Vendég polgárőrökkel Balaton közbiztonságáért

2016. július 16. 16:44
Vendég polgárőrökkel Balaton közbiztonságáért

Az előző évek sikereit követve idén is vendég polgárőrökkel erősítik Balaton közbiztonságát Gyenesdiásnál.

Az előző évek hagyományát követve a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület ismét meghirdette Gyenesdiás Nagyközség strandjain, a gépkocsi parkolókban és a strandokat összekötő kerékpárutakon a bűnmegelőzési járőrszolgálatát, aminek ellátásához vár olyan rendőröket, polgárőröket, akik a bűnelkövetés visszaszorítása érdekében önkéntes szolgálatot vállalnak.
Június 24-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett a magyar tenger partjára a három egyesületből álló vendég polgárőr csoport.

Szabolcsi polgárőrök a gyenesdiási strandnálA jó kapcsolattartás jegyében kisvárdai, szabolcsbákai és kékcsei polgárőrökből tevődött ki az összesen kilenc főből álló csapatunk – mondta Vámos György, az Önkéntes Polgárőrség Kékcsei Egyesülete elnöke. – Mivel egyikünk sem járt még a Balatonnál, így nagy várakozással és kíváncsian indultunk útnak. Külön öröm volt számunkra, hogy az idegenforgalmi szezonban mi voltunk az elsők, tehát az ünnepélyes megnyitón is részt vehettünk. Jó volt látni, hallani, hogy a rendőrség vezetői és a polgármester is támogatásáról biztosított minket.

A munkát Horváth Kornél, a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület titkára koordinálta. A polgárőrök minden nap végeztek járőrszolgálatot, ugyanakkor szabadidejükben élvezhették a Balaton adta üdülés és pihenés lehetőségét. A vendég polgárőrökkel erősített létszámnak köszönhetően Gyenesdiáson 24 órás szolgálatot tudtak adni az önkéntesek, hogy javuljon a közbiztonság, a lakosság szubjektív biztonságérzete.
Vámos György a hazautazásukkor megfogalmazta: Nagyon meg voltak velünk elégedve a gyenesdiási vendéglátók, mivel nagyon jó csapatot alkottunk és ennek szelemében álltuk meg helyünket. Jól éreztük magunkat, örültünk, hogy tudtunk segíteni, örültünk, hogy megbecsülték segítségünket, és szívesen visszajönnénk jövőre is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportot július elején a Nógrád megyei Héhalom polgárőrei váltották. A tizennégy fős csapat különlegességét az adta, hogy a hat felnőtt mellett nyolc ifjú polgárőr is részt vállalt a balatoni járőrszolgálatban. Sőt köztük többen elsősegély ellátásban illetve mentésben is járatosak, megvan hozzá a képzésük, tudásuk is, ezáltal a gyenesdiási strandolókra mondhatni szakemberként vigyáztak.

Már megérkezésünk napján egy rendezvény biztosításába csöppentünk bele – meséli Kopó Mátyás, a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnökhelyettese. – A helyi polgárőrökkel közösen a három napos Keszeg Fesztivál rendezvény sorozatot biztosítottuk, az ezt követő napokon pedig Gyenesdiás strandjain láttunk el közbiztonsági járőrszolgálatot.

Héhalomi polgárőrök GyenesdiásonA héhalomi ifjú polgárőrök természetesen nem önállóan, hanem felnőtt felügyelet mellett adtak szolgálatot. Ez idő alatt segítették a vízi mentőket kisebb sérülések ellátásában, mint rovarcsípés, horzsolás, stb. Mint ismeretes, nemrég egy nemzetközi életmentő képzésen/versenyen vettek részt Németországban, ahol kiemelkedő eredményeket értek el. Sőt, nemcsak a strandokon, a település utcáin láttak el szolgálatot a héhalomi polgárőrök, hanem a rendszámfelismerő rendszerükkel a szabálytalanul közlekedőket is keresték, természetesen a rendőrséggel történt egyeztetés után. Az ellenőrzések során több műszaki vizsga, vagy biztosítás nélküli gépjárművet találtak, a rendőrök mindegyiknél intézkedtek.
Kopó Mátyás elmondta még, hogy felemelő élmény volt számára is, amikor egy járőr szolgálat során találtak egy kerékpárt, majd, miután sikerült megtalálniuk a gazdáját, vissza tudták szolgáltatni tulajdonosának. A kisgyerek nagyon megörült, hogy meglett a kerékpárja, és boldogan vette újra birtokba.
Jó eredményekkel és nem utolsó sorban sok új tapasztalattal tértünk haza – fűzte még hozzá a héhalomi elnökhelyettes, - különösen azoknak volt új élmény, akik most jártak először a Balatonnál. Örültünk, hogy segíthettünk, és szívesen jönnénk vissza jövőre is.

Az idegenforgalmi főszezonra ütemezett, a Balaton, és azon belül Gyenesdiás közbiztonságát fokozó akció során a polgárőrök több ezer óra önkéntes szolgálatat teljesítenek, mely idén augusztus 28-ig tart.

(Lőwinger)