Szemétszedés Csepel-szigeten

2016. április 05. 13:31
Szemétszedés Csepel-szigeten
Itt a tavasz, ami azt is jelenti, hogy nem csak a lakásunkban, házunkban végzünk nagytakarítást, hanem a lakókörnyezetünkben településünkön is összeszedjük a tél alatt összegyűlt szemetet. Így gondolkodtak a Szigetújfalui Polgárőr Egyesület polgárőrei, akik április 2-ára nagyszabású szemétszedési akciót szerveztek. Sőt, hamár az erdőt járták, hát a védett madarakról is gondoskodtak.
Száz fő részvételével 40 köbméter (!) szemetet szedtek össze a polgárőrök és a környezetért tenni akaró önkéntesek, akik a Csepel-sziget középső és déli részén 2016. április 2-án tavaszi nagytakarítást tartottak.
A hagyományunkhoz híven idén is megrendezett akcióban Szigetújfalu, Szigetszentmárton, Ráckeve, Dömsöd és Makád polgárőreinek részvételével és szervezésével szedték a szemetet az erdők, mezők, dűlőutak mentén.
A hulladék összeszedéséhez a zsákokat a Pest Megyei Polgárőr Szövetség, a tároláshoz konténert valamint az elszállítást a Pilisi Parkerdő Zrt. biztosította.

Az akció külön érdekessége, hogy kihasználva az alkalmat 28 hold erdőterületen 40 darab, különböző méretű madárodút is kihelyeztek. Az általános iskolás gyerekek által készített odúk menedéket nyújtanak majd például a területen élő baglyoknak, a 2015-ös évben az internetes szavazás alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által az Év madarának meghirdetet búbosbankáknak.
Hogy a madárodúk az erdészeti kutatások által is szakszerűen legyenek elhelyezve - azaz a madaraknak megfelelő magasságban, irányban, rögzítéssel kerüljenek ki az erdőbe – Ernst Károly, a Környezetvédelmi tagozat vezetője gondoskodott.