Egy év egy polgárőrség életében

2021. április 06. 10:11
Egy év nagy idő egy kis község polgárőrségének az életében. Nehéz is lenne minden pillanatot megírni, hiszen 2020-ban volt esemény bőven, mégis megpróbáljuk bemutatni, mi történt Vanyarcon, ahol a helyi egyesület polgárőrei mindent megtettek annak érdekében, hogy a lakosság terheit enyhítsék, segítséget nyújtsanak, mindemellett tovább vigyék azt a feladatot, amelyet önként vállaltak, azaz a település közbiztonságának a megerősítése, a lakosság nyugalmának a biztosítása.
Harminchét Nógrád megyei polgárőr munkájába, hétköznapjaiba kaphattunk bepillantást az elmúlt év során Vanyarcon. Amikor először ott jártunk még nyár volt, a legnagyobb gondot a tyúktolvajok és a házaló kereskedők jelentették.

- Egy jól összeszokott polgárőr csapat dolgozik itt Vanyarcon – mondta Tiszovszki István, a Vanyarci Polgárőr Egyesület elnöke. – Folyamatos a polgárőr jelenlét a településen, a szolgálatok szervezésénél törekszünk arra, hogy mindig más időpontban legyenek kint a közterületen a kollégáim, így nem lehet kiszámítani azt, mikor, merre járnak. Korábban komoly problémát jelentettek a besurranó tolvajok, a házalók, főként az utazó bűnözők okoztak fejfájást. Azonban a határozott, következetes munka meghozta az eredményét, így napjainkra szinte megszűntek a lopások Vanyarcon – tette hozzá az egyesület elnöke.

A nyári melegben a járvány szorítását nem érezték annyira komolyan a falu lakói. Ponyikai András alelnököt és polgárőr csapatát kísérhettük el egy szolgálata, megismerve ezzel egy kis település mindennapjait.

20210406-vanyarc- Sok az idős, fogy a lakosság itt Vanyarcon. Ezt a bűnelkövetők is tudják, így többet kell figyelni azokra, akik egyedül élnek, akik könnyebb prédának számítanak a bűnözők szemében. Itt van Marika néni is, akihez éppen megyünk. Ő már bőven túl van a hetvenen, egyedül él a falu szélén. Nemrég tolvajok keserítették az életét, de azóta kiemelten figyelünk rá – nyomatékosította Ponyikai András.
Egy nagyon rendezett kis udvar fogadott bennünket, amikor Nedeliczki Pálné – mindenki Marika nénijéhez megérkeztünk. Harsány, vidám asszony, aki egész életében keményen dolgozott, az Ikarus gyárban esztergályosként.

- Megállok én a magam lábán, de a kor eljárt felettem – kezdte az asszony. – Igen, volt gondom a tolvajokkal. Vittek el jószágot, vittek el fát. Egyik este – ami nem most volt – ki is jöttem. Ott a kerítés mentén – mutat a hátsó udvar felé – ott állt a kocsi, majd amikor megláttak a lámpával el is mentek. Szóltam is az Andráséknak, hogy mi volt. Tudom, nem szabad lenne kint kószálnom, főként nem este, hanem szólni kéne mindig a polgárőröknek, ha valamit látok, hallok, de hát ilyen a természetem – jegyezte meg mosolyogva.
A kelletlen látogatók a fiatalabb generációt sem kerülik el. A falu másik oldalán egy gazda portájára, géptelepére többször is „benéztek”.
- Közel van a porta az úthoz, így nem egyszer előfordult már, hogy gyanús autóra lettünk figyelmesek. Előszeretettel loptak a tolvajok a gépekből alkatrészeket, még gázolajat is. Néha azt éreztük, visznek ezek mindent válogatás nélkül, ami nincs lerögzítve valamihez. Amikor felvettük a kapcsolatot a polgárőrökkel és elkezdtek itt is járőrözni minden megváltozott, a tolvajok már nem mertek garázdálkodni. Hogy lekopogjam, jó pár hónapja nem történt lopás felénk – mesélte Fehér Mihály gazda, aki többször is elmondta, mennyire elégedett a polgárőrök munkájával.

