Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért

2017. szeptember 08. 21:37
Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért
Győrasszonyfán tartott szeptember 7-én parlagfűmentesítési akciót az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség. A sajtó munkatársainak jelenlétében győrasszonyfai polgárőrök traktorral és fűkaszával végezték el a községhez tartozó földterületen a gyomnövény irtását.

Az eseményen részt vett: Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke, dr. Szabó Eszter a Pannonhalmi Járási Hivatal hivatalvezetője, Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Valiczkó Mihály Győrasszonyfa polgármestere, Laposáné Molnár Ildikó Győrasszonyfa jegyzője és Horváth Alexandra, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztály mb. vezetője.
Parlagfüvet kaszálnak a polgárőrökA „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében megszervezett eseményen Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a megyei szövetséghez tartozó egyesületek gyakran adnak természetvédelmi szolgálatot, és aktívan vesznek részt a parlagfűvel borított területek felderítésében és irtásában. Az eseménynek otthont adó Győrasszonyfa község polgármestere Valiczkó Mihály, aki a helyi polgárőr egyesület elnökeként elmondta, hogy a település mindennapjainak szempontjából is kiemelten fontos, hogy az önkormányzat együttműködjön a helyi közösségekkel. Az Országos Polgárőr Szövetség Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Környezetvédelmi referenseként kiemelten fontosnak tartja a parlagfű elleni küzdelmet, ezért folyamatosan végzik a parlagfűvel borított területek gépi irtását.
Erdős Viktória alelnök asszony elmondta, hogy Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként az Országos Polgárőr Szövetség harmadik éve vesz részt aktívan a parlagfű elleni védekezésben. A polgárőrség társadalmi beágyazottságánál fogva a parlagfűírtás és -felderítés mellett, leginkább a szemléletformálással tudja segíteni a parlagfű elleni küzdelmet hazánkban. Az OPSZ Környezetvédelmi Bizottsága ezért 2017-ben „Célkeresztben a parlagfű” elnevezéssel szemléletformáló kampány keretében hívja fel a figyelmet a parlagfűmentesítés fontosságára. A kampány nevét is viselő kisfilmben  Igaly Diána olimpiai bajnok skeetlövő, Jéri Tamás Európa- és Világbajnok koronglövő is szerepel. A médiakampány részeként elkészült kisfilm, valamint a kapcsolódó rádiószpot megtalálhatóak a www.opsz.hu és a www.greenopsz.hu honlapokon. 
Parlagfű fertőzöttség szempontjából országos viszonylatban Győr-Moson-Sopron megye nem számít kiemelten fertőzöttnek, a parlagfű elleni védekezésben résztvevő szervezetek a megyében összehangoltan végzik tevékenységüket. A polgárőrök önkéntesen végzett szolgálatukkal aktívan segítenek a feladat ellátásában.

Győrasszonyfa, 2017. szeptember 7.
Országos Polgárőr Szövetség