Érdemérem és emlékplakett a hős életmentőknek

2021. május 03. 14:59

Életmentő Érdemérem kitüntetést adott át Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Simonyi Zsoltnak, a Szentendrei Polgárőr Egyesület polgárőrének; Janzsó István Zoltán rendőr zászlóst, a Szentendrei Rendőrkapitányság helyszínelőjét pedig elnöki dicséretben és tárgyjutalomban részesítette. Az ünnepélyes átadáson Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a járőrpár tagjainak „Példás Helytállásért” Emlékplakettet adományozott.

20210503-eletmentopestMint ismeretes, 2021. április 7-én Simonyi Zsolt, a Szentendrei Polgárőr Egyesület polgárőre, közös szolgálatot látott el Janzsó István Zoltán rendőr zászlóssal, a Szentendrei Rendőrkapitányság helyszínelő és balesetvizsgálójával. Este fél hét körül kaptak jelzést arról, hogy Szentendrén tűz keletkezett egy élelmiszeráruházban. A járőrpár elsőként ért a helyszínre, ahol addigra már az egyre gyorsabban elhatalmasodó tűz a raktárhelyiségből átterjedt az üzlethelyiségre is. Az épületből a vásárlók és a dolgozók többsége kimenekült, de egy biztonsági őr jelezte nekik, hogy tudomása szerint, még vannak bent alkalmazottak. A járőrpár egy pillanatig sem habozva behatolt az addigra már hatalmas lángokkal égő épületbe és kimenekítették a bent rekedt két eladót, akiket később a mentők füstmérgezés és kisebb égési sérülések miatt kórházba szállítottak.
Simonyi Zsolt polgárőr és Janzsó István Zoltán rendőr zászlós a gyors és szakszerű intézkedésükkel hozzájárultak két személy életének megmentéséhez.

szöveg: Bakonyi Ágnes
fotó: PMPSZ