Szép eredmények a nemzetközi versenyen

2016. március 22. 14:52
Szép eredmények a nemzetközi versenyen
Szép eredményekkel tértek haza a Nógrád megyei ifjú polgárőrök a nemzetközi életmentő versenyről, Frankfurt (Oder) - ból.

Az ifjú Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjú polgárőrei és kísérőiket Salgótarjánból Berecz György tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatójaindította útnak, akikhez csatlakoztak a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület ifjú tagjai. Őket Bakos József polgármester indított tovább.
A versenyt február elején a lengyelországi Kostzryn nad Odra városában egy hetes felkészülési gyakorlat előzte meg, az elmúlt hétvégén pedig élesben bizonyították tudásukat. Magyarországról kizárólag a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület ifjú polgárőr tagjai, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjú tagjai vettek részt  a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének, az Országos Mentőszolgálat Pásztói Kirendeltség vezetőjének és nem utolsó sorban Héhalom Község Önkormányzata, az Országos Polgárőr Szövetség és a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség támogatásával. Egyedülállóan kaptak meghívást a Nógrád megyei fiatalok a Németországban található Brandenburgi tartomány iskolásainak szervezett, de nemzetközi szintre kibővített önkéntes életmentő versenyre a szervező International Rescue Team Poland-Germany önkéntes mentőszervezet által.
Verseny közben a magyar csapat
A március 17-i indulást követően másnap érkeztek meg a verseny helyszínétől 30 km-re levő szállásukra, ami Lengyelországban volt. Március 19-én, szombaton kora reggel indultak Frankfurt Odra-ba a versenyre, ahol összesen százötven, hat főből álló ifjúsági csapat mérette meg magát, köztük  német, lengyel és két magyar csapat. A Karancs Speciális Mentőszolgálat és a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület tagjai két közös, hat-hat ifjú polgárőrökből álló csapatot indított. A gyerekek feladatai között defibrillátorral történő újraélesztés (bábun), fejsérülést, áramütést vagy szívrohamot szenvedett, illetve allergiás tüneteket mutató sérültek ellátása szerepelt, emellett mindenki kapott egy-egy elméleti feladatot is. Egyenlő eséllyel indultak a magyar fiatalok a német csapatokkal szemben ugyanis a teszteket lefordították magyar nyelvre és a magyar kísérők közül is kértek statisztákat a verseny lebonyolításához.
A résztvevők A-B-C-D csoportba voltak sorolva, de az egyéni eredmények alapján is díjazták őket, s ezek mindegyikében érintettek a magyar versenyzők. Az összetett csapatversenyt ugyan németek nyerték, de  a "C" csoportbandíjazásra kerültek a versenyzők. Határ Éva és Petróczi Dorina kettőse hozta el az első helyezést, Kopó Martin Richárd és ifj. Szarvas Sándor kettőse ugyanebben a csoportban a második lett. A "B" csoportban Farkas Roland Márk és Gyuriska Ádám a harmadik helyezést érte el, Kopó Ariel Mátyás  és Futó Máté közöse pedig a negyedik helyen zárt amiért kupát és oklevelet kaptak. Sáfrány Dorina, Kopó Vivien Erzsébet és Farkas Péter Ferenc oklevelet kaptak a részvételért.

A tizenkét magyar versenyző mindegyike eredményesen szerepelt a nemzetközi versenyen, így mindenki oklevéllel tért haza. A szép eredményekért további jutalomis járt: vasárnap még a hazaindulást megelőzően megtekinthették a frankfurti hivatásos és önkéntes tűzoltók, illetve a mentősök közös bázisát, majd kalandos utat követően hétfőn reggel érkeztek haza Nógrád Megyébe.

Az ifjú életmentők ezúton szeretnék megköszönni mindenkinek, akik segítséget nyújtottak az egy hetes lengyelországi felkészítő és a németországi versenyre kijutásért.
Csapatkép