Környezetvédelem mellett az életvédelem is fontos

2020. június 16. 11:39
Környezetvédelem mellett az életvédelem is fontos
Polgárőrök és rendőrök együtt ellenőrizték az iskolai szünet első hétvégéjén a Duna 1662,7 és 1708,2 folyamkilométer közötti Dunakeszi - Szob - Dunakanyar folyószakaszt. Ezt a részt egyedi tájak és élőhelyek sokfélesége jellemzi, páratlan természeti értékekben és történelmi emlékekben gazdagon. A feladat végrehajtásában 8 polgárőr, közöttük 2 ifjú polgárőr is részt vett motorcsónak, drón, GoPro és gimbal használatával.   

Jövőnk záloga a tiszta vizű Duna és az élhető, szép természeti környezetünk – mondta dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – A Pest Megyei Polgárőr Szövetség vízi polgárőrei feladatuknak tekintik a Duna folyamot szennyező források feltárását, különös gondot fordítanak a vízpartok tisztaságára, a környezet közös védelmére, a szemetelés megakadályozására, melyre idén több akciót kívánnak szervezni.
A megyei elnök azt is elmondta, hogy az ifjakat kalandokkal próbálják a polgárőrség soraiba bevonni, a természet szeretetére és védelmére nevelni és biztosítani részükre a szabadidő jobb kihasználását. A helyzetgyakorlat során a műszaki meghibásodás felismerését, elhárítását és a vízből mentést, elsősegélynyújtást gyakorolták. Mindenkinek nagyon körültekintőnek kell lennie, aki vízi járműre száll, legyen szó sporteszközről, csónakról, kishajóról. – Fontos cél lenne az is, hogy a folyón ne történhessen vízi baleset, vízbe fulladás – közölte az elnök. 

A tervek szerint a visszatő ellenőrzések során továbbra is bevonják majd az ifjú polgárőröket, hiszen nyelvtudásukkal segíteni tudják a külföldiekkel a kommunikációt.
Az akciók során elengedhetetlen a megfelelő technikai eszköz és az anyagi forrás biztosítása, aminek érdekében minden lehetséges fórumon eredményesen pályázni szeretnénk – zárta gondolatait az elnök.