25 éves Nógrádi Polgárőrség

2016. május 19. 15:02
25 éves Nógrádi Polgárőrség
Rimócon tartották megalakulásuk 25. évfordulóját a Nógrádi polgárőrök.
Nógrád megyében 13 településen alakult polgárőrség az 1991-es év elején, melyről a hétvégén emlékeztek meg egy ünnepség keretén belül, amin részt vett dr. Nagy László rendőr dandártábornok, megyei főkapitány, dr. Havasi Zoltán rendőr dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, volt megyei főkapitány, Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Ferencsik Raymond rendőr ezredes, rendészeti igazgató, a városi kapitányságok vezetői, és természetesen a település polgármestere Beszkid Andor, aki maga is 25 éves polgárőr.
Gordos Mátyás köszöntője után Vass Miklós, a megyei Szövetség elnöke, a magyarnándori egyesület alapító tagja mondott ünnepi beszédet. Elmondta, az alapításakor még álmában sem gondolta volna, hogy a 25 éves évfordulón, mint megyei elnök köszöntheti az alapító tagokat. Kiemelte: Mátraterenye, Magyarnándor, Drégelypalánk, Bercel, Nógrádmegyer, Hollókő, Nagylóc, Keszeg Piliny, Szécsény, Rimóc, Őrhalom, Mohora voltak azok a települések, ahol elsőként alakultak egyesületek, majd ecsetelte az elmúlt 25 évben elért eredményeket. „Az akkori viszonyok és a mai felszereltség nem hasonlítható össze – mondta. – A semmiből kezdtünk, és csak a lelkesedés volt, meg a saját szerelés. Támogatásról szó sem esett. Mára a Belügyminisztérium jóvoltából már van támogatás, felszerelés és járműpark. Ebben az évben létszámunk meghaladta a 2500 igazolvánnyal rendelkező polgárőrt. A törvény adta lehetőséggel élve az ifjú polgárőrök száma is egyre növekszik. A településen lévő bűnmegelőzés, mint alapfeladat már a múlté, bent vagyunk az iskolákban, a polgárőr pedagógusok segítségével több tucat önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesület működik. A rendezvények biztosítása mára már elképzelhetetlen a polgárőrök nélkül. Az önkormányzatokkal a kapcsolat kiváló, több polgármester polgárőrünk is van. A legfőbb stratégiai partnerünkkel, a rendőrséggel a kapcsolat napi szintű, és a közös szolgálatok száma is egyre növekvő.”
Dr. Nagy László Nógrád megyei rendőrfőkapitány szei meg a 25 éves polgárőrség tortájátVass Miklós az összefoglalójában kiemelte a SZEM mozgalmat, amelynek a gyökerei Nógrád megyében már ‘96-ban program volt, mégpedig a Nógrád Biztonsága programban, amit dr. Bánfi Ferenc tábornok – aki polgárőr – vezetett. A megyei lefedettség mára már 120 településre terjed ki. A megyei polgárőr vezető bizodalmának adott hangot, amikor megfogalmazta: Bízom benne, hogy rövid időn belül minden településen működni és tevékenykedni fog a polgárőrség.

Ezután Vass Miklós emlékplakettet adott át annak a 67 polgárőrnek, akik 25 éve tagsággal bírnak, vagyis a kezdetektől máig szolgálják önkéntes munkájukkal a mozgalmat, a közösségüket, hazánkat.
Az ünnepség után az alapítók 25 darab léggömböt eresztettek a magasba, majd az ünnepi ebéd elfogyasztása következett, ahol dr. Havasi Zoltán rendőr dandártábornok a pohárköszöntőjében méltatta a polgárőrség megalakulásának és tevékenységének jelentőségét. Az ebéd elfogyasztása után dr. Nagy László főkapitány vállalta, hogy felvágta a 25 éves nógrádi polgárőrség ünnepi tortáját.