, a BM OKF mb. főigazgatójának, Skuczi Nándornak, Nógrád Megye Önkormányzata Közgyűlése elnökének, Bodrogai Sándornak, az Esztergom Városi PE. elnökének, Tóth Zoltánnak, az OPSZ mb. sajtófőnökének, Szabó Tibornénak, a Polgári PE elnökének, Bókáné Csillag Erikának, a Szeged – Mihálytelek PE elnökének, Lipták Istvánnak, a Békés MPESZ Felügyelő Bizottsága elnökének és Süllős Istvánnak, a Mohácsi PE elnökének.
Az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetést kapta meg a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi ÖTE /Budapest/, a Mágocsi PE. /Baranya/, a Bócsa Községi PE /Bács-Kiskun/, a Mezőberényi PE /Békés/, a Pálháza PE /Borsod-Abaúj-Zemplén/, a Csanádpalotai PE /Csongrád/, a Polgárőr Egyesület Sárosd /Fejér/, a Koroncói PE /Győr-Moson-Sopron/, a Debreceni Kertségi PE /Hajdú-Bihar/, a Viszneki PE /Heves/, a Környei Polgárőr és ÖTE /Komárom-Esztergom/, a Bátonyterenyei Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület /Nógrád/, a Fóti Közhasznú PE /Pest/, a Polgárőr Egyesület Zákányfalu /Somogy/, az Ibrányi PE /Szabolcs-Szatmár-Bereg/, a Bátaszék Város PE /Tolna/, a Gersekaráti PE /Vas/, a Nagyesztergár Községi Polgárőrség /Veszprém/, a Zalaszentbalázs és Pölöskefő PE. /Zala/ és a Jászjákóhalma Község PE /Jász-Nagykun-Szolnok/, utóbbi egyesületet az OPSZ elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben is részesítette.
Az OPSZ Elnöksége az „Év Polgárőr Pedagógusa” kitüntetést adományozta Dányi Gabriellának /Budapest, Zuglói Polgárőr és ÖTE/, Fébó Beátának /Baranya, Kökényi PE/, Vezdán Csabának /Bács-Kiskun, Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző PE/, Szatmári Miklósnak /Békés, Kőrösladányi PE/, Kelemen Pálnénak, /Borsod-Abaúj-Zemplén, Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Jákfalva/, Bai Istvánnénak, /Csongrád, Algyői Faluvédő PE/, György Lászlónak /Fejér, Fejér MPSZ/, Bognár Tibornak, /Győr-Moson-Sopron, Mórichidai PE/, Serdült Csillának /Hajdú-Bihar, Berettyóújfalui Polgárőrség/, Gacsal-Kovács Renátának /Heves, Füzesabony PE/, Zsoldiné Gonda Tündének /Jász-Nagykun-Szolnok, Községi Polgárőrség Jászalsószentgyörgy/, Tóth Gábor Miklósnak /Komárom-Esztergom, Lábatlan Város PE/, Jakus Józsefnek /Nógrád, Héhalom Közbiztonságáért PE/, Vincze Gyula Lászlónak /Pest, Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület/, Zajácz Istvánnak /Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tímári PE/, Dánfi Adriennek /Tolna, Bátaszék Város PE/, dr. Babos Albertnek /Vas, Claudius PE/, Palkovics Erika Katalinnak /Veszprém, Berhidai PE/ és Zobbné Szummer Mónikának /Zala, Szentpéterúri PE/.
Papp Károly rendőr altábornagy gratulál Csóra György polgárőrnekAz „Év Polgárőre” kitüntetést vehette át Vona János /Budapest, Palotai Polgárőrség és ÖTE elnöke/, Schönberger Tamás /Baranya, Nagykozári PE tagja/, Maruzsa Ferenc /Bács-Kiskun, Tompai PE tagja/, Virág István /Békés, a Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezet tagja/, Tóth János /Borsod-Abaúj-Zemplén, a Közbiztonsági Egyesület Kazincbarcika elnöke/, Gilinger István Lajos /Csongrád, a Szentesi PE elnöke/, Krista István / Fejér, a Mezőszentgyörgyi PE elnöke/, Mészáros Lajos József /Győr-Moson-Sopron, az Arrabona PE tagja/, Oszlánczi József /Heves, az Andornaktályai PE tagja/, Kecse László Lajos /Jász-Nagykun-Szolnok, a Tiszaföldvár Városi PE elnöke/, Verbói Zoltán /Nógrád, a Nógrádmegyeri PE elnöke/, Molnár József Ferenc /Pest, Tápiógyörgyei PE elnöke/, Poór Gyula /Somogy, a Kőröshegyi PE elnöke/, Kelemenné Kassai Erzsébet /Szabolcs-Szatmár-Bereg, Polgárőrség Tiszanagyfalu tagja/, Mihálovics István /Tolna, a Faddi PE elnöke és Sebestyén Lajos /Zala, a Besenyő és Öreghegyi PE tagja/.
Az OPSZ Elnöksége a Polgárőrség Sajtódíja kitüntetésben részesítette Kálló Izabellát, az Inforádió szerkesztő riporterét és Felszeghy Csabát, a Kossuth Rádió Napközben című műsorának szerkesztőjét.
Az „Év Lovas Polgárőre” kitüntetést Rónai Attila, a Zagyvaszántói PE tagja kapta. Az „Év Balatoni Polgárőre” kitüntetésben Tarsolyné Kutasi Szilvia, a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület tagja részesült.
Az OPSZ elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Korponai Lászlót, a Polgárőr Egyesület Kapolcs elnökét. OPSZ Elnöki Dicséretet és jutalmat adott át Gerencsér Tamásnak, az ATV rendezőjének.
A kormányzati migrációs tevékenységet segítve 2016 szeptemberében Mórahalom, Ásotthalom és Röszke térségében vendég polgárőr szolgálatokat láttak el, jelentős mértékben hozzájárulva a térség közrendjének és közbiztonságának növeléséhez, az itt élők szubjektív biztonságérzete erősítéséhez három megye önkéntes bűnmegelőzői. Az OPSZ és a Csongrád Megyei PSZSZ elnöke a szervezésben részt vevő megyei elnököket és a feladat ellátásában részt vevő polgárőr egyesületeket Békés, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Elismerő Oklevélben részesítette. Az okleveleket dr. Túrós András és Pőcze Levente, a Csongrád MPSZSZ elnökhelyettese adták át. 
Az OPSZ elnöke a példamutató határ menti polgárőr szolgálat ellátásában végzett tevékenységük elismeréseként Pőcze Leventének, az Ásotthalom Községi PE elnökének, Turó Istvánnak, a Röszkei PE elnökének és Sárközi Lászlónak, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet /Polgárőrség/ elnökének Elnöki Dicséretet és jutalmat adott át.
Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként Elnöki Dicséretben és tárgyjutalomban részesítette dr. Rácz Adriennt, az OPSZ Lovas Tagozata elnökét.

