Ifi polgárőrök tábora Nyírjesben

2019. szeptember 09. 19:02
Ifi polgárőrök tábora Nyírjesben
A Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség augusztus utolsó hetében ismét megrendezte a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola ifjú polgárőreinek a szakmai táborát.

A szakiskola ifjú polgárőreinek megrendezett tábor első napján a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe mentek a fiatalok, ahol egy börtönlátogatáson vettek részt, majd a második napon rendőrségi bemutatókat láthattak és érdekes előadásokat hallhattak. Népszerű volt a bírósági tárgyalás bemutatása is, amit úgy nyugtáztak:  ez sem olyan mint a filmekben.
Ifi polgárőrök figyelik a katonai bemutatótA Magyar Honvédség II. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred nógrádi zászlóalja is bemutatkozott a tábor programjaként és a gyerekek legnagyobb örömére egy színvonalas lövészeti bemutatót is tartottak. Szintén nagyon látványos volt a Cserhát Mentőkutyás és Polgárőr Egyesület vízből mentési bemutatója, amit a Katasztrófavédelemmel közösen hajtottak végre. A gyerekek megismerkedtek a mentőkutyákkal, és a nyírjesi tavon kajakozással, a bátrabbak akár motorcsónakos hajózással mérethették meg magukat.
A hét közepén a lóval rendelkező polgárőrök kedveskedtek a tábor lakóinak. Keresztiné Mészáros Judit vezetésével részt vehettek a nyírjesi Vadaskertben egy látogatáson, amit a lovas polgárőr lovasbemutatóval és lovaglási lehetőségekkel színesített.

„Immár másodjára rendeztük meg ezt a tábort, hogy a fiatalok betekintést kapjanak a rendészeti szervek munkájába, és emellett a hazafias életszemléletbe is belekóstoljanak – mondja Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Vass Miklós ifjú polgárőrök között– A pályaválasztásban is segítséget adhat ez a tábor a gyerekeknek, hisz megismerhetik a rendészeti munkát. Nem rejtett célunk, hogy ezekre a pályára tereljük őket és megmutassuk nekik, hogy számukra a későbbiek folyamán a munkalehetőség mellett a továbbtanulásuk is biztosított.”

A 14-18 év közötti ifjú polgárőrökre a bentlakásos táborban pedagógusok vigyáztak.  A fiúk és lányok külön-külön lettek elszállásolva a kőházban, ám a fiúk közt komoly presztízs harc alakult ki, hogy kik aludjanak az udvaron felállított katonai sátorban.  Mondani sem kell, szinte minden fiú azt szerette volna magának.
Vass Miklós nagyon sikeresnek ítélte a tábort és megfogalmazta, ha jövőre is sikerül pályázati pénzt előteremteni a finanszírozásra, akkor 2020-ban jön a folytatás.