Sikeres pilisi polgárőrök

2016. augusztus 14. 22:39
Sikeres pilisi polgárőrök
Éppen húsz esztendeje annak, hogy a Faluvédő Egyesületből Pilisi Polgárőr Egyesületté lett az a csapat, akik tenni akartak a rendszerváltás után településük biztonságáért. A még élő alapítók, s az azóta belépett önkéntes bűnmegelőzők augusztus 6-án találkoztak a város vezetői és a meghívott vendégek sokasága társaságában, hogy megünnepeljék alapításuk 20. évfordulóját.

A rendezvényen ott voltak a közterület felügyelet, a mezezi őrszolgálat és az ünnepnek helyt adó Pilisi Vadásztársaság tagjai mellett a környékbeli polgárőr egyesületek képviselői is. A családias rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese, Zahorecz Sándor r. alezredes, a Monori Rendőrkapitányság vezetője, dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Lengyel Zoltán, Pilis város alpolgármestere és Kerepeczki Ferenc r. őrnagy, a Pilisi Rendőrőrs vezetője is.

A jelenlévők előtt Németh István, a Pilisi Polgárőr Egyesület elnöke elevenítette fel a két évtized történéseit, kiemelve: visszagondolunk ma azokra az alapítókra, akiknek köszönet jár az elmúlt húsz évért, s köszönjük azoknak is, akik már nem lehetnek közöttünk, hogy a Pilisi Polgárőr Egyesület sikeres éveket tudhat maga mögött. Emlékezett azokra az időkre, amikor se autó, se pénz nem volt, saját járműveken, saját pénzből tankolva tették a dolgukat az önkéntes bűnmegelőzők, mert ezt diktálta elkötelezettségük.
- Mindig tudtunk fejlődni, mindig tudtunk a városnak, a helyi rendőrségnek segíteni, de egy terepjáró sokat segíthetne munkánkban s járhatatlan utakon – emelte ki a polgárőr vezető, aki minden polgárőr társának, azok családtagjainak köszönetet mondott áldozatvállalásukért. Kimondva a húsz esztendő nem tűnik soknak, de végigszolgálva, segítve a város közbiztonságának jobbá tételét már soknak látszik, mert sokat is tettünk, míg eljutottunk idáig. Létrejött egy csapat, egy olyan közösség, akik tudják, hol a helyük, s akikre – ha szükség van rájuk – mindig lehet számítani. Végül köszönetet mondott a városvezetésnek, az együttműködő szervezeteknek, a támogatóknak azért a segítségért, amit ez idő alatt kaptak. Élhetőbb Pilist a pilisieknek! – fejezte be gondolatait.

A Pilisi Polgárőr Egyesület 20 éves évfordulójának ünnepén elismerést ad át dr. Túrós AndrásBeszéde végén jelképes emléklappal köszönte meg az alapítóknak, s az elhunytak hozzátartozóinak a két évtizedes helytállást.
A város polgármestere, Simó Gáborné külföldi útja miatt levélben köszöntötte az ünneplő polgárőröket, amelyet felolvastak a jelenlévők előtt. A város elsőszámú vezetője úgy fogalmazott: A magyar közbiztonság és bűnmegelőzés már nem képzelhető el a Polgárőrség nélkül. A szituációs bűnmegelőzés – a járőrözés – mellett kibővült a polgárőrök tevékenységi köre. Már nem csak önállóan, de a Rendőrséggel közösen is adnak szolgálatot, részt vesznek a környezetvédelemben, a gyermek- és ifjúságvédelemben, a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, a rendezvények, sportesemények biztosításában. E jeles nap alkalmából a Pilisi Polgárőr Egyesület minden tagja fogadja szívből jövő jókívánságaimat és nagyrabecsülésemet. Köszönöm a település lakossága érdekében végzett önzetlen munkájukat, a szolgálatokat, a rendezvények biztosítását.


A levél felolvasása után dr. Túrós András, az OPSZ elnöke lépett a mikrofonhoz. Aki köszöntő szavai után azt fejtegette: együtt küzdöttünk, harcoltunk azért az elmúlt évtizedekben, hogy a Polgárőrséget olyanná formáljuk, amilyenné mára lettünk. Az ország legnagyobb és legelismertebb civil szervezetévé. Köszönöm ezt a jelenlévő önkéntes bűnmegelőzőknek is. Az Országos Polgárőr Szövetség a közelmúltban ünnepelte alapításának 25. évfordulóját. A soproni ünnepen a belügyminiszter és más állami vezetők is felsőfokon nyilatkoztak a polgárőrök mindennapos tevékenységéről. Olyan célkitűzéseink vannak, amilyenek egyetlen más civil szervezetnek sem! Hatalmas érték az, hogy ellenszolgáltatás nélkül vállaljuk fel más emberek biztonságának a szolgálatát. Egyben azt látom: a Polgárőrség minden településen – és ez fokozottan igaz itt Pilisen – egyfajta kohéziós erő, amely összehozza a társadalom minden területéről itt élőket. Nem véletlen, hogy a magyar közélet meghatározó szereplője, a rendészet nagy családjának elfogadott tagjai lettünk az óriási fejlődésnek köszönhetően.
- Az említettekről itt Pilisen is csak felsőfokon lehet beszélni. Ez a 22 tagú egyesület nagyon jelentősen hozzájárult a város biztonságához. Évente 3 ezer szolgálati órát teljesítetek, ami egy főre lebontva 140 órás közterületi szolgálatot jelent. Ez óriási eredmény, amelyért köszönet és elismerés minden önkéntes bűnmegelőzőnek Pilisen.
Az OPSZ elnöke végezetül arról szólt: megváltozott a világ, új helyzet van a biztonság területén. Magyarország közbiztonsága soha nem volt olyan jó és elfogadott, mint az elmúlt években, ám új kihívásként jelentkezett az erőszakos migráció. A Polgárőrségnek, minden polgárőrnek kötelessége felzárkózni a kormány migrációs politikájához. Erkölcsi és szakmai szolidaritás mellett ha van lehetőség – márpedig miért ne lenne – vendég polgárőr szolgálatokkal segítsétek a határ mentén tevékenykedő polgárőr egyesületeket!
- Végezetül – hangoztatta dr. Túrós András – ígérem, hogy továbbra is kiemelt figyelmet és támogatást kap a Pilisi Polgárőr Egyesület, s igyekszünk a technikai fejlesztésben is segíteni a megyei szövetséggel közösen. Sok sikert, pilisi polgárőrök! – fejezte be beszédét az OPSZ elnöke.

Aki ezt követően elismeréseket adott át. A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozata kitüntetést vehette át Papp Albert, az Ezüst fokozatot kapta Tóth Károly és Tóth János, míg az Arany fokozatot érdemelte ki Major László és az egyesület elnöke, Németh István.

Fotók: Princz Mihály
20 éves évfordulóját ünnepli a