Töretlen a fejlődés Pest megyében (+fotók)

2016. június 12. 13:25
Töretlen a fejlődés Pest megyében (+fotók)

Impozáns helyen, a Törökbálinton nemrégiben átadott Sportközpontban tartotta meg június 11-én közgyűlését a Pest Megyei Polgárőr Szövetség.

- Mindig előre tekintek, nem kívánok a múlttal foglalkozni. Jómagam lehetőséget látok a hathatós működés kialakításában és igyekszem ezt veletek együtt elősegíteni – kezdte beszédét a sallangoktól és felesleges protokolltól mentes közgyűlésen dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. A 2015-évi teljesítményt értékelve elmondta: A Polgárőrség elsődleges célja és alapfeladata a bűnmegelőzés, a bűnalkalmak korlátozása, a lakosság biztonságérzetének növelése, a magán- és köztulajdon fokozott védelme. Emiatt az elmúlt 25 évben az elvégzett munka hihetetlen népszerűvé tette a Polgárőrséget.
A Polgárőrség megítélése, a lakosság bizalmi indexe magas, és fontos feladatnak tartja a társadalom bizalmának, támogatásának további elnyerését. A Pest Megyei Polgárőr Szövetségnek nagy szerepe van a bűnmegelőzésben, hiszen tevékenységükkel a bűnözés mennyisége csökken és javul az állampolgárok biztonságérzete. A Polgárőrség az állam által felhatalmazott szervezet, melynek komoly társadalmi megítélése van. Felkészült, rugalmas, mely töretlen fejlődést mutat.
Bilisics Péter elmondta még, hogy Pest megyében jelenleg 177 polgárőr egyesület található, tagságuk meghaladja az 5435 főt, így az ország legnagyobb szövetségévé vált. A megyék közül a terület nagyságában a harmadikak, lakosság lélekszámában viszont az elsők. Több mint 625 ezer óra szolgálati órát adtak 2015-ben melyből 166 ezer órát a Rendőrséggel közösen adták.

- Azért vannak a közigazgatási határok, hogy legyenek közigazgatási egységek – emelte ki a Pest megyei elnök annak kapcsán, hogy 2015-ben módosultak a jogszabályok, megváltoztak a közigazgatási, települési határok. A polgárőrség területi elven szerveződik, szakmai irányítását a rendőrség kapitánysági illetékességi területre koordinálja. Feladatellátásuk az adott településeken történik, ott tud teljesíteni polgárőr szolgálatot az egyesület, ahol megalakult.
Dr. Bilisics Péter: Polgárőrséggel kapcsolatos pályafutásom egyetlen percét sem bántam meg2015-ben a Szövetséghez tartozó egyesületek többsége igyekezett teljesíteni azokat a feladatokat, amelyeket az Országos Polgárőr Szövetség; a Belügyminiszter, az Országos Rendőr-főkapitány meghatározott, illetve elvárásként megfogalmazott. Itt kiemelte a 250x100 Biztonság programot, de elismerte, nem sikerült minden résztvevő településnek a feladatvállalásait végrehajtani és emiatt elkerülhetetlen, szükséges a konzekvenciák levonása utáni változtatás. Beszélt még a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek", a „Kistelepülések Biztonsága” programokról, és növelték a nagyvárosok közterületein a látható polgárőrséget segítő szolgálatokat. 2015-ben beindították a betörés-megelőzési regionális programot. A megyei elnök kritikát is megfogalmazott, amikor a belügyminiszter általi elvárásoknak megfelelően az „Egy kicsit többet - egy kicsit jobban" elvnek nem tudtak megfelelően megfelelni.

- Próbáltuk ösztönözni és motiválni a polgárőr egyesületek vezetőit, a polgárőröket arra, hogy évente legalább 180 óra közterületi szolgálatot teljesítsenek polgárőrönként, amelytől a megnövekedett óraszámaink mellett is 120 óra jelentősen elmaradtunk. A kevesebb program- és feladatvállalás néha több és hatékonyabb lehetne.

2015. évben több mint 43 millió forinttal gazdálkodott a Pest megyei Polgárőr Szövetség, melynek jelentős részét a Belügyminisztériumtól, az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül kapott 42 millió forint jelentette. Vásároltak 5 darab használt személygépkocsit, melynek szolgálatba állításával az egyesületek munkáját tudták támogatni. 1000 jól láthatósági mellényt, 480 gyakorló nadrágot és 480 fehér galléros pólót is vásároltak, és tervek szerint 2016-ban további 1200 télikabát kerül majd beszerzésre. Az ORFK-tól, OBB-től és az OPSZ-től napjainkig 61 darab kerékpárt vehettek át a polgárőrök melyek nagy segítséget nyújtottak a mobilizáltabb járőrözésben.

Dr. Bilisics Péter beszédét úgy zárta: Polgárőrséggel kapcsolatos pályafutásom egyetlen percét sem bántam meg, hitem és elkötelezettségem munkatársaim iránt csak erősödött. Megértem, hogy közös erővel és akarattal, segítségetekkel bármit elérhet egy kiegyensúlyozottan, morálistartással és motiváltan működő csapat, melynek részesei vagytok. Támogatásotokat megköszönve, kívánok jó egészséget, sikereket és minél több közösségi élményt, bízva abban, hogy a polgárőrség mozgalmát a jövőben is segíteni, támogatni fogjátok, ezzel szolgálva a közösségeket, nyugalmat biztosítva a településeknek.

Az elnöki beszámoló után következett a pénzügyi illetve a fegyelmi- és etikai bizottságok beszámolói, amit a közgyűlés az elnöki beszámolóval együtt elfogadott. A közgyűlés döntött a Fegyelmi- és Etikai Bizottság illetve az OPSZ küldöttek személyéről is, amit a hozzászólások követtek. A rendezvény végén pedig elismerést kaptak azok a polgárőrök, akik kiemelkedő munkájukkal, példamutató magatartásukkal sokat tettek a Pest megyei polgárőr mozgalomért.

(Lőwinger)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban