Aláírták a szerződést a polgárőrök és a katonák

2020. június 10. 19:20
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, ezzel hivatalosan is megpecsételve a jövőbeli közös munkát. Ugyanez alkalommal írta alá szerződését a 300. területvédelmi tartalékos katona az ezred Nógrád megyei, 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljánál.   


Az év elején a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) által aláírt együttműködési dokumentum példáját követve Nógrád megyében is megerősítette kapcsolatát egymással a két szervezet. Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka az együttműködési szerződés aláírását követően a Nool.hu-nak elmondta: Nógrád megyében kiváló a kapcsolat a polgárőrök és katonák között.
– A két szervezet céljait és feladatait tekintve is hasonló álláspontot képvisel: míg a polgárőrök elsősorban a lakóhelyük közbiztonságáért felelnek, addig a zászlóalj katonái szűkebb környezetük, valamint valamennyi magyar állampolgár védelmét segítik elkötelezett munkájukkal. Az embertársainkért való tenni akarás és a haza iránti elkötelezettség tehát azonos útra terelt minket, és az eddigi csapatmunkából is jól látszik, hogy az összefogás Nógrádban is hatékony. A megállapodással hivatalosan is megerősítettük ezt a gyümölcsöző kapcsolatot – tette hozzá az ezredes.

Vass Miklós és Polyák András ezredes írják alá az együttműködési megállapodástA területvédelmi ezred parancsnoka kérdésünkre kiemelte: a nógrádi zászlóaljnál közel negyven olyan önkéntestartalékos katona szolgál, akik a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének is elhivatott tagjai. Ezzel a haza és szűkebb pátriájuk védelméért is önkéntes alapon felügyelnek. Az együttműködéssel a két fél megpecsételte a közös munkát, hiszen az elmúlt évek gyakorlata is azt bizonyította: a zászlóalj katonái és a megyei polgárőrök kiválóan kiegészítik egymást a rendezvényeken, a fiatalok számára szervezett honvédelmi nevelési programokon, mint például a táborokban.

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke is elismerően nyilatkozott arról, hogy a megyében a két szervezet évek óta hatékonyan dolgozik össze.
– A nyaranta megrendezett ifjú polgárőr táborainkban számos szakmai bemutatót szoktak tartani a zászlóalj katonái, amely a fiatalok pályaválasztására, magatartására és a hazafias nevelésre is pozitívan hat. Bízom benne, hogy az együttműködéssel még tovább növelhetjük a közös megjelenéseket, feladatellátást – emelte ki az elnök.

Gáspár M. Levente alezredes, a nógrádi zászlóalj parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a megállapodás több kritériumra is kitér.
– A polgárőrséggel még inkább előtérbe helyezhetjük a honvédelem ügyét a társadalom körében, de a katonai pályát és az önkéntes tartalékos szolgálati formát is népszerűsíthetjük. Emellett a zászlóalj katonái egyebek mellett segítenek az ifjú polgárőrök képzésében, de a rendezvényeken és a nyári táborokban is erősítjük egymás munkáját – tette hozzá az alezredes.

A megyében több tucat olyan polgárőr van, aki tartalékos katona is, így a felek remélik, hogy az együttműködés tükrében talán egyre többen kapnak majd kedvet a szolgálathoz.

(Nool.hu)