Pest megye többet érdemel (+ fotók)

2019. május 26. 10:26
Pest megye többet érdemel (+ fotók)
Formabontó, feszült, olykor személyeskedéstől sem mentes közgyűlésen van túl a Pest Megyei Polgárőr Szövetség.

Már kezdéskor kiderült, hogy a május 25-i, dabasi sportpálya különtermében megrendezett közgyűlés nem lesz szokványos. Kezdődött azzal, hogy 26(!) napirendi pontot hirdettek meg és fogadtak el a jelenlevők, így mindenki maratoni hosszúságú értekezletre számíthatott. A meglepetés folytatódott azzal, hogy már az értekezlet elején átadták a különböző elismeréseket, kitüntetéseket. További képek itt, illetve a FotólbumbanÍgy hamar kiderült, hogy az Országos Polgárőr Szövetség által adományozott Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatú elismerését Hoffman Pál polgárőr, Tököl Város Polgármestere, a körzet volt országgyűlési képviselője és Boros Tibor, az Ócsa Városi Polgárőr Egyesület alelnöke, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökség tagja vehette át. Király János Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület elnöke, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökség tagja, valamint Zombori Géza, a Diósdi Polgárőr Egyesület tagja, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség Készenléti és Ellenőrzési egységének referense a Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatú elismerésében részesült. Ezen kívül még 50 polgárőr, rendőr, pedagógus, egyesület, illetve más, a polgárőrök munkáját segítő szervezet vehette át a megyei szövetség különböző elismeréseit, ám a meglepetést mégis az okozta, hogy dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a pulpitus elé szólította dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét és neki a Pest Megyei Polgárőr Szövetség legmagasabb, arany fokozatú fokú elismerését adta át.
– Többet már nem tudok hátralépni, most elérkezett az igazság pillanata – kezdte évértékelő beszédét dr. Bilisics Péter, majd ismertette, hogy 2018-ban milyen zivataros évet élt át a Szövetség. Kitért arra, hogy számos polgárőr önzetlenül dolgozik a megye közbiztonságáért, a 187 településen élőkért. A tagság létszáma 2018-ban növekedett, a megyei iroda dolgozói kiválóan végzik munkájukat. Külön kitért a fiatal polgárőrökre, a fiatalok megszólítására, melynek érdekében két nagy projektet is indítottak. Nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelem tudatos formálására, a „zöld” gondolkodásmód népszerűsítésére. Bár a megyében sok a polgárőr, ám az egy főre jutó szolgálati órák száma elmarad az átlagtól. Ez - mint a megyei elnök mondta - azért van, mert sok a nem működő, felfüggesztett adószámú, vagy a törvényszék által már felfüggesztett egyesület, és itt az ideje, hogy a megyei szövetség megváljon ezektől az egyesületektől. További képek itt, illetve a Fotóalbumban– Sajnálatos – mondta az elnök – hogy vannak olyan tagok, akik a többi polgárőrt illetve az egyesületeket megtévesztve, félretájékoztatva, tudatosan ignorálják a megyei szövetséget, annak határozatait, megkerülik a szövetséggel a kapcsolattartást, mindamellett dezinformációkat közölnek. A történések egyre aggályosabbak.  Érintve azt, hogy egyesek nyíltan, önös érdekből politikai szerepet vállalnak a polgárőrség keretein belül, pedig ezt a jogalkotók megtiltották. Tisztázatlan módon szervezik szolgálataikat esetleg más megyei szövetséggel tartozó egyesületekkel is. Emellett tagdíjat nem fizetnek, a szolgálatokkal nem egyeztetnek, nem jelentik azokat, statisztikai adatokat nem szolgáltatnak. Egyre többször tapasztalható az, hogy ezek a személyek a szolgálati utat megkerülve egyenesen az OPSZ-hez fordulva intézik ügyeiket. A megyei szövetséget nem ismerik el, számtalan esetben becsületsértést folytattak. – Dr. Bilisics Péter még hosszasan sorolta az ilyen és ehhez hasonló példákat, majd kinyilvánította, hogy a Pest Megyei Polgárőr Szövetséget és a benne dolgozó becsületes polgárőröket meg kell védeni az ilyen személyektől. Beszédét a „Hajrá Pest megye, hajrá Magyarország” felkiáltással zárta.
Az elnök beszámolója után a Felügyelő Bizottság beszámolója következett, ahol annak elnöke is részletesen taglalta a szövetséggel szembeni feljelentéseket és eljárásokat, mindazonáltal kinyilvánította, hogy a Szövetség jogszerűen és szabályosan működik.

