Egyeztetés a debreceni Információs és Vagyonvédelmi Irodában

2016. október 28. 21:52
Egyeztetés a debreceni Információs és Vagyonvédelmi Irodában
A helyi polgárőrökkel egyeztetett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Közeleg a Halottak és Mindenszentek napja. Ilyenkor mindenki meglátogatja elhunyt hozzátartozói, szerettei sírját, hogy virággal és gyertyáival emlékezzenek meg azokról, akik már nem lehetnek velük. A temetőkben és sírkertekben, illetve azok környéken ebben a néhány napban jelentősen megnövekszik a forgalom, amely vonzza azokat az embereket is, akik ilyenkor a zsúfoltságot és óvatlanságot bűncselekmények elkövetésére próbálják kihasználni. A rendőrség fokozott jelenléttel és figyelemfelhívással, valamint a stratégiai partnerekkel történő együttműködéssel igyekszik ezeket a jogsértéseket megelőzni. Ennek érdekében tartottak konzultációt a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság és a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért szervezet munkatársai 2016. október 27-én Debrecenben. 
Az egyeztetésen dr. Juhász Zoltán r. alezredes ismertette, azokat a legjellemzőbb jogsértéseket, amelyek a Halottak Napjával kapcsolatban előfordulhatnak a temetőkben és azok környékén. A bűnmegelőzési osztályvezető kitért azokra a körülményekre, amelyekkel egyesek – óvatlanságból – lehetőséget biztosítanak az elkövetők számára a cselekményük végrehajtására.
Az alezredes kérte a polgárőröket, hogy szolgálatuk ellátása közben is hívják fel a temetőkbe látogatók figyelmét, hogy:

  • értéktárgyakat jól látható helyen ne hagyjanak a parkolókban leállított gépjárművekben,
  • lehetőség szerint kerüljék a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközöket,
  • kézitáskáikat minden esetben zárt állapotban, szorosan fogják magukhoz,
  • kerékpárjaikat elsősorban az arra kijelölt helyen, lezárt állapotban tárolják,
  • lehetőség szerint kerüljék a nagycímletű fizetőeszköz használatát a virágárusoknál.
A rendőrség munkatársa szóróanyaggal is ellátta a polgárőröket, amelyet a megemlékezők részére adhatnak át, és amely az áldozattá válás elkerülésének egyszerű lehetőségeit tartalmazza.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság