Eseményekben gazdag szezont zártak a balatoni polgárőr egyesületek

2018. október 06. 14:18
Eseményekben gazdag szezont zártak a balatoni polgárőr egyesületek
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei év is számos kihívást tartogatott a Balaton menti polgárőr egyesületeknek. Magyarország egyik leglátogatottabb üdülő övezetében megközelítőleg 2,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, amelyek a 2017-es évhez képest 8 százalékos emelkedést jelent.

2018-ban a koordinátori feladatokat a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség látta el, a szomszédos megyék - Zala, Veszprém és Fejér - egyesületeivel közösen látták el a Balaton parti feladatokat, ez közel 340 polgárőr folyamatos szolgálatát jelentette a szezonban, amely május 1-jétől szeptember elejéig tart.
Ez idő alatt összesen 42.300 szolgálati órát regisztráltak, amely napi 403 szolgálatot jelent. A feladatokat a rendőrséggel közösen, illetve önállóan látták el az egyesületek, ahol az általános bűnmegelőzési és közterületi járőrözési feladat mellett a vízi- és vasúti szolgálatot is adtak az egyenruhások.
A bűnügyi statisztikai adatok szerint az aktív rendőri és polgárőr jelenlétnek is köszönhető, hogy 15 százalékos visszaesés tapasztalható a regisztrált bűncselekmények számában, illetve emelkedő tendenciát mutatnak a felderítési mutatók.
A négy megye polgárőrei olyan nagy volumenű rendezvények biztosításában, lebonyolításában segédkeztek, mint a Balaton Sound, a Tour de Hungary kerékpár verseny, a Kékszalag vitorlás verseny, Harlye Davinson motoros találkozó, Rosé Fesztivál, Levendula Fesztivál, BB Szüreti Fesztivál.

Budapest, 2018. október 5.
Országos Polgárőr Szövetség