30 éves a FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Gyál

2021. szeptember 22. 11:18
A nemrégiben átadott impozáns sportcsarnokban tartotta ünnepi közgyűlését szeptember 18-án a FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Gyál.

20210922-fegy1Ez a közgyűlés az egyesület életében egy mérföldkő – kezdte Kalmár Róbert, a FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület elnöke a beszédét, aki először beszámolt a 2020. évi munkájukról, majd felidézte az elmúlt 30 év kiemelkedő eseményeit, történéseit. Így kiderült, hogy tavaly 129 esetben voltak közúti balesetnél biztosítani, 19 esetben észleltek betörést, lopást, 172 esetben vonultak tüzet oltani. Bár a vírushelyzet miatt korlátozottak voltak a tömegrendezvények 2020-ban, mégis 17 alkalommal végeztek rendezvénybiztosítást. Furcsa az is, hogy 83 alkalommal kellett sietniük verekedéshez, rendbontáshoz, garázdasághoz, akik ezek szerint nem tartották be a „Maradj Otthon” intelmet. Négy esetben kellett eltűnt személyt keresniük, egy esetben pedig a tűzszerészek kérték a polgárőrök segítségét. 2020-ban összesen 1299 esemény történt 28524 óra szolgálat alatt. – A számokat tekintve úgy érzem harcosan képviselik polgárőreink az „Együtt, Egymásért, Gyálért!” jelmondatot és bízom benne, hogy a csapat jól bizonyítja létjogosultságát.

Az elnök az elmúlt harminc évet értékelve elismerően beszélt az ifjú polgárőrökről is, akik már 2008 óta szerves részei az egyesületnek.

A közgyűlés ezután felvett két új tagot, majd meghallgatta a pénzügyi beszámolót, amit a jutalmazások, elismerések átadása követett. Ezek közt volt mások mellett dr. Bilisics Péter a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is, aki dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének üdvözletének tolmácsolása után Kalmár Márkus részére a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatának posztumusz elismerését, Locskai Mátyásnak pedig a Pest Megyei Polgárőr Szövetség aranyfokozatú díját adta át. A polgárőrök környezettudatos gondolkodását elősegítendő dr. Túrós András egy elektromos robogóval is megajándékozta az egyesületet, aminek indítókulcsát dr. Bilisics Péter adta át Kalmár Róbert egyesületi elnöknek.

Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő a köszöntőbeszédében elmondta, hogy ő maga is polgárőr, alapító tagja az ócsai polgárőr egyesületnek és egy kis múltitézéssel emlékeztetett mindenkit a kezdetekre. Elmondta, hogy az elmúlt 10 év alatt majd egyharmadára csökkent a bűncselekmények száma, ami szerinte nem következett volna be, ha a rendőrség, a katasztrófavédelem illetve a polgárőrség nem végezte volna jól a munkáját. Dr. Szűcs Lajos a polgárőrök családtagjait is méltatta és elismeréssel beszélt róluk, majd a polgárőröknek mondott köszönetet az áldozatkész munkájukért.

Méltatta a gyáli polgárőröket dr. Bakos Gyula tűzoltó ezredes, a FKI Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Pásztor József tűzoltó ezredes, a FKI igazgatóhelyettese, Szabó Gyula tűzoltó alezredes, Budapest XX. ker. tűzoltó parancsnoka, Kocsis István alezredes, Dabas rendőrkapitánya és Nagy József Elek, Gyál alpolgármestere is, majd az ünnepi közgyűlést a jelenlevők egy ünnepi vacsorával zárták.

szöveg és fotó: PMPSZ