Negyed évszázada a közbiztonságért

2020. január 07. 21:40
Negyed évszázada a közbiztonságért
Egy kegyetlen gyilkosságsorozatot követően 1994-ben alakult meg a Százhalombatta Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezete négy elszánt és a közbiztonság iránt elkötelezett férfi kezdeményezésére. Az elmúlt huszonöt év alatt egy hatékonyan és szervezetten működő egyesületté nőtte ki magát, amely számos sikert tudhat maga mögött, amelyeket a soha nem látott közbiztonsági mutatók is igazolnak.

– Emlékszem, hogy sokkolta az embereket 1994-ben az a sorozatgyilkos, aki összesen négy emberrel végzett különös kegyetlenséggel. Ez a tragédiasorozat tettre sarkallt bennünket, megalapítottuk tehát a polgárőr egyesületünket. Szalai Attila barátommal az alapítók között voltunk, és azóta is rendületlenül dolgozunk – elevenítette fel a százhalombattai polgárőrség megalakulásának pillanatait Szél Pál elnök. – Ez alatt a negyed század alatt komoly eredményeket tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt évek során a bűnözés szinte nullára csökkent. A rendőrség nagyon hatékonyan végzi a munkáját, amelyet segít a mi egyesületünk is, valamint egy fejlett kamerarendszer is. Nem csak a szárazföldön, hanem a vízen is folyamatos szolgálatot látunk el, nyáron szinte mindig kint van a járőrhajónk a Dunán, hiszen több folyamkilométernyi terület tartozik a vízi polgárőreinkhez. Ez havi szinten több száz órát jelent mind önállóan, mind a halőrökkel közösen – magyarázta az elnök, aki hozzátette, hogy egy négypilléres rendszernek köszönhető, hogy a város közbiztonsága kiemelkedő még országos szinten is. Ez a négy pillér: a rendőrség, a közterület-felügyelet, a polgárőrség és az örző-védő szolgálatok.

Szél PálA százhalombattai polgárőrség sok dologban úttörőként járt az élen, számos kezdeményezés itt szökkent szárba. Az egyik ilyen, amely máig egyedülálló, a közmunkaprogramba való becsatlakozás volt, amely immár hetedik éve folyamatosan működik nagy sikerrel. Ennek lényege, hogy a jogerősen, közmunkára ítélt személyek a polgárőrség irányítása alatt töltik le a büntetésüket. De nem ez az egyetlen, amiben kitűnik a városi egyesület.

– 1998 óta van már nálunk ifjú polgárőr csoport, illetve elsők között alapítottunk lovas tagozatot. Akkoriban még lóval jártak ki a polgárőrök a külterületekre, és a helyi lovas rendőrökkel közösen láttak el szolgálatot. Azonban amióta teljesen kiépült az úthálózat, a tagozatunkat megszüntettük. Az ifjú polgárőrök viszont fontos részét alkotják a szervezetünknek, hiszen ők jelentik a jövőt. Egy igen agilis fiatalember, Szalai Dániel – aki maga is ifjú polgárőr – irányítja, segíti az ifjak munkáját, beilleszkedését. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az országban alig egy-két egyesületnél működik csak 24 órás diszpécserszolgálat. Az egyik nálunk, így a nap minden percében tudunk segítséget nyújtani, ha arra szükség van – vette át a szót Szalai Attila alelnök.
Az egyesület működését legjobban a gyakorlat mutatta meg. Szél Pál vezetésével bepillantást nyerhettünk a napi feladatellátásba is. A város utcáit járva azt lehet tapasztalni, hogy mindenhol a rend uralkodik. Az egyenruhába öltözött polgárőröket már távolról üdvözlik az emberek.

– Néha-néha a fiatalok hangos zenehallgatása, illetve zajongása ad feladatot, akik hétvégenként olykor megfeledkeznek magukról. Más nincs, talán egy-két hőzöngő a vasútállomáson. A kamerarendszernek köszönhetően minden be-, illetve kilépő gépkocsi rendszámát rögzítik, így baj esetén tudni lehet, hogy ki érkezett a városba, illetve ki próbált meg sietősen távozni. Mindez az elmúlt 25 év kemény bűnmegelőzési munkájának köszönhető – mondta Szél Pál.
A víz kiemelt feladatot jelent a polgárőröknek. A vízi egységek a Dunán töltött több száz órában igen eredményes munkát végeznek. Az elmúlt évek során sikerült felszámolni az orvhalászatot, illetve biztonságossá tenni a vízi közlekedést.

– A vízen sok dolga volt az egyesületnek, hiszen már-már odáig jutottak a rapsicok, hogy alig-alig volt a Dunában hal ezen a részen – vette át a szót Brünn Erika polgárőr, a vízi csoport tagja, aki ifjú polgárőrként csatlakozott az egyesülethez. – Voltak olyanok, akik elektromos áramot vezettek a vízbe, ezzel hatalmas károkat okozva az élővilágban. Mára ezek a próbálkozások teljesen eltűntek. Emellett a segítségnyújtás is igen komoly feladat. Éves szinten több száz alkalommal nyújtunk segítséget. Egy árnyoldala is van a vízi szolgálatnak, hiszen a holttestek felkutatásából is kivesszük a részünket.

Százhalombattai polgárőrök vízi szolgálaton– Igen, ez nehéz része a szolgálatnak – teszi hozzá a húsz éve polgárőrként tevékenykedő Hovanyecz István, aki több elismerést is kapott már az elmúlt két évtized alatt a szolgálatáért. – A halállal szembesülni nem könnyű feladat, de polgárőrként ez ellen is tudunk tenni, hiszen sok esetben életeket is mentünk mind a vízen, mind a szárazföldön. Évente tucatnyi embert viszünk ki a partra, illetve mentünk ki a vízből. De ezért csináljuk – szögezte le Hovanyecz István.

Szél Pál vezetésével a vízi járőr is útra kelt két hajóval. Elsőként Budapest felé indultak meg a vízen, ahol horgászokat ellenőriztek Brünn Erikáék. Az elnök közben mesélt a vízről, hogy néha még a jegesedő Dunára is ki kell jönni életeket menteni. De mindezt rendületlenül teszik, hiszen önként vállalt feladatukat, hivatásukat komolyan veszik. Amerre járnak, integetnek a járőrhajóknak, köszöntik az egyenruhásokat.

A nap végén még szó esik Százhalombatta egyik védjegyéről, a sportról, amely átszövi az egyesületet is, hiszen Szél Pál olimpikon volt, Szalai Attila édesapjáról sportuszodát neveztek el. Az egyesület minden évben számos sportrendezvényt szervez a polgárőröknek, talán a legismertebbek a lövészversenyek és az emlékfutások, valamint az ifjúsági sportvetélkedő.

A szolgálat végével a várost elhagyva az embernek az az érzése támadhat, hogy a nyugalom és biztonság kis szigetét hagyta maga mögött.


(Szerző: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)