Célkeresztben a parlagfű

2017. június 11. 11:28
Célkeresztben a parlagfű
Az Országos Polgárőr Szövetség kétnapos országos polgárőr környezetvédelmi referens képzést tartott a Nógrád megyei Bér településen. A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával 2017. június 9-10-én megszervezett képzésen a szakmai előadások mellett bejelentésre került a „Polgárőr Parlagfű Teszedd” program elindítása is.

Az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottságának szakmai programján az ország minden részéről érkező elhivatott polgárőr környezetvédelmi referenseknek a Földművelésügyi Minisztérium, a NÉBIH, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, az Országos Közegészségügyi Központ, a Növényvédelmi Szövetség, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Növényorvosi Kamara szakemberei tartottak előadást. Valamennyi előadó kiemelte, hogy a polgárőrség társadalmi beágyazottságánál fogva a parlagfűírtás és – felderítés mellett, leginkább a szemléletformálással tudja segíteni a parlagfű elleni küzdelmet hazánkban.  
A kétnapos képzés egyébként is tartalmas programja kiegészült egy parlagfű szakmai fórummal is, melynek keretében Bér, Szirák és Héhalom települések polgármesterei és nagy gazdálkodói is megosztották a témával kapcsolatos gondolataikat a polgárőrökkel és résztvevő szakemberekkel.
A szakmai előadásokat követően a képzés résztvevői a gyakorlatban is megnézték, hogy a héhalomi polgárőrök hogyan vesznek részt lakóhelyük parlagfűmentesítésben, és polgármesteri tárlatvezetéssel egybekötve megtekintették a Bér-virágospusztai Nemzeti Emlékhelyet is.

Budapest, 2017. június 10.

Erdős Viktória
Környezetvédelmi alelnök
Országos Polgárőr Szövetség