Polgárőr nap a rendőrségi együttműködés jegyében

2013. július 24. 11:33
Polgárőr nap a rendőrségi együttműködés jegyében
A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége 2013. július 20-án Békés-Dánfokon rendezte meg a megyei polgárőrök napját. A rendezvényen a megyei rendőrfőkapitány több önkéntest is elismerésben részesített.
A hagyományosan évente megszervezett találkozón Békés város polgármestere, Izsó Gábor köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke üdvözölte a Békés megyei polgárőröket. Az elnök beszédében kiemelte, hogy országszerte hetvenhatezer tagjuk van, akik önként vállalták, hogy a tevékenységükre vonatkozó törvény és az alapszabályuk előírásainak megfelelően a közrend, a közbiztonság érdekében munkálkodnak. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr ezredes hangsúlyozta, hogy a rendőrség országszerte, így Békésben is számít a polgárőrökre - olvasható a rendőrség hivatalos tájékoztatójában.

Elhangzott, hogy az elmúlt időszakban a polgárőr szervezetek működésére vonatkozó törvényben foglaltaknak megfelelően a megyében működő szinte valamennyi helyi szervezettel együttműködési megállapodást kötött a főkapitányság.  Emellett az elmúlt évben jelentősen emelkedett a rendőrök és a polgárőrök által közösen járőrszolgálatban eltöltött órák száma, valamint a polgárőr szervezetek saját tevékenységük megszervezésében is igen aktívak. Tavaly önállóan is több órát töltöttek el a közterületeken, mint az azt megelőző évben. Emellett tudásukat, ismereteiket is igyekeznek bővíteni. Így volt ez éppen egy héttel ezelőtt, amikor a közlekedés témakörében mérték össze tudásukat és ügyességüket.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dr. Polyák Zsolt rendőr ezredes ad át elismerést  Gyarmati Sándornak, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnökének„Ezek a vetélkedők a csapatépítésen túl abban is segítenek, hogy ráirányítsuk a figyelmet a jogszabály-változásokra, korszerűsítsük ismereteinket, minél inkább felkészüljünk arra, hogy a megyében élőket szükség esetén segítsük, tájékoztassuk”- mondta dr. Polyák Zsolt rendőr ezredes. Kiemelte továbbá: a rendőrség fontos célja, hogy a lakossággal a lehető legszorosabb kapcsolatot alakítsa ki és tartsa fenn, hiszen így ismerhetőek meg leggyorsabban azok a kérdések, jelenségek, melyek a közbiztonsággal kapcsolatosak és cselekvést, rendőri intézkedést igényelnek. Ebben a kapcsolattartásban, az információk továbbításában is nagy jelentősége van a polgárőrök közreműködésének.
Végül a megyei rendőrfőkapitány a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság teljes állománya nevében köszönetet mondott a Békés Megyei Polgárőr Szövetségnek, illetve a helyi szervezetek tagjainak és tevékenységükhöz további jó egészséget, erőt kívánt.

Ezt követően dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elismerést adott át több polgárőrnek, valamint Gyulai András rendőr alezredesnek. A megyei főkapitányság közrendvédelmi osztályvezető-helyettese a „Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata” kitüntetést vehette át.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tíz polgárőr, közöttük a megyei szövetség elnöke, Gyarmati Sándor részére adományozott elismerést.  


(forrás:police.hu)