Jó tanácsok a kegyelet napja közeledtével

2014. október 30. 20:12
Jó tanácsok a kegyelet napja közeledtével
A kegyeleti ünnepek alkalmából fokozott rendőri és polgárőr jelenlétre számíthatnak a közutakon és a temetők környékén.
A Halottak Napja keresztény ünnep. Ilyenkor, a korábbi évekhez hasonlóan, nagy számban indulunk útra, hogy lerójuk kegyeletüket elhunyt szeretteink sírjánál. A nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával megnő az esélye az áldozattá válásnak, mert megjelennek az alkalmi, trükkös és zsebtolvajok.

A Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja közeledtével a Polgárőrség a Rendőrséggel együtt felhívja a lakosság figyelmét az ilyenkor elszaporodó bűncselekmények megelőzésének fontosságára, valamint a biztonságos közlekedés szem előtt tartására!

• Gépkocsijukkal - lehetőség szerint - kivilágított, jól látható helyen parkoljanak!
• Győződjenek meg arról, hogy autójukat, kerékpárjukat lezárták!
• Amíg felkeresik szeretteik sírját, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, illetve a gépjármű okmányait az autóban! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
• Felhívjuk az autóbuszon utazók figyelmét a kellő óvatosságra, hiszen a zsebtolvajok, a zsúfoltságot kihasználva, könnyen eltulajdoníthatják kézitáskájukat, értékeiket.
• Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!
• Okmányaikat, értékeiket mindig táskájuk belsejében helyezzék el!
• Kezüket mindig tartsák becsatolt táskájukon, hogy észrevétlenül senki ne nyúlhasson hozzá!
• Amíg a sírt rendezik, vízért mennek, vagy éppen a szemetet dobják ki, soha ne tegyék le táskájukat, pénztárcájukat a sírra!
• A koszorúkat igyekezzenek a sírhoz rögzíteni! Amennyiben nem lehet egy mozdulattal leemelni, a tolvajok egyszerűen odébb állnak.

Javasoljuk, hogy a forgalom sűrűsége miatt megnövekedett menetidővel számoljanak és elindulás előtt lehetőség szerint tájékozódjanak az esetlegesen kialakult torlódásokról, balesetekről.

A nagyobb temetők környékén a közlekedés biztonságának fenntartása, a belesetek, a forgalmi torlódások megelőzése érdekében a frekventált időszakokban forgalomirányító rendőrök a polgárőrökkel közösen segítik a közlekedést, illetve a környező utcák forgalmának átszervezése is várható. A vidéki temetőknél a körzeti megbízottak a helyi polgárőrökkel együttműködve teljesítenek szolgálatot a gépkocsifeltörések és a zseblopások hatékonyabb megelőzése érdekében.

Amennyiben bármilyen jogsértést észlelnek, kérjük, forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a 107-es, vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszám valamelyikén!
Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy a szeretteinkről megemlékezést ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!