Az elismerések átadását követően Varga Miklós énekes, színművész, rock zenész adott nagy sikert aratott műsort.

Dr. Boross Péter: A polgárőrök is rendpártiakRendhagyó módon ez után lépett a mikrofonhoz dr. Boross Péter volt miniszterelnök, aki szívből jövő köszönetet mondott az alapítása 25. évfordulóját ünneplő Polgárőrség valamennyi tagjának elkötelezett tevékenységéért. Mint mondotta: napjainkban új jelenségekkel kell szembesülnünk, a rend és a rendetlenség összeütközései terhelik hétköznapjainkat. Ez közérzet zavaró, ám a rendpártiak – mint a polgárőrök is – képesek kezelni e kihívásokat, s áldozatkészen tesznek azért, hogy biztonságérzetünk ne csökkenjen. Nyugat-Európában is kezdik belátni: egy kontinens „arculatát” határozza meg a migránsáradat, az újkori népvándorlás. Ezt megállítani nem lehet csak „hivatásos” szervezeti keretek között, szükség van az önkéntes feladatvállalásra is. Arra – emelte ki a szónok – hogy kellő súllyal lépjenek fel az önkéntes bűnmegelőzők ott, ahová nem jut elég a rendfenntartó erőkből. S Önök, Polgárőrök ezt az „űrt” kiválóan töltik be! Tudjuk: rend a lelke mindennek, s ezt a ma fiataljainak is figyelmébe ajánlom. Legyen a polgárőröknek egyfajta missziós tevékenysége az, hogy ami hiányzik az ifjúság neveléséből, azt az önkéntes bűnmegelőzők pótolják. Minél többeket vonjanak be az Ifjú Polgárőr mozgalomba, s ebben támaszkodjanak a „gyengébb nemre” is. Köszönet valamennyi polgárőrnek értékes önkéntes munkájáért, az égiek áldása legyen veletek! – fejezte be gondolait dr. Boross Péter.

Firtl Mátyás: Rend a lelke mindennek!Az ünnepséget követő fogadáson Firtl Mátyás mondott pohárköszöntőt. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke Kósa Lajos, a bizottság elnöke nevében is köszönetet mondott az önkéntes bűnmegelőzők áldozatos, mindennapi tevékenységükért. „Sopronban, az Országos Polgárőr Napon is elmondtam: rend a lelke mindennek! Ha rend van, lehet gazdasági fejlődés, s ily módon fejlődhet a társadalom is!” – emelte ki. A továbbiakban arról szólt: a Parlament éppen most tárgyalja a HSZT módosítását, újabb lehetőséget biztosítva a rendvédelemben dolgozók élet- és munkakörülményei javításához. Ez is bizonyítja: a rendvédelmi dolgozók megbecsült emberek, miként a polgárőrök is azok! Őszinte nagyrabecsülésem ennek a nagycsaládnak, a Polgárőrségnek, akik önkéntesen segítik a rendvédelmiek munkáját. A jelen helyzetben, a migrációs hullám időszakában nagyon nagy szükség van olyan önkéntesekre, mint a polgárőrök. Kitartást, erőt és egészséget kívánok ehhez a hazafias tevékenységhez valamennyi polgárőrnek!

(Szöveg: Tóth Zoltán, Fotó: Sebestyén Jenő)

További képek itt
További képek nemsokára itt