A vízi balesetek megelőzéséért

2015. június 07. 20:05
A vízi balesetek megelőzéséért
Csaknem 400 helyi diák számára szervezett és tartott előadást a Miskolci Rendőrkapitányság, a Neptun Speciális Mentőcsoport és a Miskolc Lyukóvölgy - Vasgyár Polgárőr Egyesület munkatársai.

A nyári idény természetes velejárója a szabad vizek környékének látogatása, amely különösen népszerű a szünidőt töltő fiatalok körében. Sajnos minden évben érkezik jelzés vízbefulladásról, vízi balesetről, ami sok esetben megelőzhető lett volna. Kellő odafigyeléssel ugyanis elkerülhetők a sérülések és a tragédiák.

Közösségi rendészeti projekt keretében a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársa, Kotta-Kis Szilvia r. főtörzsőrmester a borsodi megyeszékhely Diósgyőri városrészében két helyi általános iskola 7. és 8. évfolyamos tanulói számára tartott a közelmúltban oktatást. A főtörzsőrmester az előadások anyagát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságától kapott útmutatás alapján dolgozta ki a Neptun Speciális Mentőcsoporttal, valamint a Miskolc Lyukóvölgy - Vasgyár Polgárőr Egyesület tagjaival közösen.

A szabadidejében búvárkodással és vízi mentéssel foglalkozó főtörzsőrmester a kialakított tematika alapján a diákok számára elsősorban azokat a szempontokat ismertette, hogy hol tilos és hol engedélyezett nyáron a szabad vizek használata, továbbá miért veszélyes és milyen következményekkel járhat az alkoholos állapotban való fürdőzés.

A bemutatókon a közösségi rendészeti feladatokat ellátó rendőr mellett részt vett Jakab Zsófia mentőápoló is, aki számba vette a fiatalokkal azokat a jeleket, amiről észrevehetik, hogy valaki bajba jutott és tanácsokat adott az ilyenkor legfontosabb tennivalókra. A mentőápoló ismertette továbbá, hogy rosszullétek, napszúrás, rovarcsípések okozta allergiás reakciók esetén mit tegyenek a fürdőzők a mentők kiérkezéséig.


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság