Lehet számítani a nógrádi polgárőrökre (+fotók)

2016. július 03. 20:27
Lehet számítani a nógrádi polgárőrökre (+fotók)
A hőségriasztás ellenére is kiemelkedően sokan jelentek meg július 2-án Héhalmon, hogy együtt ünnepeljék a polgárőröket a Nógrád Megyei Polgárőr, Tűzoltó és Vöröskeresztes napon.

Látványosan sokan vettek részt a színvonalas és tartalmas programokkal tűzdelt Nógrád megyei polgárőrök napján, aminek idén Héhalmon adott otthont.
A program azzal kezdődött, hogy a polgárőr, tűzoltó, mentő, katasztrófavédő, NAV, vöröskereszt és a büntetés-végrehajtás helyszínen levő kivonuló és speciális járműveiből álló konvoj végig vonult a környező 5 településen, amiket a megyei polgárőr nap helyszínére érve vízsugárral fogadtak. A rekkenő hőség erejét mutatta, hogy már ekkor sem tiltakoztak a jelenlevők a vízpermet ellen.

Ezt követte az ünnepélyes megnyitó, amin szép számmal jelent meg állami, önkormányzati rendőr katasztrófavédő és polgárőr vezető, hogy ezzel is tisztelegjenek Nógrád megye polgárőrei előtt. Ott volt dr. Szabó Sándor Nógrád megyei kormánymegbízott, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Nagy László rendőr dandártábornok, Nógrád megyei főkapitány, dr. Bánfi Ferenc, a CEPOL, vagyis a EU nemzetközi ügynökségének igazgatója, Ferencsik Raymund rendőr ezredes, rendészeit igazgató és dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes bűnügyi igazgató, akik a megyei főkapitány helyettesei. Megjelent még Berecz György tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Szalai János, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság titkára, Tóth Péter, a Tűzoltó Szövetség elnöke,  dr. Gaál Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális igazgatója valamint Blahó Péter alezredes, az igazgató helyettese, Szép Tamás százados, a Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda Irodavezetője, Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója, Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Szilágyi Eleonóra, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének Igazgatója, Zsiga Tamás a Pásztói Járási Hivatal vezetője, a városi rendőrkapitányságok vezetői, a németországi bűnmegelőzők képviselői, Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, Hammersmidt Béla, a szlovákiai Ipolyság alpolgármestere és természetesen Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, valamint Bakos József, Héhalom község polgármestere, aki egyben a helyi polgárőrség vezetője is egyben.

Skuczki Nándor: Óriási erő van a polgárőrökben!Óriási erő van a polgárőrökben – kezdte köszöntőjét Skuczi Nándor, aki elmondta, hogy azért van szükség a polgárőr napokra, hogy a polgárőrök egy évben legalább egyszer kipihenhessék magukat, és megünnepeljék azt a munkát amit önként, jelentős áldozatokat vállalva végeznek el. „Olyan példás az összefogás amit itt, ebben a megyében a Polgárőrség, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség és az Önkormányzatok részéről megtapasztalható, hogy ezzel jól jár Nógrád megye.” Skuczi Nándor példamutatónak és követendőnek minősítette a polgárőrök áldozatkész, önzetlen munkáját, majd hozzá tette: Valamennyien büszkék vagyunk az önök munkájára, az összefogásra, amiért fejet hajtok önök előtt. Hálával tartozunk az önök közösségének.
Dr. Szabó Sándor: A Polgárőrség nélkül az élet olyan, mint a túrós csusza tejföl nélkül. „A Rendőrség, a Katasztrófavédelem, az Önkormányzatok a Polgárőrség nélkül olyan, mint a túrós csusza tejföl nélkül. Nem szeretjük, kell hozzá. Mert az egész attól lesz kerek – mondta dr. Szabó Sándor, aki szintén rövidre fogta mondandóját, majd hozzá tette – Én azt kívánom, hogy erősödjék, combosodjék Nógrád megyében ez a mozgalom.
Héhalom polgármestere Bakos József arról beszélt, hogy a rendezvényen a község összes civil szervezete részt vállalt és összefogott, hogy a megye polgárőrei jól érezzék magukat.
Bakos József: Megtiszteltetés, hogy a falu rendezhette meg a polgárőr napotVass Miklós pedig köszönetet mondott az összes polgárőrnek és családtagjainak, hogy önként, önfeláldozóan szolgálják a társadalmat. Kiemelte, hogy a megyében nagyon erős az ifjú polgárőr képzés, és kiemelkedően teljesítenek. Erre példa, hogy több nemzetközi versenyen is jól szerepeltek és nagy létszámban vannak jelen az egyesületeken illetve a megyén belül. A megyei elnök beszélt arról is, hogy idén 25 éves a Polgárőrség és büszke rá, hogy Nógrád megyében még 68 polgárőr aktívan dolgozik az alapítók közül. Akkor 13 egyesülettel kezdtek, és ma több mint 2500 taglétszámmal közel 100 egyesület működik. „Kis megye vagyunk, de nagy eredményeket értünk el – mondta majd kiemelte, nagyon jó a kapcsolatuk a társszervekkel, és továbbra is azon dolgoznak, hogy ez fennmaradjon, tovább erősödjön.
Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a szervezet közötti jó együttműködésről, és annak fontosságáról beszélt, majd a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke méltatta a polgárőrökkel való szoros kapcsolatukat.

Dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes veszi át a dísztőrt Vass MiklóstólEzután elismerések átadására került sor. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozta Kalmár Lászlónak, Szabó Győzőnek, Molnár Sándornak és Fendrik Zoltánnak. Ezüst fokozatot kapott Kopó Mátyásné, Hegedűs Sándor, Füzér Eszter és Porudszki Zoltán. Bronz fokozatot pedig Fábián István vehetett át.
Vass Miklós Polgárőr Dísztőrt adományozott dr. Kalmár Zsoltnak, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójának, valamint tárgyjutalmat a kiemelkedően teljesítő polgárőröknek.

A megnyitó után jött a tűzoltóverseny, aminek teljesítését a meleg mellett a sok bográcsból áradó ínyenc illatfelhő is nehezített. A véradás mellett a bátrabbak felmászhattak a hivatásos tűzoltók magasmentéshez használt létrás autó tetejére, a Honvédség toborzó sátránál megismerkedhettek a kiállított kézifegyverekkel, a Rendőrség pavilonjánál pedig balesetmegelőzési tanácsokat tudhattak meg. A nap fénypontja kétségtelenül a baleseti szituációs bemutató volt, ahol önkéntesekkel egy iskolásokat szállító busz és egy személyautó frontális ütközése utáni mentést mutatták be. Az igen csak élethűre sikeredett bemutatónál a közönség végig nézhette a tűzoltók, a mentők mentési folyamatait, valamint a rendőrök és polgárőrök ilyenkor alkalmazandó feladatait.
A programot 18 órakor egy fergeteges retró parti zárta. 

(Lőwinger)

További képek ide kattintva, vagy a Fotóalbumban
További képek a Fotóalbumban, vagy ide kattintva