A polgárőrök nem csak önállóan, hanem a helyi körzeti megbízottakkal is látnak el szolgálatot. A munka eredményei kézzel foghatóak, hiszen a 2002-óta működő egyesületnek sikerült elérnie, hogy a közel két évtized alatt a település nyugodt és a bűnözéssel kevésbé érintett legyen.

Mind ehhez az is hozzájárult, hogy folyamatosan képezték magukat a polgárőrök. Nyári látogatásunk alkalmával is oktatással zárult a nap, amelyet Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke szervezett, több szakmai vezető közreműködésével. Fontos téma volt a koronavírus-járvány jelentette feladatok és a hatékonyabb szakmai munka.

Néhány hónap múlva, már a járvány második hullámában ismét találkozhattunk a vanyarci polgárőrökkel. A közterületi bűnmegelőzési feladatok mellett a karitatív tevékenységek adtak munkát az egyesület tagjainak.

- Amióta nem találkoztunk nagyon sok új feladatot kapott az egyesület. A kijárási korlátozás, a maszkviselés, a közösségben történő tartózkodás szigorítása mind-mind új terület, ahol meg kell állnunk a helyünket – mondta Ponyikai András, az egyesület alelnöke. - Emellett a lakosságvédelmi intézkedések megszervezése, a falubeliek segítése is kiemelt helyet foglal el a szolgálatellátásban. Mi is hordunk csomagokat, váltunk ki gyógyszert, járunk boltba, majd ezeket kiszállítjuk azoknak, akik a veszélyeztetett lakossági körbe tartoznak. Az ünnepek alatt az önkormányzatnak is segítettünk a lakossághoz eljuttatni az ajándékokat. Magunk is próbálunk többet tenni, ezért kis „vírusvédelmi csomagokat” állítottunk össze, amely fertőtlenítőszereket, maszkokat, gumikesztyűt tartalmaz és azokat átadtuk a lakosság különösen veszélyeztetett tagjainak. Emellett mi, az egyesületen belül is felszerelünk minden polgárőrt olyan eszközökkel, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos szolgálatellátáshoz – magyarázta Ponyikai András.

A kis polgárőr csapat nagyon mozgalmasan tölti mindennapjait. Amikor elindult a bennünket kísérő járőrcsapat több polgárőrrel is találkoztunk, akik éppen valakinek csomagot vittek, vagy egyéb segítséget nyújtottak.

- Vírus helyzet ide-vagy oda, a közbiztonság fenntartása nem elhanyagolható. A közterületi szolgálat, a külterületek, fás, erdős részek védelme a napi szolgálatok része. A hideg miatt ügyelünk a fatolvajokra, de ellenőrizzük az üresen álló házakat is, mert nem akarjuk azt, hogy oda betörjenek. Az utazó bűnözők jelentik itt az igazi veszélyt, nem helybéliek okoznak gondot – mondta Kollár Pál, aki szolgálati kerékpárjával a csípős januári időben is járta a falu utcáit, külső részeit.

A télies idő nem jelentett akadályt abban, hogy a polgárőrök bejárják a falu utcáit, sőt, még a környező fás területet is átfésülték fatolvajok után kutatva. Emellett egy másik csoport az időseket látogatta és szállította ki a frissen vásárolt árut a boltból.
Akkori látogatásunk óta lehet mondani, minden a maga megszokott medrében folyik. A közelmúltban Vass Miklós megyei elnök tett látogatást Vanyarcon.

- A napokban járt itt a megyei elnök úr és újabb eszközöket kaptunk – fertőtlenítőszert, maszkot, gumikesztyűt – a biztonságos szolgálatellátáshoz – mondta el telefonon Ponyikai András. – Aminek külön örültünk, hogy a szolgálati autót ózongenerátor segítségével fertőtlenítette, amelyért ezúton is köszönetet mondunk. Mi folytattuk a lakosság segítését immár a 2021-es évről beszélve, de továbbra is folytatjuk a bűnmegelőzési munkát – zárta szavait az alelnök.

Ha megnézzük az elmúlt egy évet jól látható, hogy Vanyarcon mindent megtesznek a polgárőrök azért, hogy ezekben a nehéz időkben minden kicsit könnyeb legyen. És ugyanezt a munkát végzi a többi polgárőr is szerte az országban, amelyért tolmácsolni tudjuk a lakosság köszönetét!

szöveg: Erdős Csaba
fotó: Sebestyén Jenő