Ezek után dr. Fekete Csaba címzetes rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Pest megyei rendőrfőkapitány helyettese kért szót, hogy megköszönje a polgárőrök tavalyi évben végzett munkáját. Elmondta, hogy a bűnügyi statisztikák továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak úgy országos szinten, mint Pest megyében, és ezen eredmények elérésében a polgárőröknek nagyon komoly szerepük van. Kiemelte, hogy 169 egyesülettel van együttműködési megállapodásuk, és ezen egyesületekkel valóban kiváló illetve hatékony a szakmai kapcsolat. Ezt mutatja az is, hogy 2018-ban több mint 5 ezer 500 alkalommal láttak el közös szolgálatot.
További képek itt, illetve a Fotóalbumban– Perek ide, perek oda, bejelentések és feljelentések ellenére a Szövetség az én megítélésem és tapasztalataim szerint törvényesen működik. – Ezt már dr. Túrós András jelentette ki, majd hozzátette, hogy nemrégiben találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, aki azt mondta, hogy a Polgárőrség nemzeti érték, és erre nagyon-nagyon vigyázni kell. – Engem rendkívül zavar, ha belső konfliktusokat szítunk, ha nem szövetségen belül oldjuk meg a problémákat. Ha valakinek kifogása, problémája van, akár az egyesület, akár a szövetség vagy akár az OPSZ-el kapcsolatban, azt belül oldja meg! Forduljon a közgyűléshez, szerezzen támogatókat, többséget, győzze meg a tagságot és úgy adja át akaratát! Ha ez nem sikerül, akkor valószínűleg azzal van baj, aki a belső konfliktust szítja. – Az OPSZ elnöke kinyilvánította, hogy a Pest megyei szövetséget nem szabad lekezelni. Az összes egyesület közel tíz százaléka ebben a megyében van. Tehát meghatározó szerepet tölt be.  Majd kinyilvánította, hogy dr. Bilisics Péter remekül képviseli a Pest megyei polgárőrök érdekeit az OPSZ-en belül. – A rend, a fegyelem és a tisztesség nagyon fontos, ezért nagyon vigyázzunk a Pest megyei szövetségre, annak egységére!
Az OPSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a polgárőrségnek a lakosság általi elfogadottsága nagyon magas, közel 83 százalékos, és a rendőri vezetőkön túl állami szinten is nagy az elismertség. – Magyarország kormányának stratégiai partnere a Polgárőrség, és ez nem kis dolog – mondja dr. Túrós András. – A Magyar Országgyűlés elnöke is megerősítette, és nem sok civil szervezet mondhatja el ezt magáról. 2020-tól jelentős változás fog történni a Polgárőrség életében, de ez csak akkor fog működni, ha rend és fegyelem van!
Az elnök ezután beszélt a digitális fejlesztési tervekről, a formaruhák cseréjéről, az EDR rádiók rendszeresítéséről.

A hozzászólásokat hosszadalmas jogi folyamat és számtalan szavazás követte. Meglépték azt, amit a jog, az erkölcs és a polgárőr morál megkívánt és a közgyűlés kizárta a Szövetség tagjainak sorából azon egyesületeket akik megszűntek, a törvényszék törölt, a Rendőrség felmondta az együttműködési megállapodást és amelyek nem tartották be a jogszabályokban foglaltakat ami a működéshez törvényi előírás. A bírósági iránymutatás alapján újra megszavazták a törvényszékre, változásbejegyzésre benyújtott szövetségi határozatokat.

Az értekezlet vége felé a jelenlevők kérdéseket tehettek fel, mely során az OPSZ elnöke kijelentette: Pest megye többet érdemel. Ezt mások is mondták már, ő is egyetért ezzel a megállapítással és igyekszik többet adni a megyének.

(Szöveg, fotók: Lőwinger) 

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Az eseményről a Paulvision fimstúdió készített egy rövid hangulatvideót, melyet ajánlunk mindenkinek.