Újabb sikeres online értekezlet

2020. június 10. 22:12
Újabb sikeres online értekezlet

Az Országos Polgárőr Szövetség, az eddigi online értekezletekhez hasonlóan 2020. június 9-én megtartotta harmadik virtuális tisztségviselői értekezletét.  

A négy napirendi pontból álló értekezletet dr. Túrós András, az OPSZ elnöke nyitotta meg. Első napirendi pontban, a Polgárőr Város, Polgárőr Község, Fővárosi Polgárőr Kerület kitüntető címek odaítélésről szóló előterjesztést tárgyalták, melyet Csaplár Zoltán, az OPSZ önkormányzati elnökhelyettese, Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetségének elnöke és dr. Sárközi Ferenc, az OPSZ főigazgatója terjesztett elő. Csaplár ZoltánCsaplár Zoltán elmondta, hogy hosszú és körültekintő egyeztetés alapján állt össze a lista. Összesen 34 pályázat érkezett, de ebből csak 20 befogadására volt lehetőség. Így az egyik fővárosi kerület mellett elismerésre lett felterjesztve Békés, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Bács-Kiskun, Fejér és Baranya megyékből egy-egy város, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Heves és Komárom-Esztergom megyéből pedig egy-egy község.
Az elhangzott módosítási javaslatok végrehajtása után az előterjesztést távszavazásra tovább küldték az elnökség felé.

Dr. Túrós AndrásMásodik napirendi pontban a Regionális Polgárőr napi rendezvényeket tárgyalták, amelynek elterjesztője az OPSZ főigazgatója volt. Dr. Sárközi Ferenc ismertette az ünnepi rendezvények forgatókönyvét, illetve azokat a rendezvénnyel kapcsolatos előkészületi ismérveket, amelyekre a szervezőknek majd figyelemmel kell lenni.
Több hozzászólás is volt e napirendi pont kapcsán, amelyekre az OPSZ elnöke reagált. Dr. Túrós András elmondta, hogy az OPSZ tartja magát, a korábban az elnökség által elfogadott szabadtéri rendezvény-helyszínekhez, járványhelyzet tekintetében pedig a mindenkor hatályban lévő jogszabályi és egészségügyi feltételekhez. Beszélt a programokhoz kapcsolódó technikai feladatokról. Hozzátette, hogy a Regionális Polgárőr Napok az ünnep és a szakmaiság jegyében kell, hogy elteljen.

Dr. Endrődi IstvánA harmadik napirendi pontban a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzetben végzett polgárőr tevékenység tapasztalatait tárgyalta a tisztségviselői értekezlet, amelynek előterjesztője újfent dr. Sárközi Ferenc volt. Kiemelte azt a hatékony és eredményes sajtótevékenységet, amelyet a pandémia kezdetétől fogva a megyék végeztek. Az OPSZ elnöke az előterjesztésre reagálva elmondta, hogy a példaértékű munkáért köszönet illeti a polgárőröket. Ismét megerősítette, hogy június 15-től az OPSZ Operatív Törzs működése felfüggesztésre kerül, továbbá a munkaszervezet tagjai számára, a home officeban végzett munka megszűnik, de hozzátette, hogy egyedi kérelmek esetén lesz lehetőség annak ismételt engedélyezésére. Hozzászólásában dr. Endrődi István, az OPSZ gazdasági igazgatója az összesített adatok alapján elmondta, hogy a járványhelyzet kezdetétől, május 31-ig bezárólag, 98.810 fő polgárőr vett részt, valamint több mint 1 millió 537 ezer szolgálati órát teljesítettek.

Az értekezlet további részében dr. Túrós András elmondta, hogy az idei év februárjában a Kormány elfogadta a Klíma és Természetvédelmi akciótervét. Az OPSZ ehhez a programhoz csatlakozva augusztusban egy nyitórendezvényt szervezne. Továbbá felvetette, hogy ha jogszabályi feltételek adottak, akkor a Küldöttértekezletet az OPSZ 2020. július közepén megtarthatja.Horváth Róbert Horváth Róbert, az Ifjúsági, sport és karitatív alelnöke elmondta, hogy a nyári táborok megtartásához szükséges forrás rendelkezésre áll. Az Ifjú Polgárőr Közlekedési Tábor július 27-től augusztus 3-ig, a Fiatal Polgárőr Közlekedési Tábor pedig augusztus 3-9 között lesz megtartva. Csaplár Zoltán pedig felhívta a figyelmet arra, hogy megjelent a Magyar Falu Program 2020, ahol a kiírás szerint a maximum ötezer fős vagy annál kevesebb lakosú településeken működő, ott székhellyel rendelkező civil szervezetek támogatására lehet pályázni. Ennek beadási határideje július 1. és augusztus 7-e között lehetséges.

(Csonka Nándor)