Mindig lehet számítani a polgárőrökre Nógrádban

2021. április 07. 12:00
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) nemrégiben indította el a kezdeményezését, hogy a megyei és települési szinteken szolgálatot teljesítő önkéntesek a jövőben még fokozottabb figyelmet fordítsanak a külterületek biztonságára, természetesen együttműködésben az illetékes hivatalos szervekkel.

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, a mi tájegységünkön már régóta gördülékenyen működő és bejáratott a rendszer, a feliratozott sárga mellényt viselő tagjaik rendszeresen járőröznek a külterületeken, a lakosság általános megelégedésére.

20210407-nogradkt– Mindehhez a megfelelő felszereltséggel is rendelkezünk – hangsúlyozta az elnök. – A gépjárműparkunk alkalmas a rendezetlen földutakon való közlekedésre, mi több, Erdőkürtön, Ludányhalásziban, illetve a Balassagyarmathoz tartozó Újkóváron lótulajdonos polgárőreink is vannak, akik a négylábú társaikkal gyakorta látnak el szolgálatot, és a nehezen megközelíthető pontokra is könnyebben eljutnak. Az elmúlt esztendőben többször vették nagy hasznát az állatoknak. Ezenfelül az OPSZ-től kapott terepjáró Legénden segíti a munkát, illetve a korábban beszerzett nagyobb teljesítményű autók is kitűnőek erre a feladatra.

Megtudtuk, a külterületeken magányosan élő időseket gyakorta látogatják a tagjaik, felmérve és teljesítve az esetleges igényeiket, szükségleteiket. Ez utóbbi felénk ugyan nem annyira jellemző, mint például az alföldi tanyavilágban, de a települések határában lévő pusztákon jó néhányan élnek, nem árt tehát a megelőző óvatosság – mondta el a megyei vezető. Vass Miklós hozzátette, az illegális hulladéklerakók felkutatásában és felszámolásában szintén közreműködnek az önkéntesek.

A közelmúltban az Ipoly Nógrád megyei szakaszán végeztek hasonló tevékenységet, hiszen hosszú évekre visszanyúló együttműködési megállapodásuk van a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal, és a szakmérnökségek munkatársaival állandó a kapcsolatuk.

Nógrád megyében, Legénden működik az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának a központja. A megye polgárőr életében oroszlánrészt vállalnak a tagozat tagjai, elsősorban a külterületeken látnak el szolgálatot. A lovasok képesek olyan területeken is járőrözni, ahová sem gépkocsival, sem motorkerékpárral nem, vagy csak nagyon nehezen lehet eljutni.

- Három lovas egyesület is működik Nógrád megyében, akik rendszeresen adnak szolgálatot, mind önállóan, mind a Készenléti Rendőrség lovas rendőreivel közösen. A húsvéti ünnepkör kapcsán országos akcióban is részt vettek a tagozat tagjai, amely nagy sikerrel zárult – több száz illegális hulladéklerakót detektáltak és jeleztek a társhatóságok felé – mondta el dr. Radácsné Reszegi Rita, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának az elnöke. – A megyében zajló aktív polgárőr élet szerves részét képezik a lovasok, kutyások, akik nagyban elősegítik a polgárőrség munkájának a hatékonyságát. Emellett nem csak lokálisan, megyei szinten, hanem országos szinten is képviseltetik magukat – elsősorban a határvédelmi feladatok ellátásában. Legutóbb az elmúlt év végén vettek részt nógrádi lovasok a déli határszakaszon egy összevont ellenőrzési akcióban a rendőrséggel és más megyei polgárőrökkel közösen – tette hozzá a tagozat elnöke.A környezetvédelemben is szerepük van

A megyei polgárőrök a kiemelt idegenforgalmi látványosságaink környékén is rendszeresen feltűnnek. – A tavasz beköszöntével a járványhelyzet ellenére is emelkedik a turistaforgalom, és bizony nem mindenki viselkedik környezettudatosan. A hollókői várnál, illetve a Nógrád felett magasodó orom romjainál egyaránt gyakran megfordulnak a helyi polgárőrök, figyelve arra, hogy ne szemeteljenek az emberek, tiszteljék a történelmi maradványokat. A víkendházas övezetekben is rendszeres a jelenlétünk. Több visszajelzést kaptunk a múltban a nyaralók tulajdonosaitól, akik kifejezett elégedettséggel fogadták, amint a telkeiken dolgozgatva megpillantották az arra sétáló polgárőröket, és megnyugodva vették tudomásul, hogy az ingatlanjaikat ilyen formában is biztonságban érezhetik – mondta az elnök. Vass Miklós kifejtette, a fokozatosan kibővülő tevékenységi körükbe egyre erőteljesebben vonják be az ifjú polgárőröket, akiknek a száma örvendetesen gyarapszik, ezzel is tudatosabb emberekké nevelve a fiatalokat.

szöveg és fotó: NOOL.hu