Elismerték a nógrádi polgárőrt

2020. október 04. 16:11
Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke dicsérő oklevéllel és jutalommal ismerte el Tar Béla 15 éven keresztül végzett munkáját a Karancslapujtő Polgárőr Egyesületben. A község képviselő-testülete pedig Karancslapujtőért díjjal tüntette ki a közelmúltban - írja a Nool.hu.
Fotó: Nool.hu, Havasi MárkA község önkormányzatának tagjaiban 2004-ben vetődött fel az igény, hogy a település közbiztonságának javítására polgárőr egyesületet kellene létrehozni. Egy évvel később be is jegyezték a szervezetet. Kezdetben 10-12 ember alkotta a csapatot, köztük volt Tar Béla is, aki eleinte alelnökként, majd tíz éve elnökként fogja össze a polgárőröket - írja a Nool.hu.

– Kezdetben sok nehézséggel kellett szembenéznünk. Anyagi források miatt hiányos volt a felszerelésünk, emellett, mivel nem volt a környéken akkoriban ilyen egyesület, a lakosság körében sem értette mindenki a polgárőrség megalakulásának célját – fogalmazott Tar Béla, hozzátéve: – Azonban pályázati lehetőségeket igénybe véve sikerült az eszközeinket fejleszteni, és különböző lakossági fórumokon népszerűsíteni tevékenységünket a helyiek körében.

Mint mondta, jelenleg mintegy negyvenen alkotják azt egyesületet, vannak köztük huszonévesek, de hetven felettiek is. Sőt, hölgytagokkal is büszkélkedhetnek, sokuk felesége ugyanis csatlakozott hozzájuk. A feladataik széles körűek: házkutatásoknál hatósági tanúként hívják őket a környező településekre, eltűnt személyek keresésébe is bekapcsolódnak, a rendezvények biztosítása, forgalomirányítás, baleseteknél a helyszín biztosítása. Fő tevékenységük azonban a bűnmegelőzés, a folyamatos járőrözés. Leginkább hétvégén tudják ezeket ellátni, hiszen legtöbbjüknek van munkahelye.

A teljes cikket karancslapujtői polgárőrökről a Nool.hu-n olvashatják!