Erősen fejlődik a monori egyesület

2016. február 27. 10:45
Erősen fejlődik a monori egyesület
Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár is méltatta az idén 25 éves Monori Polgárőr Közhasznú Egyesület munkásságát, az egyesület nemrégiben megtartott ünnepi gyűlésén.

Rendkívüli közgyűlést tartottak hétvégén a monori polgárőrök. Rendezvényükön meghívott vendégként megjelent Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium Önkormányzatokért felelős államtitkára, dr. Zsombok László polgármester, Darázsi Kálmán alpolgármester, Szőnyi Sándor és Lendvay Endre képviselők, Baár Pál címzetes rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, Monor rendőrkapitánya, dr. Bilisics Péter a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Kósa Attila járási koordinátor, Fényes István Dunaharaszti Városi Polgárőrség elnöke, valamint az egyesület polgárőrei.

25 éves a monori polgárőrségNagy Zoltán, a Monori Polgárőr Közhasznú Egyesület elnöke beszámolójában elmondta, hogy 2015-ös évben több mint 6 és félezer órát fordítottak polgárőr feladatok ellátásra, 488 órát foglalkoztak az ifjú polgárőrökkel. Ez ezért is fontos, hisz a jelenlegi taglétszámukat szeretnék tovább bővíteni. Működésüket a Monor Város Önkormányzata anyagilag is támogatja és emellett a megyei polgárőr szövetségnél illetve a NEA-nál is nyertek támogatást szakmai és működési pályázatukra. Többek közt ebből vásároltak új típusú formaruházatot illetve egy Dacia Logan gépkocsit.

Pogácsás Tibor államtitkár elismeréssel beszélt a polgárőrségről annak közösség formáló erejéről. Beszélt még a Polgárőrség 25 éves évfordulójáról, ennek fontosságáról, majd felidézte egy-két személyes emlékét, amit megosztott a megjelentekkel. Emellett örömét fejezte ki, hogy egyre összeforrottabb csapattal találkozik az egyesületen belül, és az új vezetést is dicsérte, hiszen nem hiába fejlődött ennyit a közösség. Hozzátette, hogy a hatékonyság másik alapja a  pályázatok figyelése és azok megnyerése, hiszen ezek nagyban segítik a továbbfejlődést. Szeretné, ha ez a hatékony vezetés sokáig fennmaradna és további segítő partnerek csatlakoznának a munkához.

Dr. Zsombok László polgármester a gyalogátkeléseknél végzett balesetmentes és biztonságot nyújtó polgárőri, jelzőőri tevékenységet emelte ki, majd Baár Pál rendőrkapitány fejezte ki köszönetét az elvégzett munkáért. Kifejtette, a jövőben is meghatározó módon számít a polgárőrök tevékenységére, segítségére, amivel jelentősen hozzájárulnak az eredményes rendőrségi munkához. Elmondta, különböző oktatásokat tervez megtartani, illetve szervezni a közeljövőben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Polgárőr Szövetség, ami a még hatékonyabb és szakszerűbb munkavégzést illetve együttműködést segíti majd elő.

Dr. Bilisics Péter a beszédében köszönetét és háláját fejezte ki a monori polgárőröknek, akik szabadidejüket áldozzák, sok esetben testi épségüket is veszélyeztetik a lakosság fizikai és anyagi biztonságáért, nyugalmáért. Véleménye szerint a szervezet puszta jelenléte visszatartó erő a bűnelkövetők számára, hiszen a polgárőrök napi szinten tájékozódnak, segítik egymás munkáját és több újító ötletünk is van. A polgárőrökre is jellemező, hogy ahol a szükség ott a segítség - mondta. Ezután elismerő okleveleket adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőröknek, majd egy ünnepi megemlékezés követett.
A műsorban felidézték, hogy 25 évvel ezelőtt indult meg Monoron a Polgárőrséget létrehozó önszerveződés. Örömmel és büszkeséggel mutatták be azt a kiadványt is, amiben bemutatja a Monori Polgárőr Közhasznú Egyesület múltját és jelenét, nem érdemtelen összefogását. Az ötezer példányban elkészült ismertetőt nem titkolt szándékkal azért adták ki, hogy azzal új tagokat toborozzanak, és tovább növeljék az egyesület létszámát.