A rendőrök és a polgárőrök megóvnák a bajtól az időseket

2015. október 02. 14:24
A rendőrök és a polgárőrök megóvnák a bajtól az időseket
Az idősek világnapja alkalmából tartottak egyeztetést a hajdú-bihari rendőrök és polgárőrök, hogy október hónapban közösen segítsenek az időskorúaknak sértetté válásuk megelőzése érdekében.

Az idősek világnapja alkalmából 2015. október 1-jén a szépkorúak áldozattá válásának megelőzése céljából tartottak konzultációt a rendőrség és a polgárőrség munkatársai Debrecenben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szépkorúak a lehető legnagyobb biztonságban élhessék mindennapjaikat. Az idős emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények elkövetői jelentik, ezek közül is elsősorban a lopás (zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás), csalás és rablás. Az ilyen bűncselekmények elkövetői idős sértett esetén azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává válása tekintetében különösen veszélyeztetettek azok, akik koruk, vagy egészségügyi állapotuk miatt kevésbé képesek megvédeni önmagukat. Közülük is még több odafigyelésre szorulnak a külterületi ingatlanokban, tanyákon élő idős emberek. Őket lehet a legnehezebben elérni azokkal a rendőrségi ajánlásokkal, jó tanácsokkal, kiadványokkal, amelyek segítségükre lehetnek a saját biztonságuk megőrzésében, vagy amennyiben szükséges az érdekérvényesítési lehetőségeik biztosításában.

Dr. Juhász Zoltán r. alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője arra kérte a Polgárőr Egyesület a Cívis Városért munkatársait, hogy szolgálatellátásuk során fokozottan figyeljenek az idősekre. Azt tanácsolta a polgárőröknek, hogy beszélgessenek az idősekkel, figyelmeztessék őket a korosztályuk tagjait érintő veszélyekre és hívják fel a figyelmüket az azok elleni védekezés lehetőségeire.

Az alezredes ezen túlmenően a polgárőrök részére átadott egy olyan kiadványt, amely segítséget nyújthat az érintettek önvédelmi reflexeinek kialakításában.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai október hónapban több nyugdíjas klubban tartanak előadásokat és továbbra is várják az olyan szervezetek jelentkezését a 06-52/516-440-es telefonszámon, akik szívesen vennék a rendőrség időseknek szóló hasznos tanácsait.

(Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság)