Polgárőrök az idegenforgalom biztonságáért

2016. június 24. 07:20
Polgárőrök az idegenforgalom biztonságáért

Az önkéntes bűnmegelőzők is sokat tesznek annak érdekében, hogy az idegenforgalmi idényben javuljon a Balaton és a Velencei-tó közbiztonsága, az itt élők és az ide üdülni érkezők biztonságérzete – hangzott el a Polgárőrség június 22-i, balatoni idénynyitó rendezvényén Balatonalmádiban.

A négy megye – Somogy, Zala, Veszprém és Fejér – polgárőr vezetőinek rendezett tanácskozásán a Balatonalmádi Rendőrkapitányság tanácstermében Anda György rendőr ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója – a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság soros elnöke – a rendőrségi feladatokat vázolva szólt arról, mely területeken kéri stratégiai partnereik, a polgárőrök segítő támogatását.
Ezt követően a négy megye polgárőr szövetségeinek vezetői a feladatokra való felkészülésükről adtak volna részletes tájékoztatást. A feltételes mód azért került a mondatba, mert Horváth Róbert /Zala/, Cseh István /Fejér/ és Dézsi János /Veszprém/ beszámolóját követően derült ki: a magyar tenger déli partjának polgárőr egyesületeit mindössze ketten képviselték, a megyei szövetségtől senki nem jelent meg az idénynyitón. Amelyen a három megyei beszámolót követően Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke azokról az elvárásokról beszélt, amelyek a polgárőrökkel szemben az idegenforgalmi idényben elvárhatóak. A Balatoni Fejlesztési Bizottság képviseletében Jamrik Péter a polgárőr egyesületek anyagi támogatását biztosító pályázati lehetőségekre hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke azt hangoztatta: a Balaton nemzeti kincsünk, ezért az országos szövetség kiemelten kezeli e térség közbiztonságát. A Balaton parti 35 polgárőr egyesület 1267 polgárőrének és a Velencei-tó mentén lévő négy egyesület 91 önkéntes bűnmegelőzőjének megfelelő tapasztalata van e kérdés kezelésében. Mindezek ellenére nem ment el szó nélkül Somogy távolmaradása mellett, kiemelve: nem lehet így lekezelni egy rendezvényt, főként mert ebben a tevékenységben a megyének jelentős szerepe van. Hogy még inkább ösztönözze a polgárőröket a hatékony bűn- és baleset megelőzésre, bejelentette: az idény végeztével megyénként egy-egy egyesületet és polgárőrt jutalmaz meg az „Év Balatoni Polgárőre” illetve az „Év Velencei-tavi Polgárőre” elismeréssel és pénzjutalommal. Egyben tudatta azt is: az egységes megjelenés érdekében a kerékpáros- és strandszolgálatban résztvevőknek rövidnadrágot készíttetnek, s minden Balaton parti és Velencei-tavi polgárőr megkapja a most készülő láthatósági mellényeket. „Összefogás, együttműködés, párbeszéd az üdülőkkel, a lakossággal” – ez legyen a mottó az idegenforgalmi időszakban – emelte ki az OPSZ elnöke, aki biztos abban, hogy a Rendőrség szakmai iránymutatásával a polgárőrök is jelentős mértékben hozzájárulhatnak az idegenforgalmi szezon még jobb biztonságához.