Nógrád lehet a fiatal polgárőrök fellegvára

2019. szeptember 03. 13:00
Nógrád lehet a fiatal polgárőrök fellegvára

Idén Rétság adott otthont a Nógrád megye polgárőröknek, hogy megtarthassák éves találkozójukat.

Augusztus utolsó napján, a rétsági Hunyadi liget árnyas fái alatt már kora délelőtt elfoglalták helyeiket a főzőcsapatok, így mire elkezdődött a nap hivatalos része, üde illatok árasztották el a térséget.
Díszvendégek a Nógrád Megyei Polgárőr NaponA szabadtéri színpad megtelt a megye vezetőivel meghívott vendégeivel. Köztük volt dr. Szabó Sándor Nógrád megyei kormánymegbízott, Balla Mihály országgyűlési képviselő, Szabó Jenő rendőr vezérőrnagy, a TEK főigazgatói főtanácsadója, dr. Tóth László büntetésvégrehajtási vezérőrnagy, az Országos Vízügyi Főigazgatóság gazdasági főigazgatója, dr. Budai István bv. dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka, Berecz György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának igazgatója, Polyák András ezredes a Magyar Honvédség második vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, dr. Gaál Zoltán a Nemzeti Adó és Vámhivatal Nógrád megyei igazgatója, dr. Bagó József megyei főjegyző, valamint Okolenszki Gábor Katasztrófavédelmi kirendeltségvezető, a járások kapitányságvezetői és nem utolsó sorban a települések polgármesteri. A határon átnyúló kapcsolatok képviseletében Gregor István Ipolyság polgármestere vett részt az ünnepségen.
A házigazda város nevében Hegedűs Ferenc polgármester – aki maga is polgárőr – mondott köszöntőt. Beszédében kiemelve, hogy ma már közel háromezer polgárőr lát el folyamatos szolgálatot Nógrádban, ami az ország többi tájegységéhez viszonyítva kiemelkedő aránynak számít. Balla Mihály országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, milyen példamutató tevékenységet végeznek azok az emberek, akik saját szabadidejüket feláldozva, hétvégenként és éjszaka járőröznek a lakóközösség biztonságérzetének növelése érdekében. Palkovics Viktor alezredes, a megyei rendőrfőkapitány megbízott rendészeti helyettese hangoztatta, hogy a polgárőrök és a hivatásos, egyenruhás társszervek között rendkívül gyümölcsöző a kapcsolat. Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke pedig kifejtette: fokozatosan bővül a bázisuk, különösen az ifjú polgárőrök vonatkozásában emelkedtek a számok. Örvendetes, hogy minél több fiatal véli fontosnak, a lakóhelyén végzett önkéntes szolgálatot a felnőtt társak kíséretében.

Díszvendégek a Nógrád Megyei Polgárőr NaponA rövid köszöntők és méltatások után elismeréseket kitüntetéseket adtak át, melynek során az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatú kitüntetésével részesítette Kis Károly századost. Ezüst fokozatú kitüntetést kapott Tamás-Kovács Andrea r. őrnagy, Csalár István bv. törzszászlós, valamint Pusztai Etgár rétsági polgárőr. Az Arany fokozatú kitüntetést pedig Okolenszki Gábor tü. alezredes, valamint Kelecsényi Kornél szécsényfelfalusi polgárőr vehette át.

A díjátadás után a szórakozás és a könnyed pihenés vette át a szerepet. Miközben a mihálygergei majorett-csoport szórakoztatta a közönséget, a 32-es Nemzeti Honvéd Díszegység különleges díszelgő csoportja tartotta fegyverbemutatóját. Nagy sikert aratott a Büntetésvégrehajtás, a Cserhát mentőkutyás polgárőrök és a katasztrófavédelem bemutatója is. A jóhangulatot zenekarok is segítették és értékelésre kerültek a főzőverseny indított étkek is.

Vass Miklós a rendezvény értékelésekor kiemelte: Egy nagyon jó hangulatú rendezvényen vagyunk túl. öröm volt látni a sok boldog arcot. Jó volt látni, hogy a polgárőrök mellett sok családtag, is megjelent, a gyerekeke is felhőtlenül tudtak játszani. Büszkeséggel tölt el a polgárőrök erős, közösségformáló jelleme. A rendezvényünknek rangot adott az is, hogy sikeres és eredményes lett a Területvédelmi Ezred tartalékos toborzása mivel több jelentkező volt, akik jelentkeztek katonának.

Képek a Nógrád megyei polgárőr napról
Képek a Nógrád megyei polgárőr napról
Képek a Nógrád megyei polgárőr napról